ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Κυπριακό

Στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητηθεί σύντομα το Κυπριακό. Αυτό είπε χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών με θέματα τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος,σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει θετική για τις ελληνικές απόψεις έκθεση του εκπροσώπου της Προεδρίας κ. Ντιρομπέρτι. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση επείγεται να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού πριν εκδηλωθεί η ανάλογη πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ασχέτως αν και οι δύο ενέργειες τελικά θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Οπως εξάλλου υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,οι Αμερικανοί επιθυμούν τη λύση πακέτο όλων των ζητημάτων (βαλκανικό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό), σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Αποψη που ο Θ. Πάγκαλος στην προσπάθειά του να δώσει άλλοθι στους Αμερικάνους προφασίστηκε ότι δεν κατάλαβε.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει στο προχώρημα της τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, εάν η Τουρκία δεν άρει τις διεκδικήσεις της επί ελληνικών εδαφών και συνεχίσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Από τις τοποθετήσεις άλλωστε των μελών της Επιτροπής προέκυψε ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε ιδέα διαλόγου με την Τουρκία, υπό τους όρους που θέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, ασκήθηκε εν νέου κριτική σε προηγούμενες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών. Εξερχόμενος της Επιτροπής ο Θ. Πάγκαλος αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους, παραπέμποντας στις προχτεσινές του δηλώσεις.

Γ. Κ.

Σαράντα τέσσερα χρόνια χωρίς το Νίκο Μπελογιάννη

Εκδήλωση της ΝΕ Ηλείας το Σάββατο 30 του Μάρτη, στις 7μμ, στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα

Σαράντα τέσσερα χρόνια πέρασαν χωρίς τον Νίκο Μπελογιάννη.Σαράντα τέσσερα χρόνια από εκείνη την αυγή της ντροπής. Τότε που αυτοί, που με μια κουβέντα αποτελούσαν την άρχουσα τάξη, δολοφόνησαν εν ψυχρώ ένα από τα καλύτερα παλικάρια του λαού μας. Σαράντα τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ πέρασε στο πάνθεον της ελληνικής ιστορίας. Σαράντα τέσσερα χρόνια για να θυμούνται οι συναγωνιστές και να μαθαίνουν οι νεότεροι για τον άνθρωπο με το κόκκινο γαρίφαλο.

Νίκος Μπελογιάννης.Ο άνθρωπος σύμβολο. Για το χτες, το σήμερα, το αύριο. Ο κομμουνιστής που μέχρι την τελευταία του πνοή έμεινε πιστός στα μεγάλα ιδανικά του αγώνα του, ο σύντροφος με το χαμόγελο και την καλή κουβέντα. Ο άνθρωπος και το μεγαλείο του.

"Τα οράματα και οι ιδέες του - τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ - εμπνέουν και διδάσκουν τους συνεχιστές του αγώνα και της θυσίας του. Ολους αυτούς, εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίους, που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, την ανασφάλεια, τη μαύρη προοπτική που τους επιφυλάσσει η πολιτική που χρόνια τώρα ακολουθείται και συνεχίζει και σήμερα η "νέα" κυβέρνηση καθ' υπόδειξη της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη αυτά τα οράματα να υλοποιηθούν με την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής, ανιμονοπωλιακής δημοκρατικής πάλης, που θα βοηθήσει να συσπειρωθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, να δημιουργηθούν και οι υποκειμενικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Η συγκέντρωση δυνάμεων και η συγκρότηση του ενιαίου αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου πάλης είναι το ΑΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ που μπαίνει για τους κομμουνιστές, όλους αυτούς που θέλουν να απαλλαγούν από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Πίσω κι έξω απ' αυτή τη γραμμή πάλης, δεν υπάρχει ελπίδα για απόσπαση ουσιαστικών κατακτήσεων".

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής, στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, η ΝΕ Ηλείας πραγματοποιεί εκδήλωση στη μνήμη του το Σάββατο 30-3-96, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα όπου θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο "ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΝΤΕΛΟΝ". Η τιμή της πρόσκλησης είναι 3.000 δρχ. Για πληροφορίες και κρατήσεις στα γραφεία της ΝΕ Ηλείας, τηλ. (0621) 34.275 - 29.342.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη του 1996 λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων, για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή, για όσους γεννήθηκαν έως και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι: Βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

Την Κυριακή η 1η Νικηφορίδεια Πορεία Ειρήνης

Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 31 του Μάρτη ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Βύρωνα, η 1η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία.Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα, "διοργανώνουμε την 1η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία, για να τιμήσουμε τον Βυρωνιώτη ήρωα αγγελιοφόρο της Ειρήνης, Νίκο Νικηφορίδη, που εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951, σε ηλικία 23 χρόνων, για τα ιδανικά της Ειρήνης". Να σημειώσουμε ότι στη διοργάνωση της ειρηνοδρομίας συμμετέχει και ο Δήμος Βύρωνα.

Δραστηριότητες της ΕΕΔΥΕ

Πυκνώνουν οι δραστηριότητες της ΕΕΔΥΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του 12ου Συνεδρίου της, αλλά και ενόψει του 18ου δεκαήμερου Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 20 Μάη.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, σήμερα Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στο "Γιαννιώτικο Σαλόνι".Από μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ θα παρευρεθεί ο γενικός γραμματέας της Θ. Παφίλης.

Αύριο,Παρασκευή, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στις 10.30 π.μ.

  • Εκδήλωση - συζήτηση για τα ζητήματα της ειρήνης διοργανώνει η Νεανική Δράση Ειρήνης (ΝΔΕ) αύριο Παρασκευή, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Θ. Παφίλης.
Στο Κερατσίνι

Με την ελπίδα ότι η υπόθεση της ειρήνης είναι αγωνία όλων μας, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου προσκαλεί τους φίλους της ειρήνης στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Επιτροπής, που θα γίνει την Τετάρτη 3 του Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημαρχείου "Α - ΤΑΣΣΟΣ".

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟ Καισαριανής πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα "Παρθενών" (Λαζαίων 68, Κουκάκι). Για την ταβέρνα θα αναχωρήσουν πούλμαν την Παρασκευή, στις 9 μ.μ., από την πλατεία Καισαριανής.
  • Η ΑΕ Συκεών Νεάπολης Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο οικογενειακό κέντρο "Αγγέχρημα" (Β. Γεωργίου 265).
  • Η ΚΟ Σιάτιστας πραγματοποιεί ημερίδα - συζήτηση με θέμα "Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη γούνα και οι προοπτικές της" την Κυριακή 31-3-96, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σιάτιστας. Εισηγητής θα είναι ο Κώστας Σταμπολίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Παρουσίαση βιβλίου της "Σύγχρονης Εποχής"

Η "Σύγχρονη Εποχή" παρουσιάζει το βιβλίο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών "Οι αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980 - 1994)" σήμερα, στις 6 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο της (Μαυροκορδάτου 3, τηλ. 3829.835). Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση

Την Κυριακή 31-3-96 στα γραφεία της Παγκρήτιας Ενωσης (Γενναδίου 7, Αθήνα) πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Μέλος της Ενωσης θεωρείται κάθε Κρητικός που έχει εγγραφεί από την ίδρυση της Ενωσης έως σήμερα, ανεξάρτητα αν στο ενδιάμεσο διάστημα συμμετείχε ενεργά ή όχι. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει στις εκλογές, πληρώνοντας τη συνδρομή των 500 δρχ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ετεροδημοτών Κρήτης του ΚΚΕ τονίζει πως "στις εκλογές συμμετέχουμε με το συνδυασμό "Αγωνιστική Κίνηση Κρητών",με επικεφαλής τον σ. Λεωνίδα Ριτζάκη.Παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία των εκλογών στην Ενωση, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να πάρουν μαζικά μέρος στην ψηφοφορία της 31ης Μάρτη".

Η Αλ. Παπαρήγα στην Πάτρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του Κόμματος για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως αυτές προκύπτουν από τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα του, σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΝΕ Αχαϊας αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Την ίδια μέρα στις 10 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΝΕ Αχαϊας, προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο "Villy's Park".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Αισιόδοξα μηνύματα από τη Θεσσαλονίκη

Με αισιόδοξα μηνύματα συνεχίζεται η Οικονομική Εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος της προηγούμενης βδομάδας η ΚΟΘ είχε καλύψει το 30% του πλάνου της. Σε σύσκεψη γραμματέων των ΚΟΒ, που έγινε πρόσφατα, φάνηκε η αποφασιστικότητα των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης να υπερκαλυφθεί σύντομα το οικονομικό πλάνο της ΚΟΘ. "Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ο λαός της Θεσσαλονίκης προσφέρει ακόμη και από το υστέρημα του", τονίστηκε χαρακτηριστικά από πολλούς στη σύσκεψη.

Οι πρωτοπόρες ΑΕ της Θεσσαλονίκης είναι:

- Καλαμαριάς 60%

- Κέντρου Θεσσαλονίκης 50%

- Αμπελόκηποι 48%

- Βορειοδυτική Αχτίδα 42%

Οι τρεις πρώτες ΑΕ έβαλαν μεταξύ τους άμιλλα για το ποια θα καλύψει πρώτη το πλάνο της.

Οι πρωτοπόρες ΚΟΒ είναι:

- Ροτόντας 75%

- Βότση Καλαμαριάς 69%

- Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις 68%

- Τραπεζών 56%

- Ανω Ηλιούπολης 51%

- Κέντρου Αμπελοκήπων 50%

- Πλατείας Δημοκρατίας Αμπελοκήπων 49%

- Βυζαντίου 45%

- 40 Εκκλησίες 44%

- Κρήνης 43%

- Κέντρου Καλαμαριάς 40%

- Καλλιθέας 40%

- Κάτω Ηλιούπολης 38%

- ΕΒΕ 38%

- Κορδελιού 35%

- Ανω Πόλης 33%



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ