Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματική "πλειοδοσία πατριωτισμού"

Στα χνάρια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, 19 συνάδελφοί τους της ΝΔ υπέγραψαν κείμενο αντίθεσης στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ

Στην "πλειοδοσία πατριωτισμού", που ξεκίνησαν με το κείμενό τους οι 21 "μακεδονομάχοι" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκαν 19 συνάδελφοί τους της ΝΔ, οι οποίοι σε αντίστοιχο κείμενο, που υπέγραψαν, δηλώνουν ότι δε δέχονται καμία σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία και ότι "όχι μόνο θα καταψηφίσουμε κάθε τέτοια πρόταση, αλλά θα αγωνιστούμε ώστε η χώρα μας να αποφύγει το μοιραίο λάθος".

Οι νεοδημοκράτες "μακεδονομάχοι" (εκλέγονται οι περισσότεροι σε νομούς της Μακεδονίας) δηλώνουν ότι η ονομασία "Νέα Μακεδονία" για το γειτονικό κράτος "όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα των σχέσεων των δύο κρατών, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει αφετηρία δεινών για τον τόπο μας".

Αυτή η "πλειοδοσία πατριωτισμού" πάντως δεν έχει και τόσο "αγνά πατριωτικά κίνητρα", όπως θέλουν να τα εμφανίζουν οι υπογράφοντες το κείμενο, καθώς είναι "ηλίου φαεινότερον" ότι η αγωνία τους ήταν να μην εμφανιστούν μόνοι και αποκλειστικοί "μακεδονομάχοι" οι 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και προσκομίσουν - όπως εκτιμούν - αντίστοιχα εκλογικά κέρδη.

Κύκλοι της Ρηγίλλης έλεγαν χτες σχετικά με το κείμενο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς "κινείται μέσα στα πλαίσια της κομματικής γραμμής", ενώ το βράδυ με δήλωσή του ο Β. Μαγγίνας αποδοκίμασε εμμέσως την τακτική των βουλευτών, τονίζοντας ότι "κάθε δήλωση για το θέμα των Σκοπίων είναι πρόωρη και βλάπτει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας". Υπενθυμίζει πάντως ότι η θέση της ΝΔ είναι η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή τον Απρίλη του 1992 και η διαπραγμάτευση σε ένα ενιαίο πακέτο στα πλαίσια του ΟΗΕ. Να σημειωθεί όμως ότι σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω μία σειρά στελεχών πρώτης γραμμής της ΝΔ, με κυριότερο εκπρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της σύνθετης ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Στα πλαίσια της αυτόνομης πορείας που εδώ και καιρό έχει χαράξει ο Κ. Μητσοτάκης, χτες συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμα και ενημερώθηκε για τις οικονομικές εξελίξεις.

Γ. Φωτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ