ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματιές στη Θεσσαλονίκη
  • Στην αίθουσα τέχνης "Τερρακόττα" (Βασ. Ολγας 150, Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται αυτές τις μέρες έκθεση έργων του Μίλτου Παντελιά.Τη δουλιά του τη χαρακτηρίζει μια εξαιρετική σχεδιαστική ευχέρεια. Τα περισσότερα έργα του είναι μεικτές τεχνικές, σχέδια με μολύβια, λιθογραφικά τυπώματα και κολάζ σε χαρτί ή μουσαμά. Στην πιο πρόσφατη δημιουργία του η διάσπαση μιας σύνθεσης σε επιμέρους ενότητες, που αυτονομούνται σαν ξεχωριστοί πίνακες μέσα στον ίδιο πίνακα χωρίς να χάνουν την ενότητά τους, δίνει την αίσθηση της φθοράς του χρόνου και διαρρηγνύει τη θεματική ολοκλήρωση, προς όφελος της ελευθερίας του σχεδίου. Το κεντρικό θέμα της γυναίκας πλαισιώνεται με αποσπάσματα γραφών και φυσιοδιφικών καταλόγων. Κάποιες άλλες στιγμές η αινιγματική θηλυκή φιγούρα δίνει τη θέση της στο τοπίο με την εσωτερική ενόραση.
  • Στη δεύτερη αίθουσα "Τερρακόττα" (Χρυσ. Σμύρνης 13) παρουσιάζεται η πρόσφατη εικαστική δημιουργία της Ελένης Θεοφυλάκτου και του Στέφανου Καράμπαμπα.

Μέσα στους πίνακες της Ελ. Θεοφυλάκτου υπάρχουν ιστορίες καθημερινής τρέλας, αληθινές ή σκηνοθετημένες που τις χαρακτηρίζει μια ανεπαίσθητη υπέρβαση του ρεαλισμού. Στο έργο του Στ. Καράμπαμπα οι χειρονομίες, οι ρυθμικές διατάξεις επαναλήψεων και οι γραφισμοί δίνουν ένα πλήθος εικόνων που εμπεριέχουν ή εμπεριέχονται σε μία. Το μοίρασμα των σκούρων και ανοιχτών επιφανειών και των μαύρων γραμμών πλάθουν το χώρο, δομούν και ισορροπούν τη σύνθεση.

  • Στην αίθουσα τέχνης "Παρατηρητής" (Πρ. Κορομηλά 38 - Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής του Νικόλα Κληρονόμου.Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα μεγάλων διαστάσεων, λάδι σε ξύλο, από την πρόσφατη δουλιά του που ονομάζει "Πρόσωπο".Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο: "Είναι ορατή η διάθεση του καλλιτέχνη να παρουσιάσει το πρόσωπο ως μία τοπιογραφία της νόησης, μη νατουραλιστικό αλλά πραγματικό". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη.
  • Μέχρι τις 12 Μάη διαρκεί η έκθεση έργων του Διονύση Φωτόπουλου που φιλοξενείται στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.Τίτλος της: "Τα μυστικά της σκηνογραφίας μέσα από το έργο του Διονύση Φωτόπουλου".
Χρωστήρες γυναικών

Δυναμικό "παρών", δίνουν αυτές τις μέρες, σημαντικές Ελληνίδες εικαστικοί δημιουργοί, παρουσιάζοντας έργα τους σε γνωστούς εκθεσιακούς χώρους.

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), εγκαινιάζεται στις 27 Μάρτη, έκθεση έργων της Ρουμπίνας Σαρελάκου.Υστερα από αρκετά χρόνια, η καταξιωμένη ζωγράφος και χαράκτρια, εκθέτει την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία και πάλι στην Αθήνα. Παρουσιάζει 30 έργα που προχωρούν τη δουλιά της πέρα από τις μέχρι σήμερα, γνωστές αναζητήσεις της. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής αλλά και κατασκευές: λεπταίσθητα στεφάνια από φυσικά υλικά, λιτά και πλούσια μαζί, οριακά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γιάννης Παπαϊωάννου "τα τοπία αποδίδονται με αδρές φόρμες και δραματικές αντιπαραθέσεις (...) ανάμεσα στη ρεαλιστική ακρίβεια της καταγραφής και τη μεταφυσική απόδοση της εσώτερης ουσίας των πραγμάτων".

Εγκαινιάζεται την 1η Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Μαρία Παπαδοπούλου (Ξενοκράτους 33), έκθεση έργων ζωγραφικής της Χρύσας Χάρατση."Καρπός αυτής της προσπάθειας" σημειώνει η ζωγράφος "είναι η προσπάθεια δημιουργίας χώρων - φυσικών (τοπία) και εσωτερικών ή κατασκευαστικών στοιχείων - όπου ο ένας φέρει στοιχεία του άλλου, η ρευστότητα της φόρμας εναλλάσσεται με τη γεωμετρικότητα εις βάρος ή προς ανάδειξη της άλλης". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απρίλη.

Η τρίτη ατομική έκθεση έργων της Μαρίας Γιαννακάκη φιλοξενείται μέχρι τις 21 Απρίλη στην γκαλερί "Νέες Μορφές (Βαλαωρίτου 9). Η καινούρια δουλιά που παρουσιάζει, χαρακτηρίζεται από πλήθος εξπρεσιονιστικών στοιχείων τα οποία δουλεύει συστηματικά, ενσωματώνοντας αρμονικά όλα εκείνα που τη γοήτεψαν στην κινέζικη κουλτούρα με τις ρίζες του δικού μας πολιτισμού. Η Μ. Γιαννακάκη εκφράζει προσωπικά βιώματα, νιώθοντας την ανάγκη να αφηγηθεί μέσα από νύξεις τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, τις αναμνήσεις που γεννά το παρελθόν ή τη σημερινή ζωή της.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
  • Τοπία από τον Πόρο παρουσιάζει από τις 28 του Μάρτη ο Κώστας Παπανικολάου στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου 20).
  • Μέχρι τις 30 Μάρτη διαρκεί η έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Ζιάκα στην γκαλερί "Ανεμος" (Κυριαζή 36, Κηφισιά). Τίτλος της: "Κίτρινα τοπία".
  • Εκθεση ζωγραφικής του Νικήτα Φλέσσα εγκαινιάζεται στις 28 Μάρτη στην γκαλερί "Σκουφά" (Σκουφά 4).
  • Τοπία της εθνικής οδού σε ήσσονα χρωματική κλίμακα, παρουσιάζει η Τέτα Μακρή μέχρι τις 30 Μάρτη στην αίθουσα "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11).
  • Μέχρι τις 10 Απρίλη θα λειτουργεί η έκθεση έργων ζωγραφικής και χαρακτικής της Ελ. Οικονομίδου στην γκαλερί "Εποχές" (Κηφισίας 263).
  • Πορτρέτα φτιαγμένα με μηχανικό τρόπο παρουσιάζει μέχρι τις 31 Μάρτη ο Μ. Ζαχαριουδάκης στην αίθουσα "Ολγα Γεωργαντέα" (Βασ. Παύλου 102, Βούλα).
  • Συνεχίζεται μέχρι τις 30 Μάρτη στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8), η έκθεση έργων ζωγραφικής του Γ. Δρούτσα.
  • Μέχρι τις 29 Μάρτη διαρκεί η έκθεση έργων του Κ. Ξανθόπουλου στην αίθουσα τέχνης "Αστήρ" (Μέρλιν 6).
  • Με τίτλο "Περίπου τετράγωνο" στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7) φιλοξενείται ομαδική έκθεση έργων των: Δ. Σιατερλή, Α. Μιχαηλίδη, Μ. Σταυροπούλου, Κ. Αρχανιώτη κ.ά.
Ποίηση και ζωγραφική

Στην γκαλερί "AGATHE HENKEL" του Βερολίνου, σε συνεργασία με την γκαλερί "Αρια",ξεκινά αύριο η πρώτη από μία σειρά εικαστικών παρουσιάσεων της συνεργασίας της ζωγράφου Μαριλένας Ζαμπούρα και του ποιητή Δημοσθένη Δαββέτα.Πρόκειται για την πρώτη σειρά ζωγραφικών έργων που γεννήθηκαν από το δημιουργικό διάλογο μεταξύ των δύο καλλιτεχνών. Οπως στα συγκοινωνούντα δοχεία, έτσι και εδώ το δημιουργικό πνεύμα ξέρει να χρησιμοποιεί τις διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες στα πλαίσια μιας ποιοτικής επιμειξίας και να καταθέσει ως παράγωγο ένα κοινό έργο. Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία δύο γνωστών καλλιτεχνών δείχνει ότι κάθε διαφορετικό μέσον καλλιτεχνικής έκφρασης δεν είναι κατ' ανάγκην αύταρκες και δεν εξαντλείται στα όρια του εαυτού του.

Λαϊκός σουρεαλισμός

Εγκαινιάζεται στις 26 του Μάρτη στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Κορασίδη.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο της έκθεσης: "Οι υπερμεγεθυμένες φιγούρες του με δάνεια από το θέατρο σκιών, δίνουν στη φαντασία προέκταση σάτιρας και καθιστούν το λαϊκό σουρεαλισμό, σαρκαστικό κριτικό σχόλιο. Την υπερβολή των μορφών την ακολουθεί η τόλμη των χρωμάτων, το πικρό πράσινο και το μελαγχολικό βιολετί που ξεκαθαρίζουν μόνο, με το "Ξαφνικό Μπουρίνι". Αυτό, που δίνει λάμψη στα θαλασσινά χρώματα και κάνει πάλι ολόχρυσους τους λόφους του κυκλαδίτικου νησιού. Στην προκειμένη περίπτωση της Τζιας, όπου ο Κορασίδης, καλλιτέχνης με ταλέντο πληθωρικό και πηγαίο, περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του αντλώντας έμπνευση, από την αντιπαράθεση του άλλοτε και του τώρα της νησιώτικης ζωής". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απρίλη.

@
  • Μέχρι τις 29 Μάρτη διαρκεί η έκθεση με τίτλο: "Διά χειρός Φωτίου",που διοργανώνει το ΔΣ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Κέντρο Παράδοσης "Φώτης Κόντογλου".Φιλοξενείται στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου Λάρισας.
  • Τρεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με γενικό θέμα "Φόρμα και Λόγος" ολοκληρώνουν τις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια λειτουργίας του "Κέντρου Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας".Συγκεκριμένα, στις 21 Μάρτη ο Ηλίας Κωνσταντακόπουλος αναφέρθηκε στο Μπαουχάουζ. Στις 27 Μάρτη ο Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει με θέμα: "Ακαδημία Μοντερνισμού".Στις 3 Μάη ο Θόδωρος Πάντος θα αναφερθεί στην "Προσέγγιση του έργου τέχνης".Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της ΑΚΤΟ στο νέο κτίριό της (Κραναού 3, πλατεία Κουμουνδούρου). Ωρα έναρξης 7.30μμ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ