Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Ωμός εκβιασμός

Η κυβέρνηση διά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εκβιάζει οικονομικά το δήμο και ζητά ευθέως να μετατραπεί η δημοτική αρχή σε φορομπήχτη

Θηλιά στο λαιμό του Δήμου Ζεφυρίου, βάζει η κυβέρνηση διά μέσου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) το οποίο για να εγκρίνει δάνειο προς το δήμο θέτει εκβιαστικούς όρους που φτάνουν μέχρι και την αξίωση να επιβάλει ο δήμος ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή χαράτσι, ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο! Η συγκεκριμένη μεθόδευση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκδικητική προς ένα δήμο που επιμένει να αντιστέκεται μαζί με τους δημότες του, αν δεν είχε ταυτόχρονα τόσο έντονα και τα σημάδια του πολιτικού εκβιασμού που ασκείται από την κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει με κάθε μέσο την ευθέως αντιλαϊκή πολιτική που ζητούν και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι Βρυξέλλες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΠκΔ αποφάσισε, μεν, τη χορήγηση δανείου ύψους 604 εκατομμυρίων που είχε ζητήσει ο δήμος εδώ και πολύ καιρό, έβαλε όμως ως όρους, να αποπληρωθεί το δάνειο με επιτόκιο 12% και ταυτόχρονα να κατατεθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για επιβολή ανταποδοτικών τελών. Ο Δήμος Ζεφυρίου είχε ζητήσει τη χορήγηση δανείου για να μπορέσει να ρυθμίσει τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.Το παιχνίδι που παίζει το ΤΠκΔ σε βάρος της σημερινής δημοτικής αρχής στο Δήμο Ζεφυρίου, έχει ιστορία. Στις 9.2.1996 με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών είχε αρνηθεί να εγκρίνει στο δήμο δάνειο εάν δεν εξοφλήσει παλαιότερο. Είχε "εκβιάσει" μάλιστα τότε ότι εάν δεν εξοφληθεί το δάνειο άμεσα θα κατασχέσει όλη την περιουσία του δήμου. Σήμερα το ΤΠκΔ με ένα νέου είδους εκβιασμό και λειτουργώντας σαν ιδιωτική τράπεζα αποφασίζει την έγκριση δανείου, αλλά με όρους που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί χωρίς να ανατραπεί εκ βάθρων η φιλολαϊκή δημοτική πολιτική την οποία εκλέχθηκε για να εφαρμόσει η σημερινή δημοτική αρχή.

Απαράδεκτος είναι και ο όρος για το επιτόκιο του 12% που οδηγεί σε τοκοχρεολύσιο προς το ΤΠκΔ 77 εκατομμυρίων το χρόνο. Μαζί με τα τοκοχρεολύσια των παλαιότερων δανείων που είναι 70 εκατομμύρια το χρόνο το ποσό που θα πληρώνει ο δήμος θα αγγίζει τα 147 εκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση όμως που δίνεται στον δήμο φτάνει μόνο στο ποσό των 120 εκατομμυρίων. Κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση, καταστρατηγώντας το νόμο 1828/89, παρακρατεί παράνομα 720 δισεκατομμύρια από το σύνολο των δήμων και ειδικά από τον Δήμο Ζεφυρίου 27 εκατομμύρια.

Τα μοναδικά έσοδα του δήμου είναι από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Το κόστος όμως της υπηρεσίας καθαριότητας αγγίζει τα 115 εκατομμύρια δρχ. ενώ τα τέλη από το φωτισμό είναι μόνο 55 εκατομμύρια. Νούμερα που σε σχέση και μόνο με τις επιβαρύνσεις του δήμου από την παρακείμενη χωματερή των Ανω Λιοσίων, οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κώστας Λιάρος,μετά την απόφαση του ΤΠκΔ δήλωσε στο "Ρ" ότι είναι αντίθετος και αρνείται να δεχτεί τους όρους που μπαίνουν για την έγκριση του δανείου. Ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών Α. Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ να δώσουν οι ίδιοι απάντηση στο πώς θα ανταποκριθεί ο δήμος, έστω και στη μισθοδοσία του ελάχιστου προσωπικού που απασχολεί, όταν τίθενται τέτοιοι όροι. Συμφωνούν, ρωτά, οι υπουργοί με τον εκβιασμό που κάνει στο δήμο το ΔΣ του ΤΠκΔ για την επιβολή ανταποδοτικών τελών που αναγκάζουν τους δημότες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά τα χέρια στις τσέπες;

Τέλος ο δήμαρχος δηλώνει: Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο που θέλουν να μας αναθέσουν οι κυβερνώντες. Μαζί με τους δημότες θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας και ίσως χρειαστεί να καταθέσουμε και τα κλειδιά του δήμου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς με τη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ