ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα αναστάτωση απ' τις "τρελές αγελάδες"

Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ένδειξη μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο, υποστηρίζουν οι κτηνίατροι του υπουργείου Γεωργίας

Αναστάτωση διεθνώς έχει προκαλέσει το θέμα με τις "τρελές αγελάδες", μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι η νόσος - που προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των ζώων - μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Στη χώρας μας, πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας δηλώνουν πως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ένδειξη μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο, ενώ έχουν απαγορευτεί και οι εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βρετανία.

Το όλο ζήτημα, που αφορά ειδικά τη Βρετανία (η ασθένεια εμφανίστηκε στη χώρα αυτή το 1986), θα συζητηθεί μεθαύριο Δευτέρα 25 Μάρτη στις Βρυξέλλες από τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή, ώστε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της ΕΕ. Ηδη όμως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθώς και κάποιες Τρίτες χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βρετανία. Η απαγόρευση για την Ελλάδα ανακοινώθηκε προχτές βράδυ διά στόματος του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Απ. Φωτιάδης δήλωνε χτες πως για τη χώρα μας δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου έχουν τεθεί σε συναγερμό. Επίσης, κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά κρέατα.

Σε ανακοίνωση εξάλλου, που εξέδωσε χτες το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας αναφέρεται ότι "οι εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βρετανία στην Ελλάδα έχουν απαγορευτεί από το 1994, όπως διαβεβαίωσε επίσημα το υπουργείο Γεωργίας". Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (EUROSTAT), το 1994 και το 1995 έγιναν από τη χώρα μας εισαγωγές ποσοτήτων βόειου κρέατος από τη Βρετανία: Το 1994 έγινε εισαγωγή 96 τόνων φρέσκου κρέατος και 957 τόνων κατεψυγμένου, ενώ το 1995 έγινε εισαγωγή 130 τόνων φρέσκου κρέατος, 472 τόνων κατεψυγμένωνκαι 24 τόνων παραγώγων - δηλαδή κοιλιών, εντοσθίων κλπ.

Για το θέμα των "τρελών αγελάδων", η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) επισημαίνει πως από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία δεν προκύπτει ένδειξη μετάδοσης της νόσου (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών) στον άνθρωπο και συνεπώς ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται. Η ΠΕΚΔΥ τονίζει ακόμα ότι για την πρόληψη μετάδοσης της ασθένειας έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα κτηνιατρικά μέτρα, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και πως μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα της νόσου, ούτε έχει υπάρξει υπόνοια μόλυνσης ζώων μας. Τέλος, η ΠΕΚΔΥ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη νόσος μεταδίδεται με ζωοτροφές που περιέχουν μολυσμένες ζωικές πρωτεϊνες.

Εναέριες πιέσεις των Αμερικανών

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν, ως μοχλό πίεσης για τα πολιτικά τους παιχνίδια, και τα μέτρα στα ελληνικά αεροδρόμια. Δουλική η πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις των "συμμάχων"

Εναν ακόμα μοχλό πίεσης για να "περάσουν" τα πολιτικά τους παιχνίδια στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, με πρόσχημα τη λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων και τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν σ' αυτά.

Το θέμα είχε ανακύψει από την πρώτη επίσκεψη των Αμερικανών ειδικών το περασμένο καλοκαίρι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι οποίοι είχαν αξιώσει από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Η ελληνική κυβέρνηση πειθάρχησε στις εντολές αυτές, αλλά χτες ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Φ. Πένα,σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι παρά τη λήψη των πρόσθετων μέτρων, το αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει ελλείψεις και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι δηλώσεις Πένα ενόχλησαν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα και του υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη επανέλαβε χτες τη διαβεβαίωση ότι τα ελληνικά αεροδρόμια είναι ασφαλή, ότι τα μέτρα ασφαλείας πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές και ότι, πέραν αυτών, υπάρχουν και τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι αεροπορικές εταιρίες.

Ο Χ. Καστανίδης διερωτήθηκε, χωρίς να δώσει απάντηση, αν οι δηλώσεις Πένα συνδέονται με τα τουριστικά προβλήματα της Τουρκίας, αλλά και με την επικείμενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Επίσης, διερωτήθηκε αν και άλλα αεροδρόμια "φίλων και συμμάχων των ΗΠΑ ανά τον κόσμο τυγχάνουν της μέγιστης προσοχής τους" και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διατυπώσει και άλλα ερωτήματα, για τα οποία μπορεί να υπάρχουν "προφανείς ή και υποθετικές πολιτικές απαντήσεις". Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών δικαιολόγησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις δηλώσεις που έκανε, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα "έκφραση καλής θελήσεως". Παράλληλα, όμως, έκανε αόριστα λόγο και για προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης "να αφαιρέσει και τα τελευταία προσχήματα για όσους αισθάνονται ότι για άλλους λόγους μπορούν να ασκούν μια συγκεκριμένη πολιτική έναντι της Ελλάδας".

Σε ερώτηση αν θα αντιδράσει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο να εκδοθεί αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός είπε απλώς ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί δε θα προχωρήσουν σε άλλη ενέργεια και ότι δε θα υπάρξει πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό.

Απεργούν οι ιχθυολόγοι

Σε 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μάρτη, προχωρούν οι ιχθυολόγοι του υπουργείου Γεωργίας, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Υπουργείου Γεωργίας, αναφέρει ότι οι ιχθυολόγοι ζητούν από την πολιτεία να ασχοληθεί με τα προβλήματα του χώρου και να ρυθμίσει τις αρμοδιότητες αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τη λειτουργία αυτοτελών υπηρεσιών στις ΝΑ και στις Περιφέρειες. Επίσης, ζητά τη στελέχωση των υπηρεσιών αλιείας με βιολόγους, ιχθυολόγους και λοιπό προσωπικό και αύξηση των πιστώσεων για τη λειτουργία τους. Ακόμα, την καταβολή αλιευτικού επιδόματος ειδικών συνθηκών για τους υπαλλήλους του τομέα αλιείας.

Λεζάντα

Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων του Νομού Λέσβου

Ευθύνη του κράτους η ψυχιατρική εκπαίδευση

"Την εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία θα πρέπει να την προσφέρει το κράτος". Αυτό τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου,που έδωσε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία ενόψει του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, που θα γίνει στο Ηράκλειο Κρήτης από 30 του Μάρτη μέχρι 3 του Απρίλη.

Ο Γ. Χριστοδούλου επισήμανε ότι "σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να υπάρξει εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ψυχιατρική. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει εκπαιδευτικά κέντρα, που θα προσφέρουν στους ειδικευμένους εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία. Πρέπει, κατέληξε, να βρεθούν οι κατάλληλοι εκπαιδευτές, να δοθούν χρήματα και κίνητρα ώστε να επανδρωθούν τα εκπαιδευτικά κέντρα".

Οι ψυχίατροι, δηλαδή, που μέχρι σήμερα εκπαιδεύονται εκτός του εκπαιδευτικού πλαισίου, πηγαίνοντας σε διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς, από εδώ και πέρα θα πηγαίνουν σε εκπαιδευτικά κέντρα που θα ελέγχονται, σύμφωνα με την πρόταση, απ' το υπουργείο Υγείας. Στόχος αυτής της προσπάθειας όπως επισήμανε ο Γ. Χριστοδούλου "είναι η ψυχιατρική εκπαίδευση να προσαρμοστεί καλύτερα στις τελευταίες εξελίξεις της ψυχιατρικής και να αναπτύξει τους στόχους της".

Επίσης στη χτεσινή συνέντευξη τονίστηκε ότι οι θεραπευτικές πρόοδοι στην ψυχιατρική στοχεύουν στο μεγαλύτερο περιορισμό του ψυχιατρικού ασύλου και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών στο οικογενειακό περιβάλλον.

3ο Μαχητικό συλλαλητήριο στη Λέσβο

Με ευρύτερη συμμετοχή προετοιμάζεται το νέο συλλαλητήριο των αγροτών, την Τρίτη 26 του Μάρτη, στη Μυτιλήνη

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με ευρύτερη συμμετοχή τώρα - αφού και το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για μέτρα επιβίωσης και ανάπτυξης του νησιού - προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι της Λέσβου, στο νέο παλλεσβιακό συλλαλητήριο που οργανώνουν την Τρίτη 26 του Μάρτη στη Μυτιλήνη. Στο συλλαλητήριο συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος που αποφάσισε να κλείσει τα μαγαζιά μετά τις 11 πμ, ενώ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Λέσβου καλεί τα μέλη της να συμπαρασταθούν ενεργά, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, πριν 15 μέρες, πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Ενα "συλλαλητήριο οργής" που εξελίχτηκε σε μαχητική διαδήλωση κατά της καταστροφικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι ότι η κτηνοτροφία, ένας απ' τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους του νησιού, τα δύο τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έχει υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα εξαιτίας της καραντίνας σκοπιμότητας που επέβαλε, λόγω του αφθώδους πυρετού, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Πριν ακόμα συνέλθουν από το σοκ της καραντίνας, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού υποχρεώνονται να πουλήσουν την παραγωγή γάλακτος σε εξευτελιστική τιμή, αφού οι τυρέμποροι και γαλακτοβιομήχανοι εκβιάζουν τους παραγωγούς και συμπιέζουν τις τιμές σε απαράδεκτα επίπεδα.

Την Τρίτη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου οργανώνουν στη Μυτιλήνη παλλεσβιακό συλλαλητήριο, ενώ στις 2 του Απρίλη 1996 οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικού χαρακτήρα συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Και διά των αεροδρομίων πιέζουν οι ΗΠΑ ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στις ΗΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ