Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποεκτιμάται το πρόβλημα της φυματίωσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, σχεδόν ένας στους τέσσερις φέρει το μικρόβιο της νόσου. Επίσης, περίπου τα μισά παιδιά δεν εμβολιάζονται στην ηλικία των 6 χρόνων

Ανησυχεί τους γιατρούς η έξαρση που παρουσιάζει η φυματίωση τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του εφησυχασμού των αρμοδίων που έχει ως αποτέλεσμα τη χαλαρότητα των μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

Περίπου 3.000.000 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Από αυτούς 300.000 είναι παιδιά. Υψηλό είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς, και το ποσοστό κρουσμάτων στη χώρα μας. Ελλείψει κεντρικού σχεδιασμού, δεν έχουν καταγραφεί τα κρούσματα φυματίωσης στην Ελλάδα. Υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτών που φέρουν το μικρόβιο φυματίωσης φτάνει στο 20%-25% και όχι 8,8%, που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για το 1992.Αυτό οφείλεται και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της πρόληψης: Ο εμβολιασμός στα σχολεία σε μαθητές ηλικίας έξι χρόνων δε φτάνει ούτε στο 50%, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες η Ελληνική Ενωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος του Νοσοκομείου "Σωτηρία",ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης, αναφέρθηκε ότι η φυματίωση σήμερα αποτελεί την πρώτη θανατηφόρο μολυσματική νόσο στους ενήλικες, παγκοσμίως, ενώ τα χρήματα που διατίθενται για την αντιμετώπισή της είναι δυσανάλογα μικρά.

Η Ενωση κατά της Φυματίωσης, που θεωρεί ότι το πρόβλημα της νόσου στη χώρα μας υποεκτιμάται, έχει ξεκινήσει έρευνα σε περιφερειακό επίπεδο για την καταγραφή των κρουσμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Αύξηση των κρουσμάτων της φυματίωσης παρατηρείται και στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής και κυμαίνεται από 5%-30%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών, που παρά τη σωστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, το ποσοστό των κρουσμάτων πλησιάζει το 20%. Σε ορισμένες υπό ανάπτυξη χώρες της Ν. Αφρικής παρατηρείται αύξηση μέχρι και 100% την τελευταία πενταετία.

Ο πνευμονολόγος Μ. Τουμπής αναφέρθηκε στους παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση των περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο: Μετανάστευση πληθυσμών, ΕΪΤΖ, γκετοποίηση ορισμένων κοινωνικών ομάδων και χαλάρωση μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ