ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ "ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ 2"

"Πρέπει να πειθαρχήσουμε και να κινηθούμε στα περιθώρια που καθορίζει η ΕΕ". Είναι η μόνιμη απάντηση, που δίνεται από τους κυβερνώντες προς όλους όσοι διαμαρτύρονται ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική. Είναι η όλο και συχνότερα επαναλαμβανόμενη νουθεσία, καθώς πλησιάζουμε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Με αυτή τη νουθεσία παραμάσχαλα, πορεύεται η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στη φιέστα του Τορίνο, όπου ανοίγουν, στο τέλος του μήνα, οι "πύλες της διαπραγμάτευσης" για το "Μάαστριχτ 2". "Να πειθαρχήσουμε", λοιπόν, όπως άλλωστε ζήτησε και ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συζήτησης στη Βουλή, με θέμα τη Διακυβερνητική. "Να πειθαρχήσουμε", αλλά σε τι;

Πέρα από τα παχιά λόγια, με τα οποία ντύνουν κάθε φορά τα προσκλητήρια "προσκυνήματος" στον γαλλογερμανικό άξονα. Πέρα από το μανδύα, με τον οποίο τυλίγουν τον "πατριωτισμό" της στοίχισής τους πίσω από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό των Βρυξελλών - δείχνοντας την προτίμησή τους έναντι του άλλου "συμμάχου", του υπερατλαντικού - δεν είναι εύκολο να κρύψουν τι ακριβώς ζητούν.

Ζητούν από τον ελληνικό λαό "να πειθαρχήσει" σε μια λογική, όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν να ψηφίζουν κάθε 4 χρόνια ...για πλάκα, αφού εν γνώσει τους θα κυβερνά - και επισήμως πλέον - το "κογκλάβιο" των Βρυξελλών. Ζητούν από τον ελληνικό λαό να παραδώσει την εθνική του κυριαρχία στην περιβόητη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ). Δηλαδή να συναινέσει, ώστε η ανεξαρτησία του να μετατραπεί ακόμα περισσότερο σε παιχνιδάκι πάνω στο τραπέζι όπου οι "εταίροι" απλώνουν τους χάρτες των σφαιρών επιρροής τους και καθορίσουν τη διάταξη που θα έχουν τα "στρατιωτάκια" τους. Ζητούν από τον ελληνικό λαό να "εξευρωπαϊστεί", μέσω της αποδοχής των αποφάσεων αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, του ξεπουλήματος, της διόγκωσης της ανεργίας, της λιτότητας, της κατάλυσης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της επέλασης κατά των δημοκρατικών του δικαιωμάτων."Να πειθαρχήσει" διότι, λέει, αυτές οι αποφάσεις εξανδραποδισμού θα παίρνονται ...δημοκρατικά! Δηλαδή, θα λαμβάνονται από την πλειοψηφία των "εταίρων", την οποία εμείς έχουμε ...δημοκρατική υποχρέωση να αποδεχόμαστε.***

Αυτά τα διατάγματα πειθαναγκασμού, για αγόγγυστη αποδοχή από τον ελληνικό λαό της πολιτικής της "εξευρωπαϊσμένης" απομόνωσης και της υπαγωγής στο περιθώριο, όπου σπρώχνουν τη χώρα οι πολυεθνικές, καθιστούν ακόμα πιο επίκαιρο το σύνθημα του ΚΚΕ για ανυπακοή και απειθαρχία στις εντολές του Μάαστριχτ και των αρχιτεκτόνων της αναθεώρησής του. Μάλιστα, η ανυπακοή και η απειθαρχία, για την οποία μίλαγε το ΚΚΕ το 1992, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το "ΣΥΝ", ψήφιζαν με ...συνοπτικές διαδικασίες τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στη Βουλή, για να αποκτήσει η Ελλάδα την "πρωτιά" της επικύρωσής της, αποκτούν σήμερα δραματική επικαιρότητα. Σήμερα, που η κυβέρνηση Σημίτη κατέκτησε τη δική της "πρωτιά". Την "πρωτιά" να είναι η μόνη κυβέρνηση μικρής χώρας, που αποδέχτηκε επισήμως την κατάργηση του "βέτο" και της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ!

Απέναντι, λοιπόν, στα κελεύσματα "πειθαρχίας" στην πολιτική εμβάθυνσης της εξάρτησης, το ΚΚΕ κηρύσσει την πολιτική, που αποτελεί πραγματικό μονόδρομο για τα λαϊκά συμφέροντα και τον τόπο: Την πολιτική της απειθαρχίας, της ανυπακοής και της ανυπότακτης αντίστασης, απέναντι στο εγχώριο πολιτικό προσωπικό όσων ενορχηστρώνουν τη νέα ...αναθεωρημένη επέλαση κατά ακόμη και των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Μια ανυπακοή, που είναι η μοναδική ελπίδα και εγγύηση ότι είναι δυνατή η αναχαίτιση της νέας "σταυροφορίας" των πολυεθνικών κατά του τόπου. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος, ώστε η σημερινή πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική του "πριν από σας για σας", να αποτελέσει το θεμέλιο για να πατήσει και να περπατήσει, αύριο, μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική ριζικά διαφορετικά από τη σημερινή, που θα μετρά το διεθνισμό και τον πατριωτισμό στις πραγματικές του διαστάσεις. Με βάση το πώς η χώρα μας κατακτά θέση στο διεθνή καταμερισμό, όχι από την ευκολία με την οποία οι κυβερνώντες επιδίδονται στις υποκύψεις υποταγής, αλλά με πυξίδα την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

***

Η προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων δεν μπορεί να προέλθει και να υπάρξει με τα κάθε λογής "ευχαριστήρια" προς τους "εταίρους". Ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, αναθέτοντας "αβλεπεί" την εκπροσώπησή του στους κομματάρχες των Βρυξελλών, που ούτε "κιχ" δεν τολμούν να αρθρώσουν απέναντι στα αφεντικά. Δεν πρέπει να επιτρέψει στους τελευταίους να φιγουράρουν ως, δήθεν, υπερασπιστές των συμφερόντων της χώρας. Πολύ περισσότερο, που δεν τηρούν ούτε καν τα προσχήματα των Ευρωπαίων ομοίων τους. Που αρνούνται το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να πει τη γνώμη του για το Μάαστριχτ και την αναθεώρησή του, μέσω δημοψηφίσματος, όπως έγινε στη Δανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία.

Πρόκειται για μια άρνηση, που αποτελεί επιπλέον απόδειξη για το είδος της "διαπραγμάτευσης", στην οποία θα επιδοθούν, στα πλαίσια της Διακυβερνητικής, οι κυβερνώντες. Γιατί, αν μη τι άλλο, κάποιος που θέλει να διαπραγματευτεί - άρα αναγνωρίζει το δυσμενές πλαίσιο, μέσα στο οποίο τίθενται τα συμφέροντα της χώρας του - ξέρει ότι από καλύτερη θέση διαπραγματεύεται, διεκδικεί και αντιστέκεται, όταν στηρίζεται σε ένα μεγάλο κομμάτι λαού, που αντιτίθεται δεδηλωμένα στις υποδείξεις των πολυεθνικών. Η υπόθεση του δημοψηφίσματος και η ανάπτυξη μετώπου, που θα υποχρεώνει τους κυβερνώντες να μην φιμώσουν τον ελληνικό λαό, έχει πρωτεύουσα σημασία. Σημασία, που ξεπερνά το σήμερα και αφορά το μέλλον του τόπου και, κυρίως, τη διασφάλιση του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος του λαού, να είναι εκείνος που θα καθορίζει το μέλλον του.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ζητούν από τον ελληνικό λαό "να πειθαρχήσει" σε μια λογική, όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια ...για πλάκα, αφού εν γνώσει τους θα κυβερνά - και επισήμως πλέον - το "κογκλάβιο" των Βρυξελλών

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να συντονιστούμε σε πανελλαδικό επίπεδο

- Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Λάρισας στη μεθαυριανή συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων;

- Η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ανταποκρινόμενη στην απόφαση για κινητοποίηση που πήραν οι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής μας, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή το απόγευμα, στην πλατεία "Τάκη Γαργαλιάνου". Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι της Λάρισας θα καταγγείλουν τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, θ' απαιτήσουν να μην υπογραφεί η εξευτελιστική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον ΣΕΒ και θα εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για μια Συλλογική Σύμβαση που θ' ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους και θα ικανοποιεί τα δίκαια και ουσιαστικά αιτήματα της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα θ' απαιτήσουν από την κυβέρνηση ν' αλλάξει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, που πλήττουν καίρια την περιοχή μας, όπως και σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

- Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καταψήφισε τον απολογισμό δράσης της διοίκησης. Τι τους οδήγησε σ' αυτή την ενέργεια;

- Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΛ - οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ", συγκεκριμένα - δεν ανταποκρίθηκε στη χρονιά που πέρασε στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφτηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις της ΕΣΑΚ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εναρμονισμένη πλήρως με τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, μετέφερε στη Λάρισα την τακτική του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της ταξικής συνεργασίας. Αυτή τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΛ, τη γνωρίζουν καλά οι αντιπρόσωποι και γι' αυτό καταψήφισαν τον απολογισμό δράσης της. Αλλά και στη Γενική Συνέλευση η πλειοψηφία της διοίκησης δε φάνηκε να συνέρχεται από τον λήθαργό της. Ιδιαίτερα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ συνέχισαν να προκαλούν τους εργαζόμενους ισχυριζόμενα ότι η Σύμβαση που θέλει να υπογράψει η ΓΣΕΕ διασφαλίζει τα εργατικά συμφέροντα! Η απάντηση, βεβαίως, ήρθε πάραυτα και οι αντιπρόσωποι υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΣΑΚ για καταγγελία της στάσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και για κινητοποιήσεις.

- Θα συνεχίσετε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις;

- Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οχι μόνο θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά καλούμε όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις - Εργατικά Κέντρα κι Ομοσπονδίες - της χώρας, να συντονίσουν το αγωνιστικό βήμα τους για την απόκρουση κι ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα υπέρ των συνεπών ταξικών δυνάμεων, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία κοινού μετώπου αντίστασης και πάλης της εργατικής τάξης, μαζί με την αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Ενα μέτωπο που θ' αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται από τις Βρυξέλλες, εφαρμόζεται δουλικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, έχει τη συναίνεση των "αντιπολιτευόμενων - συμπολιτευόμενων" κομμάτων κι εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Π. Ρ.

χεράκια

ΑΠΕΡΓΟΥΝ αύριο και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και για την υπογραφή ΣΣΕ 1996 (σελίδα 14).

ΚΟΛΟΝΕΣ μπετόν θα φυτευτούν στη θέση δέντρων στο πάρκο Ρηγίλλης. Ετσι αποφάσισε χτες το βράδυ η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας(σελίδα 23).

ΑΝΑΣΑ πήραν πάντως χτες οι κάτοικοι γύρω από το οικόπεδο της Υπεραγοράς στον Πειραιά καθώς προς το παρόν ο Στ. Λογοθέτης δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει απόφαση για την τσιμεντοποίηση και αυτού του χώρου (σελίδα 23).

ΣΕΒΑΣΜΟ στις αξιώσεις των βιομηχάνων, επέδειξε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ανακοίνωσε την απόφασή του να κάνει μαζί τους "μπίζνες" αμοιβαία επωφελείς... (σελίδα 22).

ΑΓΩΝΕΣ χρειάζονται για να ανατραπούν η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες που προετοιμάζονται για την απεργία τους στο τέλος του μήνα (σελίδα 22).

ΑΥΡΙΟ κρίνεται τελικά η τύχη ορισμένων κερδοφόρων δημοτικών επιχειρήσεων της Λάρισας που ακριβώς γιατί είναι κερδοφόρες ο δήμαρχος αποφάσισε να τις χαρίσει σε ιδιώτες (σελίδα 22).

ΙΣΟΤΗΣ ονομάζεται το καφενείο που ταυτόχρονα θα είναι και η έδρα της ιστορικής Εστίας Γυναικών στο Πέραμα. Αργά αλλά σταθερά ο σύλλογος κάνει αξιόλογα βήματα (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ