ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συγκέντρωση στις 31 του Μάρτη στη Λάρισα
  • Αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων τους
  • Οι ΕΒΕ Καλαμπάκας διαμαρτύρονται για το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών του ΤΕΒΕ

Σε δυναμική κινητοποίηση προχωρούν την Κυριακή, 31 Μάρτη, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της Θεσσαλίας. Στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη νομαρχία. Επίσης, οι ΕΒΕ Καλαμπάκας, με επιστολή τους που απευθύνεται σε όλους τους αρμοδίους, διαμαρτύρονται για το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΤΕΒΕ προς τους ασφαλισμένους του.

Ειδικότερα, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, με τη συγκέντρωση της 31ης Μάρτη, αγωνίζονται κατά της πολιτικής που εφαρμόζει και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συνέχιση εφαρμογής των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης και η είσπραξη του 35% των εταιριών, η ασύδοτη εξάπλωση των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, που αφελληνίζουν την εγχώρια επιχείρηση, η λήξη των επαγγελματικών μισθώσεων με τις πενιχρές αποζημιώσεις και η έλλειψη χρηματοπιστωτικών πόρων, έχουν φέρει σε απόγνωση τους ΕΒΕ και τους εμπόρους, οι οποίοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο αυτό του αγώνα.

Οι ΕΒΕ Καλαμπάκας

Εκφράζοντας τα αισθήματα των μελών της, η Ενωση ΕΒΕ Καλαμπάκας, με ανοιχτή επιστολή της - που απευθύνεται στη Βουλή, στα πολιτικά κόμματα και στον νομάρχη Τρικάλων - διαμαρτύρεται για το χαμηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών του ΤΕΒΕ προς τους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη οι παροχές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με ατέλειωτες ουρές στους ελάχιστους οικογενειακούς γιατρούς με τους οποίους είναι συνδεδεμένο το ΤΕΒΕ. Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται και η νοσοκομειακή περίθαλψη παρά τις υψηλές προσφορές των ασφαλισμένων. Οι ΕΒΕ Καλαμπάκας ζητούν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενίσχυση του κλάδου υγείας, βελτίωση των συντάξεων. Ζητούν, επίσης, να ιδρυθεί γραφείο του ΤΕΒΕ στην Καλαμπάκα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της περιοχής, που ταλαιπωρούνται σε μια διαδρομή 20 - 70 χιλιομέτρων για να κατέβουν στα Τρίκαλα.

ΓΣΕΒΕΕ
Η απελευθέρωση του ωραρίου έπληξε σημαντικά τους ΕΒΕ

Τις δραματικές συνέπειες της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στο υπόμνημα που υπέβαλε χτες στον υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι από το 1991 που μπήκε σε εφαρμογή η απελευθέρωση του ωραρίου και μετά σημειώθηκε μια γενική αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι 20%, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων, με αποτέλεσμα:

  • Γενική αύξηση των διατιθέμενων εργατοωρών στο εμπόριο από τις ΜΜΕ για μικρότερο όγκο πωλήσεων
  • Γενική αύξηση των εξόδων λειτουργίας όλων των καταστημάτων εμπορίου λόγω παρατεταμένου ωραρίου
  • Αύξηση του γενικού κόστους εμπορίου της χώρας για μειωμένο τζίρο που αυξάνει τις τιμές, επιβαρύνει τον καταναλωτή και μειώνει την αποδοτικότητα του εμπορίου
  • Διαρροή μεγάλου μέρους του τζίρου των ΜΜΕ του εμπορίου προς τα μεγάλα καταστήματα λόγω του βιολογικά εξαντλητικού για τις ΜΜΕ ωραρίου που διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό
  • Μείωση των θέσεων εργασίας στα μικρά εμπορικά, ελάχιστη έως μηδαμινή αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα λόγω αξιοποίησης από μέρους τους της μερικής απασχόλησης
  • Δόθηκαν με διοικητικό τρόπο ισχυρότατα κίνητρα για την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών και την επικράτηση μονοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά, με συνέπεια την εξάρτηση και ομηρία των καταναλωτών
  • Με το συνδυασμό των ρυθμίσεων του ωραρίου και του καθορισμού των τουριστικών ζωνών έγινε δυνατή η καταστρατήγηση της αργίας της Κυριακής.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:

Να οριστεί γενική έναρξη και λήξη ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια να οριστεί ειδικό ωράριο για το χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο και ανάλογα με την περιοχή, τις παραδόσεις κλπ.

Ειδικότερα για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου προτείνεται εβδομαδιαίο ωράριο 48 - 53 ωρών με τρεις μέρες διακεκομμένο και δύο συνεχές. Για το Σάββατο η λήξη να οριστεί στις 3 μ.μ. και να κατοχυρωθεί η αργία της Κυριακής σε όλη την Ελλάδα εκτός από τις αμιγώς τουριστικές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση των ΜΜΕ, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, και καλεί τον υπουργό να εξετάσει το θέμα και η κατάρτιση να διεξάγεται από μηδενική βάση εργαζομένων ανά επιχείρηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της αναγκαίας κατάρτισης και στους αυτοαπασχολούμενους.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ψίχουλα οι επιχορηγήσεις από την ΕΕ

Μόλις 56 δισ. δρχ. ενέκρινε, τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του 3ου πολυετούς προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (1997 - 2000), από τα 70 δισ. δρχ., που ζητούσε ο αρμόδιος για τις ΜΜΕ επίτροπος Χρ. Παπουτσής,έπειτα από αντιδράσεις ορισμένων υπηρεσιών της ΕΕ που επικαλέστηκαν λογιστικά επιχειρήματα. Ο Ελληνας επίτροπος επικαλέστηκε το σημαντικό ρόλο των ΜΜΕ στην οικοδόμηση της ενιαίας Ευρώπης και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ΜΜΕ αποτελούν το 99% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, απασχολούν τα δυο τρίτα του συνόλου των εργαζομένων και πραγματοποιούν το 65% του κύκλου εργασιών στην Ενωμένη Ευρώπη. Αναφέρθηκε, επίσης, στον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι ΜΜΕ στις λιγότερο ευνοημένες και αγροτικές περιοχές και υπογράμμισε ότι είναι αυτές οι ΜΜΕ που πρέπει να ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το ΙΝΚΑ για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στην πλατεία Κάνιγγος

Τα "φουσκωμένα" τιμολόγια των λογαριασμών της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ, ήταν το βασικό κίνητρο της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο υπουργείο Εμπορίου με πρωτοστάτες εκατοντάδες καταναλωτές, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Στη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές άναψαν κεριά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αλλεπάλληλα κρούσματα εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού και έδωσαν προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι διαδηλωτές απείλησαν με μη πληρωμή των λογαριασμών και νέες κινητοποιήσεις.

Οι προτάσεις των καταναλωτών για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ κατατέθηκαν προχτές στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου από αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Σύμφωνα μ' αυτές, προτείνεται η επαναφορά της κλιμακούμενης χρέωσης χωρίς πρόστιμο και επισημαίνεται ότι η υπέρβαση των ορίων που είναι σε ισχύ δε σημαίνει κατ' ανάγκη υψηλά εισοδήματα, καθώς το ποσοστό των καταναλώσεων αυτών αφορά 135.000 νοικοκυριά. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς που έχουν εξοφληθεί, προτάθηκε η ακύρωση και η επανέκδοση με βάση το νέο σύστημα και οι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν να συμψηφιστούν έντοκα στον αμέσως επόμενο λογαριασμό. Ζητήθηκε επίσης η επανεξέταση του ύψους του ΦΠΑ, η μη πληρωμή του στους λογαριασμούς έναντι και η απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών πελατών από τις εισφορές υπέρ τρίτων που "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προς παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων

Τριήμερη παράταση στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 1996 ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Κανονικά για τους φορολογούμενους στη δήλωση των οποίων περιλαμβάνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και από συμμετοχή σε εταιρία ή κοινοπραξία ή κοινωνία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Τρίτη 26 Μάρτη 1996.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης που σημειώθηκε φέτος στην αποστολή των φορολογικών εντύπων από το ΚΕΠΥΟ στους φορολογούμενους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προβεί σε νέα τριήμερη παράταση της προθεσμίας, η οποία - εφόσον ανακοινωθεί κάτι τέτοιο - θα λήξει την επόμενη Παρασκευή 29 Μάρτη 1996.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Να καταργηθούν τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Την πάγια αντίθεσή της στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων επαναλαμβάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο κρίνει συνταγματικά τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Παράλληλα, η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την κατάργηση του συστήματος αυτού ή τουλάχιστον την καθιέρωση της μαχητότητας των "αντικειμενικών" κριτηρίων, βάσει των εγγραφών των εμπόρων στα βιβλία τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΕΕ εκφράζει την άποψη ότι τελικά το δικαστήριο αντιφάσκει στην απόφασή του. Υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που αποστερείται από τον φορολογούμενο η επίκληση των εγγραφών στα βιβλία του και το δικαίωμά του να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα προκύπτει από αυτές ακριβώς τις εγγραφές, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται γι' αυτόν το δικαίωμα της έννομης προστασίας. Επιπλέον, ο σχετικός αποκλεισμός συνιστά ακριβώς ανεπίτρεπτη επέμβαση του νομοθέτη στη δικαστική κρίση υποθέσεων, αφού δεν επιτρέπει στο φυσικό δικαστή του φορολογούμενου να κρίνει το αίτημά του με βάση τις πραγματικές (και αποδεικνυόμενες) εγγραφές, από τις οποίες ευχερώς προκύπτει το πραγματικό εισόδημά του.

Από την τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών ΕΒΕ Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ