ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Συμμετοχή 80% στην απεργία
Η Ομοσπονδία προχωρά στην 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά τις αρνητικές απαντήσεις της κυβέρνησης

Μεγάλη συμμετοχή είχε η χτεσινή πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί δε δεσμεύτηκαν για τίποτε συγκεκριμένο, οι κινητοποιήσεις αναμένονται να συνεχιστούν καθώς οι κυβερνητικοί παράγοντες έδωσαν ανούσιες υποσχέσεις. Ετσι η ΠΟΕ - ΟΤΑ προχωρά στην προγραμματισμένη 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Τη Δευτέρα θα γίνει πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παράλληλα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η ενέργεια του δημάρχου Αθηναίων να δημιουργήσει αυθαίρετη χωματερή, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η δημόσια υγεία.

Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, γύρω στο 80% σε πανελλήνια κλίμακα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 17%, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών και προσλήψεις μονίμων.

Στην Αθήνα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και έκαναν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνάντηση της Εκτελεστική Επιτροπής της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Λ. Παπαδήμα,ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για την κάλυψη των φετινών απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων, τις προσλήψεις και των 6.000 μονίμων που ζητούν οι ΟΤΑ, το περιεχόμενο και το χρόνο έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που να μην επιτρέπει το ξεπούλημα υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο γγ της Ομοσπονδίας, Γ. Στρατηγός, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο υπουργός δεν πήρε καμία συγκεκριμένη και άμεση δέσμευση, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Επομένως, σημείωσε, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους. Επισήμανε ακόμα ότι η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία δίνει την ελπίδα ότι με τον αγώνα θα έρθει η δικαίωση.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι επιδίωξαν και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο,ο οποίος δεν τους δέχτηκε χτες και θα συναντηθούν την Παρασκευή.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν συγκέντρωση το πρωί μπροστά στο δημαρχείο και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων του δήμου, Π. Μαραντζίδης, κατήγγειλε το κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλει η διοίκηση του δήμου και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική και το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών.

Με δηλώσεις του στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, Γ. Μαυρομάτης, τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν η δημοτική αρχή δεν ικανοποιήσει και τα αιτήματα για την καταβολή των αναδρομικών του 1994 - 95 και του ειδικού επιδόματος, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

Η χωματερή του Αβραμόπουλου

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, μετέτρεψε σε χωματερή χώρο κοντά στη χωματερή των Α. Λιοσίων που χρησιμοποιείται από το δήμο για στάθμευση και επισκευή των απορριμματοφόρων του. Η διοίκηση του δήμου από την Τρίτη το βράδυ μετέφερε και άφησε εκεί περίπου 700 τόνους απορρίμματα, όπως υπολογίζει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία καταγγέλλει το Δ. Αβραμόπουλο ότι υπονομεύει τον αγώνα της και δημιουργεί ανεξέλεγκτη χωματερή και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, Ν. Αλεξάκης, τόνισε ότι πρέπει να παρέμβει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και αστίατρος, τονίζοντας ότι οι εκεί εργαζόμενοι και οι γύρω κάτοικοι διατρέχουν κίνδυνο, καθώς τα σκουπίδια μένουν άταφα περισσότερες από τις 6 ώρες, που ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ, Μπ. Ζιώγας, υπογράμμισε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος καταπατεί το Ν.1650 για το περιβάλλον, την κοινή υπουργική απόφαση 49541/86 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την υγειονομική διάταξη Ε1Β301/64 και την 91/156 Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισήμανε τέλος ότι τα παραπάνω δικαιολογούν αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα.

Τον Γλύξμπουργκ τιμά ο Αβραμόπουλος

Τον Γλύξμπουργκ αποφάσισε να τιμήσει ο Δ. Αβραμόπουλος χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την ευκαιρία του εορτασμού για την αναβίωση πριν από 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε την κατασκευή τιμητικών πλακών με τα ονόματα των Ελλήνων Ολυμπιονικών - ανάμεσά τους και του έκπτωτου μονάρχη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη της πλειοψηφίας ενέκρινε εκδηλώσεις, ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών, για τον εορτασμό των 100 χρόνων της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποφάσισε ακόμα να τοποθετηθούν πλάκες στο Καλλιμάρμαρο, όπου θα αναγραφούν τα ονόματα όλων των Ελλήνων Ολυμπιονικών, δηλαδή και του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής τόνισε το ενδεχόμενο εμπλοκών και πολιτικών αντιπαραθέσεων εξαιτίας αυτής της ενέργειας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα αδικαιολόγητη την ανάρτηση γιγαντοαφίσας, που τυπώνει ο δήμος, και πολυτελείς τις εκδηλώσεις.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέκταση του Σχεδίου Πόλης στο λόφο του Κυνοσάργους και η ένταξη 23 στρεμμάτων του, όπου ήδη υπάρχει οικισμός. Ομως η δημοτική αρχή δεν προβλέπει τη μετεγκατάσταση των σπιτιών που ήδη υπάρχουν, και έτσι μια απόφαση για χαρακτηρισμό του Λόφου ως χώρο πρασίνου, αφήνει ξεκρέμαστους τους κατοίκους του οικισμού. Ο Λεων. Αυδής σημείωσε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερες μελέτες, ώστε να απελευθερωθεί όλος ο χώρος, έκτασης 95 στρεμμάτων. "Θα προτιμούσα - τόνισε - να είχαμε καταλήξει μαζί με το Δήμο Δάφνης (που έχει στην αρμοδιότητά του μέρος του λόφου) στην απελευθέρωση της κορυφής του", ενώ σημείωσε πως οι αυθαίρετοι οικιστές είναι το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού που έχει παίξει η πολιτική εξουσία.

Στο μεταξύ τις επεκτατικές διαθέσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις του κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός, έθιξε ο επικεφαλής της παράταξης. Τόνισε ότι ο σύλλογος ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας που είχε λάβει στο παρελθόν για να κτίσει. Αδεια που αναστάλθηκε με απόφαση του ΔΣ της Αθήνας το Σεπτέμβρη. Υπενθύμισε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλ. Σκαλαίος είχε αναλάβει να στείλει επιστολή στο υπουργείο, εξηγώντας γιατί ο δήμος αποφάσισε την αναστολή. Ζήτησε να μάθει αν στάλθηκε η επιστολή και πώς θα αντιδράσει ο δήμος στις νέες πιέσεις του Εθνικού για τσιμεντοποίηση του χώρου. "Δεν ξέρω αν έχει διαβιβαστεί η απόφαση στο ΥΠΕΧΩΔΕ" ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου Ηλ. Σκαλαίου, "καθησυχάζοντας" το ΔΣ ότι η περίοδος αναστολής δεν έχει λήξει ακόμα και "διαβεβαιώνοντάς" τους ότι όταν αυτό συμβεί "θα δούμε"...

Λεζάντα 1ου σελ. 25

Οι εργαζόμενοι στους δήμους θα απεργήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη

Την καύση ξανασυζητά η ΤΕΔΚΝΑ

Την εμμονή της σε μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων που αμφισβητούνται επιστημονικά και εγκαταλείπονται διεθνώς, αναμένεται να εκφράσει σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής. Το "πράσινο φως" της το έδωσε ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επιτρέποντάς της να προτείνει "εναλλακτικές λύσεις" διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, που στη σημερινή της συνεδρίαση θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει κάνει εδώ και καιρό σαφή την πρόθεσή της να ζητήσει την καύση και την πυρόλυση. Και αυτό ενώ κάθε ένα εργοστάσιο από τα τρία που απαιτούνται για το Λεκανοπέδιο κοστίζει 160 δισ., σε αντίθεση με τις τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) που προτείνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 45 δισ. Παράλληλα, παραβλέπει ότι με τους ΟΕΔΑ το 70% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, ενώ οι ρύποι απ' την καύση και την πυρόλυση θα προκαλέσουν νέα επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Διαχρονική η εγκατάλειψη

"Η αναπτυξιακή οικονομική διάσταση που εφαρμόστηκε τις περασμένες δεκαετίες στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση της περιοχής, με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα για τους κατοίκους του", επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Γ. Λιάκος, με αφορμή το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει στις 3 και 4 του Απρίλη με θέμα "Ανθρώπινοι πόροι - Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη".

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο θα έχουν τρεις ενότητες, οι οποίες θα αφορούν του ανθρώπινους πόρους, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης θα ασχοληθεί και με τα προβλήματα των τσιγγάνων και παλιννοστούντων στην περιοχή.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο αίτημα για αντισταθμιστικά οφέλη από τη μονάδα διυλιστηρίων των ΕΛΔΑ στον Ασπρόπυργο. Να εισπράττει δηλαδή ο Δήμος Ασπροπύργου μία δραχμή από τις πέντε που εισπράττει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από τον ειδικό φόρο καυσίμων. Ενα ακόμα θέμα που έδωσε έμφαση ο δήμαρχος ήταν αυτό των αντιπλημμυρικών έργων. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Θριάσιο (27.1.1996) ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, είχε υποσχεθεί ότι θα δοθούν χρήματα για να γίνουν συγκεκριμένα έργα στον Ασπρόπυργο τα οποία όμως μέχρι σήμερα δε δόθηκαν.

Δίκη εργαζομένων

Στις 3 του Απρίλη 1996 εκδικάζεται στη Θεσσαλονίκη η δίωξη που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας κατά των εργαζομένων του δήμου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 1992. Οι εργαζόμενοι δικάζονται με τις κατηγορίες της παρεμπόδισης εργασίας, παρακώλυσης συγκοινωνιών και πρόκλησης κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Η απεργία είχε διαρκέσει 23 ημέρες και αφορούσε οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων. Κατηγορούμενοι από τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης είναι οι Αποστόλης Ζησίδης, Λάζαρος Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπούρος και από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών ο πρόεδρός του Παύλος Μαραντζίδης.

"Αυτή η δίωξη όπως και οι άλλες", τόνισε χτες στο "Ρ" ο Απόστολος Ζησίδης, "στόχο έχει την καταστολή του εργατικού κινήματος, τη διάλυσή του και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Εμείς δηλώνουμε πως τέτοιες μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να εμποδίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα να παλεύει για τα δίκαια των εργαζομένων και ούτε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της εργατικής τάξης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ