Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βαράτε ταή"

Παλιά στο στρατό υπήρχε το ιππικό, που αργότερα αντικαταστάθηκε με τα τεθωρακισμένα.

Ερχονταν, όμως, στιγμές που οι ίλες ξέμεναν από χορτονομή - είχαν δηλαδή έλλειψη τροφής. Τότε, λοιπόν, τα άλογα και τα μουλάρια άρχιζαν να χτυπούν τις οπλές τους στο έδαφος, "διαδηλώνοντας" μ' αυτό τον ιδιότυπο τρόπο την πείνα τους. Μάλιστα, όπως μου διηγήθηκε κάποιος, στη Μικρασιατική Καταστροφή παραλίγο να βουλιάξει ένα καράβι, καθώς τα πεινασμένα άλογα, τα οποία είχαν φορτωθεί σ' αυτό, άρχισαν να χτυπούν τις οπλές.

Κάποιος όμως επιλοχίας - ημιονηγός προηγήθηκε του Παβλόφ, του διάσημου αυτού επιστήμονα που θεμελίωσε τη θεωρία των ανακλαστικών. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι η μοναδική λύση στην περίπτωση της έλλειψης τροφής για τα πεινασμένα ζώα ήταν να ξεγελάσει τα πεινασμένα ζώα μέχρι να βρεθεί - αν βρισκόταν βέβαια - χορτάρι.

Ετσι, λοιπόν, διέταξε το σαλπιγκτή να "βαρέσει ταή" - ότι, δηλαδή, ήρθε η ώρα για τη χορτονομή. Και, ω του θαύματος, τα πεινασμένα τετράποδα ησύχασαν. Ομως, όταν πέρασε κάμποση ώρα, τα μουλάρια άρχισαν πάλι να χτυπούν τις οπλές τους. Ο ημιονηγός διέταξε και πάλι το σαλπιγκτή να "βαρέσει ταή". Τα μουλάρια ησύχασαν και πάλι.

Αυτό επαναλαμβάνονταν συνέχεια μέχρι που βρισκόταν κάποια λύση μέσα στις κακουχίες των εκστρατειών.

Πώς τη θυμήθηκα αυτή την ιστορία;

Τώρα που η κυβέρνηση θέλει να σφίξει τα ζωνάρια έχει έτοιμο και έναν ημιονηγό που "βαράει ταή" για κάθε θέμα. Και το μόνο που βγαίνει απ' τη σάλπιγγά του είναι "διάλογος", με απώτερο στόχο πώς θα περάσει ανώδυνα το σφίξιμο των λουριών.

Θέλετε συνταξιούχοι αυξήσεις στις συντάξεις; Για ακούστε τον σαλπιγκτή.Το ίδιο και σεις κύριοι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η "ταή" πήγε για κέρδη των μεγαλοκαρχαριών και βολευτείτε με κανένα επιδοματάκι.

Διαμαρτύρεστε καταναλωτές για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς της ΔΕΗ; Ο σαλπιγκτής "βαράει ταή".

Ανεργε του Λαυρίου και του Βόλου που ζητάς μεροκαματάκι, δεν ακούς τη σάλπιγγα για την ταή; Τα αφεντικά, όπως το 'πε κι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, βρήκαν καλύτερη ταή στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, γιατί εκεί είναι πιο φτηνά τα μεροκάματα.

Ολοι οι σαλπιγκτές βαράνε στον ίδιο ρυθμό: Τους αριθμούς της ευρω- σύγκλισης, που η κυβέρνηση τους έχει κάνει Ευαγγέλιο - μέλι έσταζαν χτες τα λόγια του Παπαντωνίου καθώς τους επαναλάμβανε στη Βουλή.

Και το κακό είναι ότι και πολλοί φορείς ακούνε τη σάλπιγγα για την ταή και γίνονται συνδαιτυμόνες σε αυτές τις επικίνδυνες τράπεζες...

Μόνο που ξέχασαν κάτι βασικό, όπως έλεγε και ο Μπ. Μπρεχτ: Οτι ο άνθρωπος έχει ένα "βασικό ελάττωμα". Οτι, δηλαδή, ξέρει να σκέφτεται και δεν είναι τετράποδο...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Κλέων και ο κλαίων... (2023-07-29 00:00:00.0)
Η εξελικτική προέλευση των δακτύλων (2020-08-15 00:00:00.0)
Σοφοκλής -8 «υπό το μηδέν» (2016-07-17 00:00:00.0)
Στη θάλασσα η πρώτη εμφάνιση ζώων με πόδια (2009-10-25 00:00:00.0)
Οδός Σόλωνος (2006-06-11 00:00:00.0)
«Η αλήθεια που δεν υπάρχει» (2001-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ