Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα αναστάτωση απ' τις "τρελές αγελάδες"

Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ένδειξη μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο, υποστηρίζουν οι κτηνίατροι του υπουργείου Γεωργίας

Αναστάτωση διεθνώς έχει προκαλέσει το θέμα με τις "τρελές αγελάδες", μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι η νόσος - που προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των ζώων - μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Στη χώρας μας, πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας δηλώνουν πως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ένδειξη μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο, ενώ έχουν απαγορευτεί και οι εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βρετανία.

Το όλο ζήτημα, που αφορά ειδικά τη Βρετανία (η ασθένεια εμφανίστηκε στη χώρα αυτή το 1986), θα συζητηθεί μεθαύριο Δευτέρα 25 Μάρτη στις Βρυξέλλες από τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή, ώστε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της ΕΕ. Ηδη όμως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθώς και κάποιες Τρίτες χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βρετανία. Η απαγόρευση για την Ελλάδα ανακοινώθηκε προχτές βράδυ διά στόματος του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Απ. Φωτιάδης δήλωνε χτες πως για τη χώρα μας δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου έχουν τεθεί σε συναγερμό. Επίσης, κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά κρέατα.

Σε ανακοίνωση εξάλλου, που εξέδωσε χτες το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας αναφέρεται ότι "οι εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βρετανία στην Ελλάδα έχουν απαγορευτεί από το 1994, όπως διαβεβαίωσε επίσημα το υπουργείο Γεωργίας". Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (EUROSTAT), το 1994 και το 1995 έγιναν από τη χώρα μας εισαγωγές ποσοτήτων βόειου κρέατος από τη Βρετανία: Το 1994 έγινε εισαγωγή 96 τόνων φρέσκου κρέατος και 957 τόνων κατεψυγμένου, ενώ το 1995 έγινε εισαγωγή 130 τόνων φρέσκου κρέατος, 472 τόνων κατεψυγμένωνκαι 24 τόνων παραγώγων - δηλαδή κοιλιών, εντοσθίων κλπ.

Για το θέμα των "τρελών αγελάδων", η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) επισημαίνει πως από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία δεν προκύπτει ένδειξη μετάδοσης της νόσου (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών) στον άνθρωπο και συνεπώς ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται. Η ΠΕΚΔΥ τονίζει ακόμα ότι για την πρόληψη μετάδοσης της ασθένειας έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα κτηνιατρικά μέτρα, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και πως μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα της νόσου, ούτε έχει υπάρξει υπόνοια μόλυνσης ζώων μας. Τέλος, η ΠΕΚΔΥ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη νόσος μεταδίδεται με ζωοτροφές που περιέχουν μολυσμένες ζωικές πρωτεϊνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ