Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Συμμετοχή 80% στην απεργία
Η Ομοσπονδία προχωρά στην 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά τις αρνητικές απαντήσεις της κυβέρνησης

Μεγάλη συμμετοχή είχε η χτεσινή πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί δε δεσμεύτηκαν για τίποτε συγκεκριμένο, οι κινητοποιήσεις αναμένονται να συνεχιστούν καθώς οι κυβερνητικοί παράγοντες έδωσαν ανούσιες υποσχέσεις. Ετσι η ΠΟΕ - ΟΤΑ προχωρά στην προγραμματισμένη 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Τη Δευτέρα θα γίνει πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παράλληλα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η ενέργεια του δημάρχου Αθηναίων να δημιουργήσει αυθαίρετη χωματερή, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η δημόσια υγεία.

Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, γύρω στο 80% σε πανελλήνια κλίμακα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 17%, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών και προσλήψεις μονίμων.

Στην Αθήνα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και έκαναν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνάντηση της Εκτελεστική Επιτροπής της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Λ. Παπαδήμα,ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για την κάλυψη των φετινών απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων, τις προσλήψεις και των 6.000 μονίμων που ζητούν οι ΟΤΑ, το περιεχόμενο και το χρόνο έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που να μην επιτρέπει το ξεπούλημα υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο γγ της Ομοσπονδίας, Γ. Στρατηγός, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο υπουργός δεν πήρε καμία συγκεκριμένη και άμεση δέσμευση, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Επομένως, σημείωσε, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους. Επισήμανε ακόμα ότι η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία δίνει την ελπίδα ότι με τον αγώνα θα έρθει η δικαίωση.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι επιδίωξαν και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο,ο οποίος δεν τους δέχτηκε χτες και θα συναντηθούν την Παρασκευή.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν συγκέντρωση το πρωί μπροστά στο δημαρχείο και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων του δήμου, Π. Μαραντζίδης, κατήγγειλε το κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλει η διοίκηση του δήμου και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική και το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών.

Με δηλώσεις του στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, Γ. Μαυρομάτης, τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν η δημοτική αρχή δεν ικανοποιήσει και τα αιτήματα για την καταβολή των αναδρομικών του 1994 - 95 και του ειδικού επιδόματος, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

Η χωματερή του Αβραμόπουλου

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, μετέτρεψε σε χωματερή χώρο κοντά στη χωματερή των Α. Λιοσίων που χρησιμοποιείται από το δήμο για στάθμευση και επισκευή των απορριμματοφόρων του. Η διοίκηση του δήμου από την Τρίτη το βράδυ μετέφερε και άφησε εκεί περίπου 700 τόνους απορρίμματα, όπως υπολογίζει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία καταγγέλλει το Δ. Αβραμόπουλο ότι υπονομεύει τον αγώνα της και δημιουργεί ανεξέλεγκτη χωματερή και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, Ν. Αλεξάκης, τόνισε ότι πρέπει να παρέμβει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και αστίατρος, τονίζοντας ότι οι εκεί εργαζόμενοι και οι γύρω κάτοικοι διατρέχουν κίνδυνο, καθώς τα σκουπίδια μένουν άταφα περισσότερες από τις 6 ώρες, που ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ, Μπ. Ζιώγας, υπογράμμισε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος καταπατεί το Ν.1650 για το περιβάλλον, την κοινή υπουργική απόφαση 49541/86 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την υγειονομική διάταξη Ε1Β301/64 και την 91/156 Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισήμανε τέλος ότι τα παραπάνω δικαιολογούν αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ