Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Με γοργούς ρυθμούς...

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των άρθρων από το 1 μέχρι το 86, δηλαδή όλες οι διατάξεις που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και την κυβέρνηση. Υπολείπονται τα άρθρα που αφορούν τη δικαστική εξουσία και τη διοίκηση. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Συντάγματος από την Επιτροπή Αναθεώρησης, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος, θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μεταξύ των διατάξεων που προτείνεται να εισαχθούν ή αναθεωρηθούν και οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη σημασία είναι αυτές που αφορούν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τη λεγόμενη βασιλική περιουσία και τις σχέσεις του ευρωπαϊκού Δικαίου και του εθνικού Συντάγματος.

  • Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθίσταται συνταγματικό όργανο και αποσαφηνίζεται το συνταγματικό καθεστώς της Ραδιοτηλεόρασης. Βασικές ρυθμίσεις του ισχύοντος νόμου για τα ΜΜΕ καθίστανται και διατάξεις των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος. Παράλληλα, προβλέπεται πλέον και από το Σύνταγμα να υπάρχει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Ωστόσο, σχολιάζοντας αυτές τις ρυθμίσεις, ο Μ. Κοψίδης,μέλος της ΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, είπε ότι ο "νόμος Βενιζέλου" για τα ΜΜΕ είναι για τον κάλαθο των αχρήστων και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί νέος νόμος."Ο νόμος που ισχύει σήμερα για τα μέσα ενημέρωσης, συνέχισε ο Μ. Κοψίδης, δίνει τεράστια προνόμια σε ορισμένους εκδότες επιχειρηματίες και αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στη διαπλοκή με αυτά τα συμφέροντα".

  • Για τις σχέσεις του ευρωπαϊκού Δικαίου με το εθνικό Σύνταγμα γίνεται για πρώτη φορά μνεία στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος, είπε ότι "προβλέπεται ρητά η συμμετοχή της χώρας σε όλες τις διαδικασίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με παράλληλη διασφάλιση της συμμετοχής της Βουλής των Ελλήνων στις σχετικές διαδικασίες". Πιο συγκεκριμένα, αφορά την πρόβλεψη για ενημέρωση της Βουλής, για κάθε νομοθετικού χαρακτήρα κείμενο που προετοιμάζεται και εκδίδεται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Κάτι που υπάρχει σε άλλες χώρες, διευκρίνισε ο Ε. Βενιζέλος, αλλά σ' εμάς δεν είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά".

Πάντως, στο σημείο αυτό, διακρίνεται μια προσπάθεια για να δοθεί επίφαση δημοκρατικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το να ενημερώνει, δήθεν, για νομοθετικά κείμενά της από πριν την ελληνική Βουλή.

  • Για το ζήτημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου, προβλέπεται η προσθήκη ρητής διάταξης στο Σύνταγμα. Και αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όχι τόσο επειδή μια τέτοια διάταξη είναι συνταγματικά και νομικά αναγκαία, όσο γιατί πρέπει για λόγους πολιτικούς και ιστορικούς να περιλαμβάνεται και ρητά στο Σύνταγμα.

Επίσης, σχετικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, προβλέπονται οι εξής ρυθμίσεις:

  • Ρητή κατάργηση της θανατικής ποινής.
  • Σαφέστερος προσδιορισμός των συνταγματικών ορίων της προφυλάκισης.
  • Πληρέστερη προστασία του οικογενειακού και ιδιωτικού βίου και του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.
  • Σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο, όπως προβλέπει και η σχετική διεθνής σύμβαση εργασίας.
  • Συνταγματική κατοχύρωση των αρχών και των εγγυήσεων του νόμου 2190 (νόμος Πεπονή).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ