ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί των Στρατιωτικών και η λειτουργία τους

1. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) είναι ένα σύστημα επικουρικής ασφάλισης των στρατιωτικών, που διαχειρίζεται τεράστια ποσά, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης ενημέρωση σχετική με τη διαχείριση, που να επιβεβαιώνει την ακριβοδίκαια συμμετοχή των μετόχων στην κατανομή των εσόδων και των κερδών. Δηλαδή, λείπουν ακριβή και πλήρη στοιχεία ελέγχου στη διαχείριση της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Πολλά λέγονται για αδικαιολόγητες υπερβάσεις στα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, με διορισμούς σε διάφορες θέσεις ημετέρων και σπατάλες με χαριστική αντιμετώπιση ενοικιαστών, προμηθειών κλπ.

Για να φανεί πραγματικά πόσο τεράστια είναι η περιουσία του ΜΤΣ, παρακάτω αναφέρονται ορισμένα στοιχεία:

Στη μία κατηγορία ανήκουν:

α) Οι κρατήσεις 4% από τη μισθοδοσία των αξιωματικών σε όλη τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους.

β) Το 20 - 30% του μισθού των αξιωματικών σε περίπτωση επιβολής καταστατικών ποινών.

γ) Οι τόκοι των χορηγούμενων ομολογιακών δανείων.

δ) Τα κέρδη της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας που κύριος μέτοχός της είναι το ΜΤΣ.

ε) Τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία του ΜΤΣ, που περιλαμβάνει μια σειρά από μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οικόπεδα πολλών τετραγωνικών μέτρων και μεγάλης αξίας.

Στην άλλη κατηγορία υπάγονται το αντίτιμο του μισθού των ημερών φυλάκισης των οπλιτών και εφέδρων αξιωματικών, που παρακρατείται ολόκληρος υπέρ του ΜΤΣ, τα πάγια δικαιώματα από τη μισθοδοσία οπλιτών, εφέδρων αξιωματικών και στρατιωτικών υπαλλήλων. Επίσης, 4% πάνω σε όλες τις δαπάνες του ΓΕΣ και, τέλος, 10% από τα ΚΨΜ.

Μπορεί να σκεφθεί κανείς τι ποσό συγκεντρώνεται στα 30 - 35 χρόνια, που υπηρετεί ο αξιωματικός, από όλες αυτές τις κρατήσεις, και την αξιοποίηση γενικά της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ. Η γενική αντίληψη που επικρατεί μεταξύ των απόστρατων αξιωματικών είναι ότι, ανέκαθεν, το μηνιαίο μέρισμα που τους χορηγείται δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος των εσόδων του Ταμείου.

Μόνο το 4% που κρατιέται από το μισθό του αξιωματικού επί 35 χρόνια, κατατεθειμένο σε μια τράπεζα με ανατοκισμό, θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος του μερίσματος. Πέρα όμως απ' αυτό το 4%, υπάρχουν και άλλα τεράστια έσοδα, που κανονικά θα έπρεπε να ανεβάζουν το μέρισμα σε ανώτερα επίπεδα.

Υστερα από όσα εκτέθηκαν παραπάνω, είναι επόμενο να προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα στους μετόχους του ΜΤΣ και γενικότερα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου, για το πώς ελέγχεται η όλη διαχείριση της περιουσίας του, ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις για τη σωστή αξιοποίηση, των εσόδων και των κερδών. Από ποιους και πώς ασκείται ο δημόσιος έλεγχος. Για όλα αυτά ελάχιστα στοιχεία παρέχονται για ενημέρωση.

2. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Αξιωματικών (ΤΑΣ).Το ανωτέρω Ταμείο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που υπάγεται στο ΥΕΘΑ και έχει αποστολή τη διαχείριση των εσόδων του και τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους απερχόμενους από το στράτευμα μόνιμους αξιωματικούς.

Και αυτό το Ταμείο έχει μια σειρά από πόρους αρχίζοντας από την κράτηση 4% από το μισθό των αξιωματικών σε όλη τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους και τελειώνοντας στο 2% εκ των δαπανών του στρατού και 20% από τα κέρδη των ΚΨΜ. Και στην περίπτωση του ΤΑΣ επίσης δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση, ως προς τη διαχείριση των εσόδων και δεν είναι καθαρό σε ποιο βαθμό τα χορηγούμενα εφάπαξ ανταποκρίνονται ακριβώς στα έσοδα του Ταμείου.

3. Ο άλλος ασφαλιστικός οργανισμός είναι ο ΑΟΟΑ.Αυτός έχει σαν αποστολή τη διυκόλυνση των άστεγων αξιωματικών και ανθυπασπιστών των τριών κλάδων των ΕΔ, στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Οι πόροι του ΑΟΟΑ προέρχονται από εισφορές των μελών, έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του, δάνεια, κρατήσεις επί δαπανών κατασκευής στρατιωτικών έργων κλπ.

Ο τρόπος λειτουργίας, σήμερα, και αυτού του ασφαλιστικού οργανισμού, η έλλειψη ελέγχου από τα ίδια τα μέλη του κλονίζει την εμπιστοσύνη των αξιωματικών ως προς την ικανότητα του ΑΟΟΑ να λύσει το πρόβλημα της στέγασης σε ικανοποιητικό βαθμό.

Τέλος, και για τους τρεις παραπάνω ασφαλιστικούς οργανισμούς υπάρχουν ερωτήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς γενικά και το λαό. Και προκύπτει η ανάγκη να γίνει επισταμένη έρευνα γύρω από τον τρόπο λειτουργίας τους, κάτω από τον έλεγχο της Βουλής. Και φυσικά να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Αυτή η απαίτηση θα 'πρεπε να αποτελεί βασικό αίτημα των συνταξιούχων στρατιωτικών και να προβάλλεται κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους.

Συνταξιούχος στρατιωτικός

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟ Βύρωνα πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος σήμερα στις 9 μ.μ. στο κέντρο "Αρχοντικό" (Αγ. Δημητρίου 17 και Ηροδότου, στο ύψος Βουλιαγμένης 212).
  • Η ΚΟΒ Ατσαλένιου - Μασταμπά Ηρακλείου, προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα "Στάχυ" (στην αρχή της οδού Καστρινάκη).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Μεσσηνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" την Τετάρτη 27-3-96 στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
Εκδήλωση του ΚΜΕ για το δημοψήφισμα

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα "Η πρόταση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενόψει και της Διακυβερνητικής", την Τετάρτη 27-3-96 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του ΚΜΕ (Πατησίων και Τροίας 36). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αντώνης Ντρέκος,από την Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12-15/4/96 στη Λευκάδα. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη γύρω περιοχή μέχρι την Πάργα και πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους νέους θα υπάρχει έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8828.106, 8810.046 και 6467.579 (απόγευμα).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Αποφυλακίζονται 7 κατηγορούμενοι

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών

Αποφυλακίζονται με χτεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών επτά από τους εννέα κατηγορούμενους στην υπόθεση ΜΑΒΗ. Ετσι, το δικαστικό συμβούλιο αποδέχεται ουσιαστικά τη μη ανάμειξή τους στο γνωστό αιματηρό επεισόδιο που έγινε τον Οκτώβρη του 1994 στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων κοντά στο χωριό Ανω Επισκοπή Αργυροκάστρου και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αλβανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι τρεις. Ωστόσο, σχετικά με την υπόθεση αυτή αναμένεται να εκδοθεί άλλο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι κατηγορούμενοι, που αποφυλακίζονται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, είναι οι: Γ. Αναστασούλης (ο φερόμενος ως αρχηγός), Χρ. Παππάς,Γ. Παππάς,Γ. Χρήστου,Φ. Μπελέρης,Μ. Κούτουλα και Α. Καρβελάς.Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έχουν επίσης αφεθεί στο παρελθόν, ο γιατρός Ανδ. Κοκαβέσης και ο ανιψιός του Αγγ. Κοκαβέσης.

Η Αλ. Παπαρήγα στα Μέγαρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πάρει μέρος σε σύσκεψη με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων και μαζικούς φορείς της πόλης, με θέμα τα προβλήματα της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο των Μεγάρων.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά, η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 3801.227.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ