Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετράπτυχο υποτέλειας

Σε μια αγχώδη προσπάθεια παράδοσης διαπιστευτηρίων προς την Κομισιόν έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Εγνοια της να διαφημίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να παίξει ρόλο χειροκροτητή των σχεδίων των πολυεθνικών για τη νέα επέλασή τους κατά των λαών της Ευρώπης. Σε μια τοποθέτηση, βγαλμένη λες από καρμπόν και με τις ίδιες ακριβώς διατυπώσεις που χρησιμοποίησε και στο πρόσφατο ταξίδι του σε Βρυξέλλες, Βόννη και Παρίσι, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, μετά την επίσκεψή του στη Ρώμη, το τετράπτυχο των "ναι" της υποτέλειας και της υποταγής, με τα οποία προσέρχεται στη Διακυβερνητική.

"Ναι", λοιπόν, στην κατάργηση του "βέτο", όπως ακριβώς επιδιώκουν οι ισχυροί της ΕΕ. Και, μάλιστα, με το ίδιο επιχείρημα που προβάλλουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Για να είναι πιο "ευέλικτη", δήθεν, η ΕΕ στη λήψη των αποφάσεών της... Πρόκειται όντως για επιδιωκόμενη "ευελιξία", που όμως δεν αφορά τίποτα περισσότερο, πέρα από την πρόθεση των μεγάλων δυνάμεων να προωθούν τις θέσεις τους έχοντας κατοχυρωμένο το "δικαίωμά" τους να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις μικρές χώρες.

"Ναι" στη με κάθε μέσο, δηλαδή με κάθε κοινωνικό κόστος, προώθηση των χρονοδιαγραμμάτων κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτά καθορίζονται από την περιβόητη ΟΝΕ και τους όρους της. Ο Κ. Σημίτης θεώρησε σκόπιμο να επαναβεβαιώσει και από ιταλικού εδάφους την προσήλωση της κυβέρνησής του στη "λιτότητα δίχως ημερομηνία λήξης". Εμφανίστηκε ως προστάτης του ολοκληρωτισμού της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υποστηρίζοντας ότι αν δεν τηρηθεί η ΟΝΕ, θα υπάρξουν προβλήματα στην ευρωενωσιακή πορεία. Οσο για την Ελλάδα ήταν σαφής: Αν και δε θα συμμετάσχει στην "πρώτη ταχύτητα" των ισχυρών, πρέπει να ακολουθήσει την "αυστηρή τήρηση" των όρων της "σύγκλισης" για να φτάσει τους υπόλοιπους της "πρώτης ταχύτητας". Οι μνήμες του ελληνικού λαού είναι νωπές από το προηγούμενο επιχείρημα δικαιολόγησης της λιτότητας που υπερθεμάτιζε τις θυσίες για να μην... μας ξεφύγουν οι ισχυροί.

"Ναι" στη στρατιωτική επέκταση της ΕΕ μέσω της σύστασης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ). Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά θερμός θιασώτης μιας πολιτικής που, στο όνομα της προστασίας των ελληνικών συνόρων (!), καταθέτει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής στη δικαιοδοσία του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

"Ναι" στην ενίσχυση του αυταρχισμού και της ενιαιοποίησης των αντιδημοκρατικών μεθόδων κατά των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ, μέσω της προώθησης ενιαίας αντιδραστικής πολιτικής στους τομείς της Δικαιοσύνης και της εσωτερικής ασφάλειας. Πολιτικές που, υπό το πρόσχημα της "προστασίας" των πολιτών, "νομιμοποιούν" το ρατσισμό, την αστυνομοκρατία, το ηλεκτρονικό φακέλωμα κτλ. μέσω της Συνθήκης Σένγκεν, της EUROPOL και των μηχανισμών καταστολής κατά των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Η κυβέρνηση έχει κάνει πλέον σημαία της το παραπάνω τετράπτυχο της συμμόρφωσης στις υποδείξεις των πολυεθνικών, όπως και πάλι δήλωσε ο Κ. Σημίτης. Οι κυβερνητικές τοποθετήσεις πείθουν για δυο πράγματα: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη Διακυβερνητική για να παραδώσει άνευ όρων τη χώρα στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και, δεύτερον, ότι αυτή την πορεία μόνο ο λαός έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ