Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πλαίσιο ανακατανομής της φτώχειας

Η κυβέρνηση για την ενίσχυση των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων προβλέπει νέα βάρη στους ίδιους τους συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους και τους φορολογούμενους

Κατανομή των βαρών μεταξύ των ίδιων των συνταξιούχων, των Ταμείων και των ασφαλισμένων - οι οποίοι δεν αποκλείεται να πληρώσουν αυξημένες εισφορές - προοιωνίζεται το πλαίσιο σημείων που δόθηκε χτες στη Διυπουργική Επιτροπή (λειτουργεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) και μελετά το πρόβλημα των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων. Με βάση λοιπόν αυτό το πλαίσιο που έθεσε προς συζήτηση η κυβέρνηση, το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι κάποιες ενισχύσεις - ψίχουλα, που θα προκύψουν απ' το μοίρασμα της φτώχειας μεταξύ των συνταξιούχων, αλλά και με πιθανή φορολογική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Ολα αυτά τα σχέδια προωθούνται τη στιγμή, που όπως αποκάλυψε ο "Ρ" (8.10.1995), το 50,5% των 750.000 συνταξιούχων του ΙΚΑ ζει με συντάξεις των κατωτάτων ορίων γήρατος και αναπηρίας. Δηλαδή με συντάξεις των 94.630 δραχμών (γήρατος και αναπηρίας) και 88.070 (λόγω θανάτου), όπως διαμορφώθηκαν μετά το διορθωτικό ποσό (2,1%) και τις κλιμακωτές αυξήσεις (από 2,5 - 3,5%) για συντάξεις μέχρι 270.000 δραχμές.

Το πλαίσιο αρχών που διανεμήθηκε χτες στην Επιτροπή αποτελείται από εφτά σημεία και για να συζητηθεί θα περάσει όχι μόνο ο Ιούνης - χρονικό όριο που προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για την εξαγγελία των μέτρων - αλλά δίνει την αίσθηση της ακαδημαϊκής συζήτησης, η οποία, όμως, παρά τις περικοκλάδες της, έχει σαφείς στόχους με φόντο την κοροϊδία των συνταξιούχων.

Τα εφτά σημεία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν τη μελέτη για τα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ και τους συνταξιούχους αγρότες, τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, του δημοσίου, τους ναυτικούς και τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους. Θέμα των συζητήσεων θα αποτελέσει το νομικό πλαίσιο για τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ, που φαίνεται να προσανατολίζεται μέχρι και τη μελέτη της σύνθεσης των συντάξεων στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Δηλαδή, πόσο είναι το οργανικό μέρος της σύνταξης και πόσο το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.

Το επόμενο σημείο των συζητήσεων είναι η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) και θα συζητηθεί η δυνατότητα της επαναφοράς, εφάπαξ, σταδιακά και η έκταση μιας τέτοιας επιδότησης, όπως αναφέρει το κείμενο εργασίας.

Η διερεύνηση του θέματος, όπως προκύπτει απ' το κείμενο εργασίας, θα γίνει και υπό το πρίσμα της αλλαγής μεθόδου για την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Δηλαδή να γίνει η επαναφορά μέσω της αναπροσαρμογής των συντάξεων στη βάση των αυξήσεων που γίνονται απ' την Εθνική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα η κυβέρνηση συνδυάζει αυτή την εξέλιξη με την πιθανή πορεία των ΗΑΕ σε σχέση με την παραγωγικότητα.

Στο πέμπτο σημείο των προτάσεων η Διυπουργική Επιτροπή γίνεται περισσότερο σαφής. Θα συζητηθούν για αυτή τη ρύθμιση οι δυνατότητες του ΙΚΑ, η αλληλεγγύη των άλλων Ταμείων, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων - με την προοπτική των αυξήσεων των εισφορών, όπως αναφέρει επί λέξει το πλαίσιο - καθώς και η αλληλεγγύη των φορολογουμένων. Ο κρατικός προϋπολογισμός φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς αναφέρεται επικουρικά. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", η αύξηση κατά ένα μεροκάματο των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ από 1.6.1996, με βάση και αυτή την εξευτελιστική σύμβαση της ΓΣΕΕ, θα έχει κόστος λιγότερο από 20 δισ. δραχμές.

Βασικά οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο κείμενο εργασίας, είναι οι συνταξιούχοι να προσεγγίσουν ή να ξεπεράσουν ελαφρώς το όριο φτώχειας, αυτό που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο για το 1995 υπολογίζεται σε 101.500 δραχμές ανά άτομο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ