Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Βιοχημικό εργαστήριο μετά βασάνων...

Αν και έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα, είναι αναγκασμένο να κάνει πάνω από 4.500 αναλύσεις την ημέρα

Με σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό και χωρίς χώρους αποθήκευσης και γραφείων είναι αναγκασμένο να λειτουργεί το Βιοχημικό Εργαστήριο του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά. Κι όμως, το συγκεκριμένο εργαστήριο κάνει σε καθημερινή βάση 4.500 - 5.000 αναλύσεις. Οπως τόνισε και στο "Ρ" η υπεύθυνη του Βιοχημικού Τμήματος, Εφη Δράκου: "Αν δε δουλέψει το βιοχημικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα χειρουργεία, ούτε τα εξωτερικά ιατρεία".

Οπως καταγγέλλει το προσωπικό του Τμήματος, οι συνθήκες εργασίας και λειτουργίας είναι απαράδεκτες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, αφού πολλά από τα αντιδραστήρια του εργαστηρίου που είναι δηλητηριώδη, καυστικά, πτητικά και εύφλεκτα, βρίσκονται στους χώρους εργασίας λόγω ανυπαρξίας χώρου αποθήκευσης! Επίσης, για τον ίδιο λόγο, η γραφική ύλη και το αναλώσιμο υλικό συνυπάρχουν με τα παραπάνω χημικά.

Η έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης αναγκάζει το επιστημονικό προσωπικό να διεκπεραιώνει εργασίες που δεν είναι στην αρμοδιότητα του, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία του. Παράλληλα, δεν υπάρχουν γραφεία διευθυντή, επιμελητών επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να εργάζονται όλοι στον ίδιο χώρο και να υπάρχει η πιθανότητα λάθους. Η Ε. Δράκου υπογράμμισε ότι "οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία του εργαστηρίου".

Οπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Ε. Δράκου "για την ομαλή λειτουργία του βιοχημικού εργαστηρίου χρειάζονται επειγόντως οι προσλήψεις δυο βιολόγων, δυο κλινικών χημικών, αντικατάσταση των πέντε παρασκευαστών, που αποχώρησαν για διάφορους λόγους, καθώς και η πρόσληψη οκτώ επιπλέον παρασκευαστών και δυο χειριστών για να καλυφτούν οι ανάγκες του εργαστηρίου σε παραϊατρικό προσωπικό". Επίσης για τον εξοπλισμό απαιτούνται φυγόκεντροι, ψυγείο, καταψύκτες, κλιματιστικά, πυκνόμετρο, αυτοαναλυτές κλπ., που μέχρι σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Αντίθετα μάλιστα, το ΔΣ του Νοσοκομείου κάλεσε πρόσφατα σε απολογία την υπεύθυνη του βιοχημικού εργαστηρίου για τη μη καλή λειτουργία του Τμήματος. Η Ε. Δράκου τόνισε ότι "τέτοιες ενέργειες, δημιουργούν αναστάτωση στο προσωπικό και δεν οδηγούν στη λύση των προβλημάτων".

Για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του βιοχημικού εργαστηρίου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και Σπύρος Στριφτάρης.Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τον υπουργό Υγείας: "Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει και πότε, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Βιοχημικού Εργαστηρίου και να καλυφτούν οι ανάγκες του σε εξοπλισμό, παραϊατρικό και επιστημονικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη και οι ανάγκες σε χώρους αποθήκευσης υλικών, εργασίας του προσωπικού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ