Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Κυπριακό

Στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητηθεί σύντομα το Κυπριακό. Αυτό είπε χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών με θέματα τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος,σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει θετική για τις ελληνικές απόψεις έκθεση του εκπροσώπου της Προεδρίας κ. Ντιρομπέρτι. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση επείγεται να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού πριν εκδηλωθεί η ανάλογη πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ασχέτως αν και οι δύο ενέργειες τελικά θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Οπως εξάλλου υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,οι Αμερικανοί επιθυμούν τη λύση πακέτο όλων των ζητημάτων (βαλκανικό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό), σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Αποψη που ο Θ. Πάγκαλος στην προσπάθειά του να δώσει άλλοθι στους Αμερικάνους προφασίστηκε ότι δεν κατάλαβε.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει στο προχώρημα της τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, εάν η Τουρκία δεν άρει τις διεκδικήσεις της επί ελληνικών εδαφών και συνεχίσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Από τις τοποθετήσεις άλλωστε των μελών της Επιτροπής προέκυψε ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε ιδέα διαλόγου με την Τουρκία, υπό τους όρους που θέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, ασκήθηκε εν νέου κριτική σε προηγούμενες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών. Εξερχόμενος της Επιτροπής ο Θ. Πάγκαλος αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους, παραπέμποντας στις προχτεσινές του δηλώσεις.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ