Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Σφίξτε και άλλο το ζωνάρι

Για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, έδωσε από το βήμα της Βουλής εξετάσεις υποταγής στις εντολές που παίρνει από τις Βρυξέλλες. Το... "τρίποντο" που σημείωσε ήταν η ομολογία του ότι η κυβέρνησή του το 1995 ενέκρινε επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις ύψους 204 δισ., ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο της διετίας της ΝΔ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι αγροτικές συντάξεις διαμορφώθηκαν στις 25.000 δρχ. το μήνα, ενώ για την ανεργία παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα και η κυβέρνηση αγωνίζεται για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Η ξεκάθαρη ομολογία υποτέλειας του πρωθυπουργού έγινε όταν σημείωσε ότι: "Η Ελλάδα εργάζεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο και δεν μπορούμε να αποφασίζουμε κατά βούληση τι θα γίνεται στο δικό μας χώρο"!!! Αναπτύσσοντας εξάλλου το πλαίσιο των οικονομικών στόχων, είπε σαφέστατα: "Η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί". Με άλλα λόγια, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι, καθησύχασε τα αφεντικά ότι δε θα θιγούν σε τίποτα τα προνόμια τους. Υποστήριξε μάλιστα ότι εφαρμόζεται επιτυχώς η φορολογική μεταρρύθμιση που στόχο έχει "το νοσηρό φαινόμενο της φοροδιαφυγής", όταν μόλις προχτές ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών από το ίδιο βήμα ομολογούσε το χάρισμα δισεκατομμυρίων από φοροκλοπές του Λάτση και Βαρδινογιάννη.

Εκεί που ο εμπαιγμός του πρωθυπουργού προς τους εργαζόμενους ξεπέρασε κάθε όριο, ήταν όταν με κάθε σοβαρότητα είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική για το καλό τους, αφού αν δεν πετύχει, αυτοί "θα πληρώσουν τα σπασμένα". Και πρόσθεσε: "Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Μπορούμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τα ελλείμματα, να αυξήσουμε τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, ή τις συντάξεις και να ικανοποιούμε τόσα άλλα που καθημερινά ζητούνται και να μειώνουμε επιπλέον τον πληθωρισμό;"

Τελικά, τη μόνη διαφοροποίηση της πολιτικής της κυβέρνησής του από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ την εντόπισε στο ότι το ΠΑΣΟΚ κρατά ισορροπία "μεταξύ σταθεροποίησης - ανάπτυξης - κοινωνικής δικαιοσύνης".

Παρουσιάζοντας τα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε στόχους. Πρώτο, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης προκειμένου να προετοιμαστεί η Ελλάδα για μία ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, δεύτερο, την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι και οι δύο αυτοί στόχοι υπαγορεύονται από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Τρίτο, τη μετατροπή του αναπτυξιακού πλεονάσματος που θα επιτυγχάνεται, σε πλεόνασμα απασχόλησης. Τέταρτο, αναβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού και, πέμπτο, ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ