Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ψηλά η σημαία της αντίστασης και του αγώνα

Την αλληλεγγύη τους στο μαχόμενο λαό της Κούβας εξέφρασαν χτες βράδυ οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας Θεσσαλονίκης.Μέσα από το μεγάλο αμφιθέατρο της Α Εστίας, τα μέλη και οι φίλοι των ΠΚΣ έστειλαν μήνυμα καταδίκης της Νέας Τάξης Πραγμάτων και αλληλεγγύης στον κουβανέζικο λαό, που συνεχίζει τον αγώνα του κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης, αλλά και η μαζική συμμετοχή των φοιτητών, ήταν η πρώτη απάντηση στη φασιστική επίθεση των ΔΑΠιτών.

Η χτεσινή εκδήλωση διέψευσε τα σχέδια και τους πόθους των άλλων παρατάξεων, που προσδοκούν να σβήσουν τις ΠΚΣ και μαζί κάθε ίχνος αντίστασης των φοιτητών στη συντηρητική επίθεση που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκατοντάδες φοιτητές, που χτες βράδυ πήγαν στη συναυλία των ΠΚΣ γνώριζαν καλά το περιεχόμενό της. Δεν πήγαν να δουν την Γαρμπή για να περάσουν καλά "με σημαία τους μια φούστα". Αυτοί οι φοιτητές κρατούσαν ψηλά τη σημαία της αντίστασης και του αγώνα, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των υποτακτικών τους.

Μιλώντας, ο γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ Νίκος Κούρος κατήγγειλε την άνανδρη και φασιστική επίθεση των τραμπούκων της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΤΕΦΑΑ, που, όπως ανέφερε, "θέλουν να κάμψουν την ανοδική πορεία των ΠΚΣ μέσα στα πανεπιστήμια και στις συνειδήσεις των φοιτητών, γιατί φοβούνται την ανάταση και ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος, το ζωντάνεμα των Συλλόγων και τους αγώνες που έρχονται".

Ο Μπάμπης Κόφφας, μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ και εκπρόσωπος των ΠΚΣ, στη σύντομη ομιλία του, κατήγγειλε τον ρόλο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων και στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση και σημείωσε πως "η ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων για να εδραιώσει την παρουσία της χρειάζεται να πείσει τους λαούς, πως είναι μοιραίο να σφάζονται μεταξύ τους και σήμερα κανένας λαός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς προστάτες. Υπάρχει όμως ο κουβανέζικος λαός, που τους χαλάει τη σούπα. Που επιμένει σοσιαλιστικά και θέλει να είναι αφέντης στον τόπο του. Οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν πως η ηρωική Κούβα είναι σύμβολο και παράδειγμα αγώνα για όλους τους λαούς της Γης, που, αν το ακολουθήσουν, η Νέα Τάξη τους θα αποτελεί παρελθόν". Τέλος, ο Μ. Κόφφας κάλεσε τους φοιτητές να δυναμώσουν τις ΠΚΣ, υπογραμμίζοντας ότι "ισχυρές ΠΚΣ σημαίνει ότι το φοιτητικό κίνημα θα μπορεί να συμβάλει κι αυτό με τις δικές του δυνάμεις στην προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου μέσα στην κοινωνία. Ενός μετώπου, που θα επιβάλει μια άλλη πολιτική για την ελληνική παιδεία και την οικονομία, προς όφελος του λαού και του τόπου μας".

Στην εκδήλωση, χαιρέτισε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Κούβας Οσβάλντο Κοβάτσο, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα του. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες των ΗΠΑ να κάμψουν την αντίσταση του κουβανέζικου λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Οπως είπε, "με το εμπάργκο που σαν αποτέλεσμα φέρνει την πείνα και τις ασθένειες, θέλουν να σπάσουν την αντοχή μας. Πρόσφατα, μετά την κατάρρευση των δύο πειρατικών αεροπλάνων, βρήκαν αφορμή για μια σειρά άλλα πιο σκληρά μέτρα που έκαναν ακόμη πιο στυγνό το εμπάργκο. Ομως, τους λέμε, για άλλη μια φορά, πως ο λαός μας είναι αποφασισμένος να παλέψει. Είναι σίγουρος για την τελική νίκη".

Εγκάρδιο, αγωνιστικό χαιρετισμό προς τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, απηύθυνε, από το βήμα της εκδήλωσης, ο Α γραμματέας της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομσομόλ Αντρέι Εζέρσκι,δηλώνοντας πως οι κομμουνιστές της πρώην ΕΣΣΔ βρίσκονται αλληλέγγυοι και στηρίζουν τον αγώνα του.

Ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", που ερμήνευσε ελληνικά πολιτικά και έντεχνα τραγούδια. Η εκδήλωση έκλεισε με λατινοαμερικάνικη μουσική και τραγούδια που ερμήνευσε το συγκρότημα "SOL Y SAL".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ