ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Με γοργούς ρυθμούς...

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των άρθρων από το 1 μέχρι το 86, δηλαδή όλες οι διατάξεις που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και την κυβέρνηση. Υπολείπονται τα άρθρα που αφορούν τη δικαστική εξουσία και τη διοίκηση. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Συντάγματος από την Επιτροπή Αναθεώρησης, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος, θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μεταξύ των διατάξεων που προτείνεται να εισαχθούν ή αναθεωρηθούν και οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη σημασία είναι αυτές που αφορούν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τη λεγόμενη βασιλική περιουσία και τις σχέσεις του ευρωπαϊκού Δικαίου και του εθνικού Συντάγματος.

  • Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθίσταται συνταγματικό όργανο και αποσαφηνίζεται το συνταγματικό καθεστώς της Ραδιοτηλεόρασης. Βασικές ρυθμίσεις του ισχύοντος νόμου για τα ΜΜΕ καθίστανται και διατάξεις των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος. Παράλληλα, προβλέπεται πλέον και από το Σύνταγμα να υπάρχει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Ωστόσο, σχολιάζοντας αυτές τις ρυθμίσεις, ο Μ. Κοψίδης,μέλος της ΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, είπε ότι ο "νόμος Βενιζέλου" για τα ΜΜΕ είναι για τον κάλαθο των αχρήστων και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί νέος νόμος."Ο νόμος που ισχύει σήμερα για τα μέσα ενημέρωσης, συνέχισε ο Μ. Κοψίδης, δίνει τεράστια προνόμια σε ορισμένους εκδότες επιχειρηματίες και αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στη διαπλοκή με αυτά τα συμφέροντα".

  • Για τις σχέσεις του ευρωπαϊκού Δικαίου με το εθνικό Σύνταγμα γίνεται για πρώτη φορά μνεία στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος, είπε ότι "προβλέπεται ρητά η συμμετοχή της χώρας σε όλες τις διαδικασίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με παράλληλη διασφάλιση της συμμετοχής της Βουλής των Ελλήνων στις σχετικές διαδικασίες". Πιο συγκεκριμένα, αφορά την πρόβλεψη για ενημέρωση της Βουλής, για κάθε νομοθετικού χαρακτήρα κείμενο που προετοιμάζεται και εκδίδεται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Κάτι που υπάρχει σε άλλες χώρες, διευκρίνισε ο Ε. Βενιζέλος, αλλά σ' εμάς δεν είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά".

Πάντως, στο σημείο αυτό, διακρίνεται μια προσπάθεια για να δοθεί επίφαση δημοκρατικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το να ενημερώνει, δήθεν, για νομοθετικά κείμενά της από πριν την ελληνική Βουλή.

  • Για το ζήτημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου, προβλέπεται η προσθήκη ρητής διάταξης στο Σύνταγμα. Και αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όχι τόσο επειδή μια τέτοια διάταξη είναι συνταγματικά και νομικά αναγκαία, όσο γιατί πρέπει για λόγους πολιτικούς και ιστορικούς να περιλαμβάνεται και ρητά στο Σύνταγμα.

Επίσης, σχετικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, προβλέπονται οι εξής ρυθμίσεις:

  • Ρητή κατάργηση της θανατικής ποινής.
  • Σαφέστερος προσδιορισμός των συνταγματικών ορίων της προφυλάκισης.
  • Πληρέστερη προστασία του οικογενειακού και ιδιωτικού βίου και του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.
  • Σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο, όπως προβλέπει και η σχετική διεθνής σύμβαση εργασίας.
  • Συνταγματική κατοχύρωση των αρχών και των εγγυήσεων του νόμου 2190 (νόμος Πεπονή).
Στην Εκάλη ο Α. Παπανδρέου

Η έξοδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το "Ωνάσειο" συνοδεύτηκε από συγκινησιακή φόρτιση, αλλά και από προσδοκίες και επιφυλάξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος

Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα εξήλθε χτες το απόγευμα από το "Ωνάσειο" ο Α. Παπανδρέου,μετά από 123 μέρες νοσηλείας. Η έξοδος του συνοδεύτηκε από προσδοκίες και "κραυγές χαράς" από την πλευρά των λεγόμενων προεδρικών, οι οποίοι θεωρούν την έξοδό του ως "σημαντικό πολιτικό γεγονός", ενώ επιφυλακτικοί έως ψυχροί εμφανίστηκαν οι προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη,οι οποίοι απέφυγαν τις δηλώσεις, αλλά και να προσέλθουν στο "Ωνάσειο".

"Φεύγω... "

Υποβασταζόμενος από την σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου,περπάτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου,χτες στις 3 μ.μ., στο διάδρομο του έκτου ορόφου του "Ωνασείου", ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων, φωτογράφων, γιατρών και στενών συνεργατών του. Χλωμός στην όψη, κατόρθωσε να αρθρώσει πέντε λέξεις, αφήνοντας μισοτελειωμένη τη μικρή δήλωσή του: "Με αγάπη φεύγω απ' αυτήν... ". Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου, ακαδημαϊκός Γρ. Σκαλκέας,που τον συνόδευε, επενέβη: "Είναι πολύ συγκινημένος. Μην το κουράζετε" και ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόσθεσε: "Δεν κουράζομαι". Η Δ. Λιάνη - Παπανδρέου κατέληξε: "Είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι. Ενα μεγάλο ευχαριστώ".

Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών και πλήθος κόσμου είχαν περικυκλώσει το νοσοκομείο. Από τους πρώτους κατέφτασε ο Αντ. Λιβάνης που δήλωσε: "Περισσότερος σεβασμός προς τον Α. Παπανδρέου δε θα έκανε κακό. Αν ελέγξουμε τα λόγια και τις πράξεις μας, θα βρούμε τους αποδέκτες". Ο Γερ. Αρσένης προανήγγειλε ότι "ο Α. Παπανδρέου θα στείλει το μήνυμά του την κατάλληλη στιγμή". Αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είπε πως ο ρόλος του Α. Παπανδρέου θα είναι ρόλος εθνικού ηγέτη, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην ενότητα του κόμματος. Από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ευχήθηκε στον Α. Παπανδρέου σύντομη και συνεχή βελτίωση της υγείας του.

Μονάδα στην Εκάλη

Ο θεράπων ιατρός του, Δ. Κρεμαστινός,επανέλαβε χτες, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεχή πορεία βελτίωσης και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο το οποίο πρέπει να προσεχτεί κατά την αποθεραπεία στο σπίτι του, ο Δ. Κρεμαστινός απάντησε: "Νομίζω ότι θα πρέπει να προσεχτούν πολλά, για να μην πω όλα, διότι η όλη προσπάθεια δεν είναι εύκολη". Επειδή η αναπνευστική λειτουργία εξακολουθεί να τους προβληματίζει, δεν έχουν κλείσει οριστικά την τραχειοστομία. Γι' αυτούς τους λόγους έχει διαμορφωθεί στο ισόγειο του σπιτιού του ειδική μονάδα με αναπνευστήρα, μηχάνημα αιμοκάθαρσης και ειδικά μόνιτορ που θα ελέγχουν επί 24ώρου την καρδιακή λειτουργία. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα να φαίνονται οι τιμές των αερίων του αίματος, που έχουν σχέση με την αναπνευστική λειτουργία, ενώ θα σιτίζεται μέσω γαστρικού καθετήρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές τη βδομάδα. Σήμερα πρόκειται να γίνει η πρώτη αιμοκάθαρση στο σπίτι του. Θα παρακολουθείται σε μόνιμη βάση από γιατρό και ειδικευμένες νοσηλεύτριες, θα δέχεται ελάχιστες επισκέψεις και θα τηρείται ωράριο ασθενούς νοσοκομείου.

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Ας επαγρυπνούμε

Ανακοίνωση της ΕΕΔΔΑ, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Για "έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς διακρίσεις" κάνει λόγο στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ),με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το όραμα αυτό, ως "χρέος" του λαϊκού κινήματος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες, αλλά και θύτες και θύματα μιας άμβλυνσης των αρχών της κοινωνικής και πολιτικής ισότητας. Τα φαινόμενα ρατσισμού στον τόπο μας αυξάνονται όλο και περισσότερο. Τόσο τα πρόσφατα γεγονότα στον Ασπρόπυργο, όσο και τα μεμονωμένα επεισόδια, που καθημερινά λαμβάνουν χώρα, αποκαλύπτουν ότι ο ρατσισμός είναι γέννημα της κρίσης του φιλελευθερισμού και των επιπτώσεων της εφαρμογής του στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Ο άνισος καταμερισμός του πλούτου, η ανεργία, η φτώχεια και οι ολοένα διευρυνόμενες ταξικές διάφορες οδήγησαν τις ηγεσίες του "πολιτισμένου" δυτικού κόσμου να εφεύρουν την ιδεολογία της "ανώτερης φυλής", που στήριξε και στηρίζει ολόκληρη την κρατική και οικονομική δομή. Η ιδεολογία αυτή στοίχισε στην ανθρωπότητα πολέμους και συμφορές.

Σήμερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ όλο αυτό το καθοδηγούμενο από τους οικονομικά ισχυρούς ρατσιστικό ρεύμα εκπροσωπείται και στα Κοινοβούλια κρατών και βρίσκει απήχηση όχι μόνο στις πιο καταπιεσμένες κοινωνικά τάξεις, αλλά έχει κατορθώσει να αποκτήσει και ιδεολογικό υπόβαθρο, υποδηλώνοντας όλη την αντίφαση της δυτικής κουλτούρας".

Μετά την έξοδο του προέδρου, ήρθε η ώρα των δηλώσεων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ