Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Να ενταθούν οι απελάσεις Κούρδων!

Απαιτεί ο Γερμανός καγκελάριος από τις αρχές

  • Εντείνονται τα αστυνομικά μέτρα στη Γερμανία
  • Σκλήρυνση της κατασταλτικής πολιτικής και στην Τουρκία
  • ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ.-

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, ανακοίνωσε χτες στη Βόννη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία θα τροποποιηθεί η νομοθεσία που περιορίζει τις δυνατότητες απέλασης των Κούρδων από τη Γερμανία στην Τουρκία.

    Το νομικό πλαίσιο για τη "διευκόλυνση" και επιτάχυνση των διαδικασιών, είπε ο Κολ, θα διευκρινιστεί την ερχόμενη βδομάδα και θα τεθεί προς έγκριση στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροποποίηση του νομικού πλαισίου κινείται σε μια κατεύθυνση "σκλήρυνσης", καθώς ακόμη και η "απλή διατάραξη" της τάξης θα αποτελεί επαρκή λόγο απέλασης Κούρδων.

    Ο Γερμανός καγκελάριος υπήρξε ιδιαίτερα οξύς κατά των "Κούρδων εξτρεμιστών", όπως τους χαρακτήρισε, στη Γερμανία. "Η τρομοκρατία και η βία αυτών των ομάδων είναι μια αφόρητη κατάχρηση της φιλοξενίας, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή", είπε ο Κολ, προσθέτοντας ότι "αυτοί που περιφέρουν την τρομοκρατική τους ύπαρξη στη Γερμανία, πρέπει να καταδικαστούν γρήγορα και να απελαθούν το ταχύτερο δυνατόν"...

    Και ακόμη, ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να εφαρμόζουν αυστηρά την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά στις απελάσεις.

    Προεκλογική ρητορεία; Οχι και τόσο...

    Το θέμα των Κούρδων, παρατηρεί ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Γερμανία, έχει ενταχθεί στην προεκλογική στρατηγική σχεδόν όλων των κομμάτων - πλην του PDS και των "Πρασίνων", όλοι οι υπόλοιποι εμφανίζονται κοπτόμενοι για την τήρηση του νόμου και της τάξης στη Γερμανία, όσο οι εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια πλησιάζουν...

    Πέραν, όμως, της εκμετάλλευσης του θέματος για μικροπολιτικούς εσωτερικούς λόγους, όλος αυτός ο θόρυβος σημαίνει και κάτι άλλο: Τη στήριξη της νέας τουρκικής κυβέρνησης από τη γερμανική πολιτική ηγεσία στην εκστρατεία της κατά των "Κούρδων τρομοκρατών" του ΡΚΚ...

    Αλλωστε, ο Χέλμουτ Κολ μίλησε για τον Τούρκο Πρόεδρο Ντεμιρέλ με τους κολακευτικότερους των λόγων, χαρακτηρίζοντάς τον "(... ) έναν πολιτικό άνδρα που κατέβαλε σε ολόκληρη τη ζωή του άοκνες προσπάθειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρωσε την πολιτική του μπαίνοντας στη φυλακή...".

    Στο μεταξύ, οι γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνουν πρωτοφανή σε εύρος έκτακτα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν ταραχές ενόψει της κουρδικής γιορτής του "Νεβρόζ" (Νέας Ημέρας), δέσμη μέτρων για την "αποφασιστική πρόληψη και πάταξη βιαιοτήτων από ταραξίες του ΡΚΚ".

    Υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στη ΝΑ Τουρκία

    Η πρώτη επέτειος της τουρκικής εισβολής στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια της αλήστου μνήμης επιχείρησης - "σκούπας" κατά των Κούρδων αντικαθεστωτικών της Τουρκίας, συνοδεύεται από υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά τα ιρακινοτουρκικά σύνορα.

    Χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και αεροσκάφη έχουν μεταφερθεί σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, γεγονός που δημιουργεί εύλογες υποψίες για νέα εισβολή. Ιρακινοί Κούρδοι, αλλά και πηγές του ΟΗΕ παρατηρούν ότι οι δυνάμεις που έχουν μαζευτεί στην περιοχή είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που συνήθως χρησιμοποιούνται για εαρινές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ, αλλά δε βλέπουν λόγους να επαναληφθεί η περσινή επιχείρηση.

    Ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, υποστήριξε από την πλευρά του χτες ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής διευθέτησης του κουρδικού προβλήματος, διότι σε αντίθετη περίπτωση το ΡΚΚ θα αντιμετωπίσει νέες επιθέσεις μετά τις εκδηλώσεις για το Νεβρόζ, την 21η του Μάρτη.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, ενημερώθηκε χτες από εκπροσώπους των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του για τις εξωτερικές και τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας. Δεν έγινε γνωστό αν ελήφθησαν αποφάσεις για θέματα όπως το Κουρδικό ή η ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εντείνει την κατασταλτική της πολιτική...


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ