ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεκδικούν το φιλέτο

Η μελέτη του ΙΟΒΕ, του ινστιτούτου δηλαδή των βιομηχάνων, για την κοινωνική ασφάλιση και οι σχετικές προτάσεις που περιέχονται σ' αυτή και τις οποίες τις έκανε παντιέρα ο ΣΕΒ, δεν αποτελεί μια καινούρια επιστημονική προσέγγιση. Ιδιαίτερα, μάλιστα, "οι κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση" άρχισαν να ακούγονται απ' τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί, με διάφορες παραλλαγές, απ' τον ΟΟΣΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Διεθνή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κεντρική ιδέα αυτών των κατευθύνσεων είναι οι συνταγές της Διεθνούς Τράπεζας που εφαρμόστηκαν στη Χιλή! Ειδικά για το σύστημα της συνταξιοδότησης προβλέπεται η διαδικασία επιβολής συντάξεων, που θα αποτελούν το άθροισμα τριών επιμέρους ποσών: Το πρώτο είναι εκείνο που υποτίθεται πως θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα στηρίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, λόγος γίνεται για ένα ελάχιστο, ευτελές ποσό που θα κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από την ελεημοσύνη. Το δεύτερο θα είναι το λεγόμενο ανταποδοτικό μέρος. Θα εξαρτάται δηλαδή και θα είναι ανάλογο με τις εισφορές που ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει καταβάλει στα συνταξιοδοτικά προγράμματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Το τρίτο μέρος θα προέρχεται από την όποια ιδιωτική ασφάλιση έχει κάνει ο ενδιαφερόμενος. Η ουσία του όλου συστήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι τα δύο πρώτα μέρη της σύνταξης δε θα αγγίζουν αθροιστικά καν το 50% του μισθού.

Οι επιδιώξεις του ΣΕΒ αυτή τη στιγμή κινούνται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν αναπόφευκτες και ότι είναι αναπόφευκτες και άλλες δυσμενείς παρεμβάσεις. Να πείσουν τους συνταξιούχους ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις που ζητούν, αλλά ότι είναι απαραίτητες κι άλλες περικοπές.

Το άλλο είναι μακροπρόθεσμο: Να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να ακολουθήσει πιστά τις νεοσυντηρητικές λύσεις, αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την εφαρμογή τους. Ετσι θα συρρικνωθούν δραστικά οι κοινωνικές δαπάνες του κράτους, θα απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από μεγάλο μέρος των κοινωνικών επιβαρύνσεων και το φιλέτο θα περάσει στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτό το φιλέτο θέλουν οι επιχειρηματίες όπου προσβλέπουν σε κέρδη εντυπωσιακά, ενώ ταυτόχρονα θα εμφανίζονται και ως εγγυητές στις δύσκολες ώρες του ανθρώπου.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, που συμπορεύονται με τα δίκαια αιτήματα του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος, αλλά και με τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (1992). Δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος στο ασφαλιστικό πρόβλημα, καθώς συνιστούν, σε αντίθεση προς την πολιτική συρρίκνωσης του θεσμού της ΚΑ, μια άλλη πολιτική εξυγίανσης και στήριξης του θεσμού. Οι κυριότερες αφορούν στην κατάργηση του καθεστώτος καταλήστευσης των πόρων της ΚΑ (εισφοροδιαφυγή, εισφοροαπαλλαγές, παγωμένες οφειλές), στην κρατική συμμετοχή στα βάρη της ΚΑ, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες, στην ενίσχυση της απασχόλησης και την ασφάλιση των ανασφάλιστων, στην κατοχύρωση των θεσμικών ρυθμίσεων της ΚΑ (κατώτατα όρια συντάξεων κτλ.) και γενικότερη βελτίωση των παροχών συντάξεων και υγείας.

Πορεία των επιλαχόντων του διαγωνισμού για το δημόσιο

Ζητούν από το υπουργείο Προεδρίας την απορρόφηση και των 3.000, που συγκέντρωσαν τη βάση

Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Προεδρίας πραγματοποίησαν χτες οι αδιόριστοι επιλαχόντες του περσινού διαγωνισμού για το δημόσιο, ζητώντας την απορρόφησή τους στο δημόσιο τομέα, όπως πρότεινε και ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Οι επιλαχόντες συναντήθηκαν με τον γραμματέα του υπουργείου Προεδρίας Δ. Τσιλίκη, ο οποίος τους απάντησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα τους ανακοινώσει την οριστική θέση του υπουργείου. Οι επιλαχόντες ανέρχονται στις 3.000 και είναι όσοι συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από τη βαθμολογική βάση που είχε ορίσει το ΑΣΕΠ για τον περσινό διαγωνισμό, αλλά δε διορίστηκαν γιατί οι θέσεις ήταν λιγότερες από όσους ξεπέρασαν τη βάση. Από τους 3.000, με νομοθετική ρύθμιση, θα προσληφθούν μόνο οι 1.181 και, ήδη από χτες, άρχισε η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι των επιλαχόντων, ζήτησαν την απορρόφηση όλων πριν από τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού και ανέφεραν ότι με τη διαδικασία που επέλεξε το ΑΣΕΠ, προκειμένου να προσληφθούν μόνο οι 1.181, θα προκύψουν αδικίες. Οπως τόνισαν, σε ορισμένους νομούς, είναι δυνατό να παρουσιαστεί το φαινόμενο άτομα με μεγάλη βαθμολογία να μείνουν αδιόριστα, καθώς οι θέσεις θα καλυφθούν ανάλογα με τον αριθμό που έχει προκηρυχτεί ανά νομό, τον αριθμό των συμμετεχόντων και τη βαθμολογία τους.

Οι εκπρόσωποι των επιλαχόντων κατήγγειλαν επίσης ότι διορίστηκαν άτομα που δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις που έθετε ο διαγωνισμός, ενώ έκαναν την πρόβλεψη ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των 1.181 ατόμων, θα ασκηθούν πλήθος προσφυγών στα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ