ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ
Αποφασισμένοι να νικήσουν

Οι 135 εργαζόμενοι της ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ στην Πάτρα, αναμένουν τη διαιτητική απόφαση για τη σύμβαση εργασίας, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα θεσμικά τους αιτήματα

ΠΑΤΡΑ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η διαιτητική απόφαση για τη διμερή συλλογική σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση κατασκευής αλουμινένιων κουτιών ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ,στην Πάτρα, ενώ οι 135 εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, οι οποίες άρχισαν εδώ και 24 μέρες με στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και 24ωρες - 48ωρες απεργίες.

Η έκδοση της απόφασης του ΟΜΕΔ,στον οποίο προσφεύγει ο εργοδότης για τρίτη χρονιά (! ), δεν πτοεί τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η διεκδίκηση για τη λύση των σοβαρών θεσμικών προβλημάτων τους θα συνεχιστεί, αφού παλεύουν και για το αύριο, όπως δηλώνουν, και όχι μόνο για μια αύξηση του μεροκάματου.

Οι εργαζόμενοι αρχικά ζητούσαν αύξηση 11% και στη συνέχεια ήταν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στο 7,5%, ώστε να καλύψουν το μέσο πληθωρισμό. Ο εργοδότης όμως, ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει την οδό "της απόφασης από τα θεσμοθετημένα όργανα της κοινωνίας", δηλαδή τον ΟΜΕΔ. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικός όταν έλεγε στο σωματείο ότι "με σας δε βγάζω άκρη" και πως "πέρασε η εποχή που είχατε κατακτήσεις. Να είστε ευτυχισμένοι που δε σας παίρνω πίσω όσα έχετε"!

Οι εργαζόμενοι ζητούν και την αύξηση ορισμένων επιδομάτων, αλλά κυρίως προσπαθούν να χτυπήσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που εκφράζεται με την πολυειδικότητα, την εντατικοποίηση και άλλους τρόπους. Μέχρι τώρα ο εργοδότης δεν αντικαθιστά τους άρρωστους εργαζόμενους παρά τέσσερις μέρες μετά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι με τη δουλιά του συναδέλφου τους που ασθενεί. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο εργοδότης δεχόταν απλώς να μειώσει σε τρεις τις μέρες!

Από το 1990 έχει προχωρήσει σε διπλασιασμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του, αλλά έχει μειώσει κατά 25 εργαζόμενους το προσωπικό! Ολα αυτά γίνονται με κρατικές επιδοτήσεις όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. δραχμών και τα 800 εκ. έχουν δοθεί από το κράτος!

Στην επιχείρηση, το μεροκάματο βγαίνει πολύ δύσκολα. Ο θόρυβος είναι ανυπόφορος και οι συνέπειές του δεν εμποδίζονται από τις ωτοασπίδες που φορούν συνεχώς οι εργαζόμενοι. Το καλοκαίρι εργάζονται σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 45 βαθμούς και τα παράπονα για τα χημικά που χρησιμοποιούνται είναι συχνά. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι μπορεί να φθείρεται η υγεία τους αλλά το δέχονται για να φτιάξουν κάτι για τα παιδιά τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Εντυπωσιακή άνοδος της Ενιαίας σ. α. κ.

Κατά 60% αυξήθηκε η Ενιαία σ. α. κ. στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΣΥΤΕ. "Στο "χρηματιστήριο" του αγώνα θα επενδυθεί η ψήφος όσων μας εμπιστεύτηκαν", δηλώνουν τα στελέχη της παράταξης

Θεαματική άνοδο των δυνάμεών της κατά 60% σημείωσε η Ενιαία σ. α. κ. στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας,αυξάνοντας σε δυο,από μία, τις έδρες της στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και εμποδίζοντας την ΠΑΣΚΕ να διατηρήσει την αυτοδυναμία της! Η Ενιαία σ. α. κ. έλαβε 616 ψήφους, από 380 στις προηγούμενες εκλογές το 1994, ενώ εξέλεξε και 9 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΟΤΟΕ, από 5 που είχε προηγούμενα. Σ' αυτές τις εκλογές οι έγκυροι ψήφοι ήταν 10.359 ενώ στις προηγούμενες 9.004.

Η ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΕ) έλαβε 5.079 ψήφους έναντι 4.534 το 1994 και κατέλαβε 12 έδρες από τις 13 που είχε. Η ΔΑΚΕ συμμετείχε στις εκλογές με δυο ψηφοδέλτια. Το ένα έλαβε 1.972 ψήφους και 5 έδρες, το άλλο 751 ψήφους και 2 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχε συνολικά 2.364 ψήφους και 7 έδρες, οι οποίες διατηρούνται. Η ΔΑΣ ("ΣΥΝ") έλαβε 1.327 ψήφους από 1.093 και διατήρησε τις 3 έδρες της. Η Συνδ. Ανοιξη έλαβε 276 ψήφους από 297 και 1 έδρα, η Εναλλακτική Συσπείρωση 221 ψήφους από 229 και καμία έδρα, η Αγων. Πρωτοβουλία 102 ψήφους και 15 η ΑΚΕΕΤ.

Η επιτυχία της Ενιαίας σ. α. κ. έχει ιδιαίτερη σημασία αφού έγινε σε ένα χώρο που παρατηρούνται παντός είδους... διευκολύνσεις στο μηχανισμό των άλλων παρατάξεων από τη διοίκηση και χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η παράταξη.

Στελέχη της Ενιαίας σ. α. κ. δήλωναν μετά τα αποτελέσματα ότι δόθηκε μήνυμα αντίστασης στις ατέλειωτες πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόζει με μαθηματική συνέπεια η κυβέρνηση Σημίτη, στα "εκσυγχρονιστικά" σενάρια των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών των εργασιακών σχέσεων, στον ασφαλιστικό μεσαίωνα. Μήνυμα αντίστασης και στις αυτοδύναμες καταστάσεις, που λειτούργησαν σαν βοηθητική δύναμη της Διοίκησης της τράπεζας, στους συνδικαλιστές της συναίνεσης και της υποταγής, των πελατειακών σχέσεων και της εξαργύρωσης της συνδικαλιστικής "καρέκλας", στα τραπέζια του ατέλειωτου "κοινωνικού διαλόγου", στις συμβάσεις πείνας που υπογράφει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

Επίσης δήλωσαν ότι η Ενιαία σ. α. κ. θα επενδύσει την ψήφο των εργαζομένων στο μοναδικό σίγουρο "χρηματιστήριο", αυτό του αγώνα και της διεκδικητικής δράσης,με αιχμές:

"Τη μάχη για ικανοποιητική συλλογική και επιχειρησιακή σύμβαση, για το μέλλον της Εθνικής και τα σενάρια ιδιωτικοποίησης, Για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προετοιμάζονται από την κυβέρνηση, που λειτουργεί υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για ένα καλύτερο μέλλον στους χειρότερα αμειβόμενους τραπεζοϋπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας".

Ερώτηση για το θάνατο συνταξιούχου ναυτεργάτη

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που αναγκάζει τους συνταξιούχους να συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά και την ασυδοσία των εφοπλιστών, έφεραν χτες στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Στρ. Κόρακας,με αφορμή τον τραγικό θάνατο του συνταξιούχου Σ. Γραμματικού. Ο συνταξιούχος ναυτεργάτης πέθανε ενώ εργαζόταν στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Ποσειδών Εξπρές",το οποίο βρισκόταν για δεξαμενισμό, στο πλαίσιο ετήσιας επιθεώρησης, στο Ναυπηγείο Ελευσίνας.

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας: ποιες είναι οι αιτίες του θανάτου του Σ. Γραμματικού και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε; Με ποια διαδικασία ο πλοιοκτήτης τον προσέλαβε και με ποια συλλογική σύμβαση αμειβόταν; Ηταν ασφαλισμένος ο συνταξιούχος, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλοίο την ημέρα του ατυχήματος.

Προκαταρκτική εξέταση για τη ΡΟΚΑ!

ΛΑΡΙΣΑ.-

Προκαταρκτική εξέταση διενεργεί πταισματοδίκης της Λάρισας για να διαπιστώσει αν υπήρξαν ποινικά αδικήματα κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των ανέργων της κλωστοϋφαντουργίας ΡΟΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιούλη 1995! Εκείνη την ημέρα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης - η οποία παραμένει κλειστή σχεδόν ένα χρόνο - είχαν συγκεντρωθεί στο οδόστρωμα μπροστά από το υποκατάστημα Λάρισας της Εθνικής Τράπεζας, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Σύμφωνα με αναφορές των αστυνομικών αρχών, είχαν προκληθεί προβλήματα στην ελεύθερη είσοδο και έξοδο των συναλλασσομένων με την τράπεζα. Μαρτυρική κατάθεση έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Στ. Τσουκαλάς και θα κληθεί να καταθέσει και ο Κ. Κωστόπουλος,πρόεδρος του σωματείου κλωστοϋφαντουργών Λάρισας. Μετά το τέλος των καταθέσεων θα κριθεί αν και εναντίον ποιων θ' ασκηθούν διώξεις.

Πάντως οι εργαζόμενοι της ΡΟΚΑ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για επαναλειτουργία της επιχείρησης, αλλά και γενικότερα για το σταμάτημα της αποβιομηχάνισης και την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττουν καίρια την περιοχή.

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Εθνική Τράπεζα
Μελέτες υπάρχουν, έργα δε βλέπουμε

Τη διαφωνία τους στην απόφαση της πλειοψηφίας, (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), του Εργατικού Κέντρου Θήβας για τη συμμετοχή της οργάνωσης στην ίδρυση ιδιωτικού οργανισμού ανάπτυξης της Βοιωτίας, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, τα εκλεγμένα με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωση, "ψηφίσαμε κατά της ίδρυσης και της συμμετοχής στο νέο αυτό Οργανισμό του Εργατικού Κέντρου Θήβας και κατά της οικονομικής συμμετοχής με 500.000 δραχμές. Πιστεύουμε ότι αυτός ο Οργανισμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ιδιωτικού οργανισμού επιχείρησης. Ο Νομός Βοιωτίας δε χρειάζεται να απασχολείται με αόριστες επιστημονικές μελέτες, τέτοιες υπάρχουν πολλές. Το μόνο που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον ιδιωτικό οργανισμό γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για την απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα αναγκαστούν να κάνουν προσλήψεις, δε θα είναι σε εθελοντική βάση. Η Ελλάδα έχει γεμίσει από Οργανισμούς και σεμινάρια. Το καταστατικό του ΕΚΘ και ο ν.1264 καθορίζουν τα χαρακτηριστικά των οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για τα οικονομικά τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ