ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντα πρωτοπόροι οι κομμουνιστές

Μια δίκη με κατηγορούμενο τον Νίκο Πλουμπίδη πριν από 65 χρόνια. Επίκαιρη, όσο ποτέ, η "απολογία του", στην οποία υπερασπίζεται το δίκαιο των υπαλλήλων και κατακεραυνώνει τις "πουλημένες ηγεσίες"

Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μας, από καλή τύχη, ένα δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη", με ημερομηνία 17 Μάρτη 1931 - πριν από 65 ολόκληρα χρόνια - το οποίο, με τίτλο "Ο Πλουμπίδης στο Δικαστήριο", περιέγραφε τη δίκη που οργανώθηκε στις 16 Μάρτη 1931 στο Πλημμελειοδικείο ΑΘήνας, σε βάρος των Δαμασκόπουλου και Πλουμπίδη για μία συγκέντρωση εργατών στο Θέατρο "Αλάμπρα".

Ο Ν. Πλουμπίδης, που, όπως είναι γνωστό, ήταν δάσκαλος, ήταν μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων και εξέφραζε σε αυτήν τις ταξικές θέσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η "απολογία" του Πλουμπίδη στο δικαστήριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των μισθωτών, να τοποθετηθεί σωστά απέναντι στην προσπάθεια διαχωρισμού των δημοσίων υπαλλήλων από τους άλλους μισθωτούς και να δείξει την εκμετάλλευση όλων τους, αλλά και τις απαράδεκτες μεθόδους, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από την "απολογία" του Ν. Πλουμπίδη σαν έκφραση τιμής στη μνήμη των αγωνιστών, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Η "απολογία" είναι επίσης πολύτιμη για τις αναλογίες που μπορεί να επισημάνει ο αναγνώστης ανάμεσα στην τότε και στη σημερινή κατάσταση, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Μόνος δρόμος η αγωνιστική διεκδίκηση

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Ν. Πλουμπίδης υπογράμμισε:

"Οι δημόσιοι υπάλληλοι, κύριοι δικασταί, όπως και όλος ο εργαζόμενος κόσμος, που ξέρει πολύ καλά και από πείρα ότι οι οργανώσεις είναι απαραίτητες, φρούρια των συμφερόντων τους και που μ' αυτές τα εξυπηρετούν, ίδρυσαν τις οργανώσεις τους. Ηταν φυσικό κατόπιν τούτου να καταβάλουν προσπάθεια όπως βρουν και τα μέσα, με τα οποία θα διεκδικήσουν τα ζητήματά τους. Δεν αρκούν οι οργανώσεις. Χρειάζεται σαφής αντίληψη του τρόπου, με τον οποίον θα γίνει η πάλη, αυτό είναι το ουσιωδέστερο".

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο αγώνας των εργαζομένων για να είναι "επιτυχής" χρειάζεται συνεργασία με όλους τους άλλους εργαζόμενους και τόνισε:

"Είμεθα και ημείς οι δημόσιοι υπάλληλοι εργαζόμενοι και ως τέτοιοι αποφασίσαμε να συνεργασθούμε με τις εργατικές οργανώσεις. Εχοντας δε την πείρα, ξέροντας πως μόνο διά της πάλης και όχι των υπομνημάτων θα πετύχουμε τα ζητήματά μας, βρήκαμε πως τέτοιες οργανώσεις είναι εκείνες που αποτελούν την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδος. Μόνο αυτή εκπροσωπεί τα συμφέροντα ολοκλήρου της εργατικής τάξεως, μόνο αυτή ήταν και είναι ικανή να μας καθοδηγήσει για την πραγματοποίηση των τόσων ζητημάτων μας".

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος τον διακόπτει, θέλει να του απαγορεύσει να συνεχίσει για το θέμα αυτό και τον ρωτάει με νευρικότητα:

"- Μα, εσείς είστε υπάλληλοι. Τι σχέση έχετε με τους εργάτες, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εχετε τα ίδια συμφέροντα;".

Πλουμπίδης: "Μάλιστα, θα σας το αποδείξω αυτό εκτενώς παρακάτω. Οπωσδήποτε το ότι είμαστε εργάτες εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι το ομολόγησε και αυτός ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του φασιστικού νομοσχεδίου".

Πρόεδρος: "Οχι, οι υπάλληλοι είναι κράτος, δεν έχουν σχέσιν με τους εργάτας".

Πλουμπίδης: "Το γεγονός και μόνο ότι οι υπάλληλοι χάνουν και τις οργανώσεις τους σήμερα, οι μισθοί τους, όχι μόνο δεν αυξάνουν, αλλά πρόκειται και να ελαττωθούν, όλη η ταχτική της κυβέρνησης απέναντί μας δείχνει πόσο σφαλερή είναι η απλοϊκή ιδέα, κατά την οποία κράτος είμαστε εμείς".

Πρόεδρος: "Εστω είναι εργάται, αλλά συνεργασία όμως με τους εργάτας...".

Πλουμπίδης: "Η όλη στάση του κράτους είναι το καλύτερο πιστοποιητικό και δίδαγμα για τους υπάλληλους, ποια είναι η θέση τους. Η κυβέρνηση δεν έδωκε τίποτε, αντιθέτως, άρχισε να παίρνει όλα τα κεκτημένα. Στις διαμαρτυρίες και απαιτήσεις μας έλεγε: Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Το στομάχι όμως των χιλιάδων δασκάλων, που οι προαγωγές τους καθυστερούν, άλλων 1.000 που μένουν άνεργοι και των υπολοίπων που πήγαν με τις 50 δραχμές ημερησίως, αντέχει".

Δίνετε λεφτά για τον πόλεμο και όχι για τους υπαλλήλους

Στη συνέχεια, ο Πλουμπίδης άρχισε να αναφέρει ότι ενώ δεν δίνονται λεφτά για τους υπαλλήλους δίνονται εκατοντάδες και χιλιάδες εκατομμύρια για την αγορά καραβιών για τον πόλεμο. Ο πρόεδρος του απάντησε ότι απαγορεύεται να λέει τέτοια πράγματα και τον κάλεσε να πει γιατί εξέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Πλουμπίδης: "Το ψήφισμα περιείχε τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, αποδοκίμαζε τους αντιδραστικούς αρχηγούς της Συνομοσπονδίας μας και εχάρασσε τη γραμμή, που έπρεπε οι υπάλληλοι να ακολουθήσουν στον αγώνα τους. Το ψήφισμα αυτό εκφράζει τη θέληση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και είναι μία πράξη που δε θα ξεχαστεί ποτές, γιατί αποτελεί επίμονη προσπάθεια για να μην προδοθούν τα συμφέροντα των υπαλλήλων, που οι προδότες - η πλειοψηφία - διοικητικοί σύμβουλοι της Συνομοσπονδίας τα χαντάκωσαν".

Πρόεδρος: "Γιατί είναι προδόται;

Πλουμπίδης;"Γιατί δεν επραγματοποίησαν την απεργία, παρά τη θέληση και την εντολή των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί εξαπατούσαν τους υπαλλήλους με τις απειλές τους, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια για να εκφυλίσουν τον αγώνα τους".

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος απαγορεύει στον Ν. Πλουμπίδη να συνεχίσει και τον διατάσσει να καθίσει κάτω.

Δικομματική "πλειοδοσία πατριωτισμού"

Στα χνάρια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, 19 συνάδελφοί τους της ΝΔ υπέγραψαν κείμενο αντίθεσης στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ

Στην "πλειοδοσία πατριωτισμού", που ξεκίνησαν με το κείμενό τους οι 21 "μακεδονομάχοι" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκαν 19 συνάδελφοί τους της ΝΔ, οι οποίοι σε αντίστοιχο κείμενο, που υπέγραψαν, δηλώνουν ότι δε δέχονται καμία σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία και ότι "όχι μόνο θα καταψηφίσουμε κάθε τέτοια πρόταση, αλλά θα αγωνιστούμε ώστε η χώρα μας να αποφύγει το μοιραίο λάθος".

Οι νεοδημοκράτες "μακεδονομάχοι" (εκλέγονται οι περισσότεροι σε νομούς της Μακεδονίας) δηλώνουν ότι η ονομασία "Νέα Μακεδονία" για το γειτονικό κράτος "όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα των σχέσεων των δύο κρατών, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει αφετηρία δεινών για τον τόπο μας".

Αυτή η "πλειοδοσία πατριωτισμού" πάντως δεν έχει και τόσο "αγνά πατριωτικά κίνητρα", όπως θέλουν να τα εμφανίζουν οι υπογράφοντες το κείμενο, καθώς είναι "ηλίου φαεινότερον" ότι η αγωνία τους ήταν να μην εμφανιστούν μόνοι και αποκλειστικοί "μακεδονομάχοι" οι 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και προσκομίσουν - όπως εκτιμούν - αντίστοιχα εκλογικά κέρδη.

Κύκλοι της Ρηγίλλης έλεγαν χτες σχετικά με το κείμενο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς "κινείται μέσα στα πλαίσια της κομματικής γραμμής", ενώ το βράδυ με δήλωσή του ο Β. Μαγγίνας αποδοκίμασε εμμέσως την τακτική των βουλευτών, τονίζοντας ότι "κάθε δήλωση για το θέμα των Σκοπίων είναι πρόωρη και βλάπτει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας". Υπενθυμίζει πάντως ότι η θέση της ΝΔ είναι η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή τον Απρίλη του 1992 και η διαπραγμάτευση σε ένα ενιαίο πακέτο στα πλαίσια του ΟΗΕ. Να σημειωθεί όμως ότι σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω μία σειρά στελεχών πρώτης γραμμής της ΝΔ, με κυριότερο εκπρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της σύνθετης ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Στα πλαίσια της αυτόνομης πορείας που εδώ και καιρό έχει χαράξει ο Κ. Μητσοτάκης, χτες συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμα και ενημερώθηκε για τις οικονομικές εξελίξεις.

Γ. Φωτ.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Μεγάρων πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο "ΠΑΠΑΝΟΥΣΗ" (δρόμος Αλεποχωρίου).
  • Η ΚΟΒ Ατσαλένιου - Μασταμπά Ηρακλείου, προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συνεστίαση σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα "Στάχυ" (στην αρχή της οδού Καστρινάκη).
  • Η ΚΟΒ Νεάπολης πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αύριο Κυριακή στην "Ταβέρνα του Νίκου" (Υγείς 8, Περισσός, τηλ. 2779.258).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Μεσσηνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" την Τετάρτη 27-3-96, στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η ΚΟΒ ΔΕΗ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα την ανάλυση των ντοκουμέντων του ΚΚΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου την Τετάρτη 27-3-96, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΘ (Εγνατίας 89, 5ος όροφος).
Εκδήλωση του ΚΜΕ για το Δημοψήφισμα

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα "Η πρόταση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενόψει και της Διακυβερνητικής", την Τετάρτη 27-3-96, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΜΕ (Πατησίων και Τροίας 36). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αντώνης Ντρέκος,από την Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά, η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 3801.227.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ