ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τρελά", τα άνομα παιχνίδια

Οι εταίροι του Διευθυντηρίου της ΕΕ, ενώ γνώριζαν από χρόνια το πρόβλημα απέφυγαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα όταν έπρεπε. Ο "Ρ" αποκαλύπτει, με επίσημα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ, τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται με αφορμή τη νόσο της "σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας" των βοοειδών

Ενα βρώμικο κερδοσκοπικό παιχνίδι αδίσταχτων συμφερόντων, με πολλές προεκτάσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αποκαλύπτει η όλη κινδυνολογική - τρομοκρατική επιχείρηση που αναπτύσσεται, με αφορμή τις "τρελές αγελάδες" της Μ. Βρετανίας και με "θύματα" τους καταναλωτές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και απ' την προχτεσινή απόφαση της Κομισιόν για την απαγόρευση εξαγωγών βοοειδών - και των παραγώγων τους - απ' τη Μ. Βρετανία, όταν η νόσος διαπιστώθηκε πριν δέκα χρόνια και παρουσίασε έξαρση την περίοδο 1992 - 93. Τότε, όμως, δεν απαγόρεψαν τις εξαγωγές, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στα ζώα των υπολοίπων χωρών, όχι μόνον της ΕΕ, αλλά και άλλων τρίτων χωρών. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η μετάδοση της νόσου στους ζωικούς πληθυσμούς άλλων χωρών - κάτι που θα διαπιστωθεί με βάση την επιδημιολογία της νόσου μετά από αρκετά χρόνια...

Ετσι, η απόφαση που πάρθηκε απ' το Διευθυντήριο της ΕΕ - όταν μειώθηκαν τα κρούσματα των "τρελών αγελάδων" στην Αγγλία - φαίνεται να υπακούει, μάλλον, σε άλλες σκοπιμότητες παρά στην έγνοια των ιθυνόντων για προστασία της κοινοτικής κτηνοτροφίας και πολύ περισσότερο για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών. Αντίθετα, οι καταναλωτές φαίνεται να χρησιμοποιούνται, απλώς, ως άλλοθι για να δικαιολογηθούν, τώρα, τα μέτρα της απαγόρευσης των εξαγωγών βοοειδών κλπ. Κι αυτό, αφού προηγούμενα, "κατάφεραν" να τους πανικοβάλουν, αποφεύγοντας να ενημερώσουν υπεύθυνα, ότι δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα συσχετισμός της νόσου των "τρελών αγελάδων" με την ασθένεια, την επονομαζόμενη "σύνδρομο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ", η οποία προσβάλλει τους ανθρώπους. Ασθένεια που, όπως αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία, εμφανίστηκε πολλές δεκαετίες πριν τη διαπίστωση της νόσου των "τρελών αγελάδων".

Τι λέει η πραγματικότητα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο "Ρ", η νόσος Β. S. E. (σπογγοειδής εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών) διαπιστώθηκε, αρχικά, στη Μ. Βρετανία το Νοέμβρη του 1986. Μέχρι και τον Ιούλη του 1988 επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για "τροφιμογενή λοίμωξη" προκαλούμενη πιθανότατα από τη χρήση ζωοτροφών για την παρασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί πρωτεϊνες από πρόβατα προσβεβλημένα από "Scrapie". Από την εμφάνιση της νόσου μέχρι τέλους 95, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ διαπιστώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μ. Βρετανία και Β. Ιρλανδία) 131.988 κρούσματα. Στο ίδιο διάστημα παρουσιάστηκαν περιστασιακά κρούσματα της νόσου και σε άλλες κοινοτικές χώρες (Γαλλία, Δανία, Αυστρία, Γερμανία, Πορτογαλία) και σε τρίτες χώρες όπως Ελβετία και Σ. Αραβία.

Φέτος, απ' τις αρχές του 1996 μέχρι την 12η του Φλεβάρη 1996, διαπιστώθηκαν 1.041 κρούσματα στο Ην. Βασίλειο. Το 1993 που υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων της νόσου στη Μ. Βρετανία - διαπιστώθηκαν περισσότερα από 35.000 κρούσματα - η Γερμανία έθεσε ζήτημα να εξεταστεί το πρόβλημα σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που όμως, δε συγκλήθηκε ποτέ, γιατί φαίνεται οι δύο χώρες τα "βρήκαν στο παρασκήνιο"! Η Μ. Βρετανία έστειλε απλώς ένα ενημερωτικό υπόμνημα στη Γερμανική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, που είχε δημιουργήσει το ζήτημα, στο οποίο ανέφερε πως μετά από τις έρευνες και τα μέτρα που είχαν πάρει οι βρετανικές αρχές, έβγαινε το συμπέρασμα "ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ BSE των βοοειδών και του συνδρόμου Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ".

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από τα μέτρα που είχε πάρει μονομερώς η Μ. Βρετανία στην επικράτειά της από το 1986, εφαρμόζονται και κοινοτικά μέτρα προστασίας κατά το ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώντων βοοειδών και των προϊόντων τους.

Ετσι, το θέμα έμεινε εκεί χωρίς να απαγορευτούν γενικά οι εξαγωγές. Και εκεί που στα επόμενα χρόνια διαπιστώνεται σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, άνοιξε πάλι το πρόβλημα, για να δημιουργηθεί ο γνωστός θόρυβος που προκάλεσε ανησυχία έως και πανικό, για να επιβληθεί τελικά και η γενική απαγόρευση εξαγωγών βοοειδών κλπ. από τη Μ. Βρετανία. Η όλη μεθόδευση και, κυρίως, η ένταση του θορύβου και η απαγόρευση, υλοποιείται τώρα που εφαρμόζεται η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ στα πλαίσια της οποίας ΗΠΑ, Αργεντινή και άλλες χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για αύξηση των εξαγωγών τους στην ΕΕ.

Από την άλλη η Γερμανία φαίνεται να ασκεί πιέσεις με το χαρτί των "τρελών αγελάδων" στη Μ. Βρετανία, ενόψει της Διακυβερνητικής Σύσκεψης. Ολα αυτά αποκαλύπτουν το επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος των καταναλωτών και των λαών της ΕΕ. Ακόμα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μπροστά στην προώθηση των άνομων κερδοσκοπικών συμφερόντων τους, τα μεγάλα συμφέροντα δε διστάζουν ούτε μπροστά στο έγκλημα...

... Και "τρελές" επιπτώσεις στον τιμάριθμο!

Αυξάνονται ακόμα και οι τιμές των ...άκακων αμνών!

Εντονη ανησυχία δημιούργησε στο καταναλωτικό κοινό ο σάλος για τις "τρελές αγελάδες", με αποτέλεσμα να εμφανίζεται "παγωμένη" η κίνηση στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη, ενώ την ίδια στιγμή εκδηλώνονται και κερδοσκοπικές αυξητικές τάσεις στην τιμή του κρέατος.

Η τελευταία εξέλιξη των ανατιμητικών τάσεων, στην περίπτωση που συνεχιστεί, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, πλησιάζοντας στις γιορτές του Πάσχα, με ανάλογες επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο πληθωρισμό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάρτη αναμένεται να κλείσει γύρω στο 8,8% από 8,5% τον περασμένο Φλεβάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιανική τιμή του αρνιού έφτανε χτες τις 1.750 δραχμές το κιλό, ενώ κύκλοι του υπουργείου Εμπορίου, δεδομένης της σημερινής κατάστασης, εκφράζουν φόβους ότι η τιμή του αρνιού θα ξεπεράσει τις 2.300 δραχμές το κιλό τις τελευταίες μέρες της εορταστικής περιόδου.

Δεσμεύσεων συνέχεια

Συνεχίστηκε και χτες το "κυνήγι" βοδινού κρέατος βρετανικής προέλευσης σε όλη τη χώρα και κατασχέθηκαν συνολικά περίπου 50 τόνοι.

Χτες βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν στα Ψυγεία "Ευρώπης" 1,7 τόνοι εντόσθια, τα οποία εισήχθησαν το περασμένο Νοέμβρη και ανήκουν στον Δ. Βασιλείου. Στα ίδια ψυγεία δεσμεύτηκε ακόμα ένας τόνος κατεψυγμένου κρέατος. Επίσης 92 χαρτοκιβώτια με κατεψυγμένο κρέας, συνολικού βάρους 2.897 κιλών, κατασχέθηκαν χτες το πρωί στα ψυγεία "Αττικής", στου Ρέντη.

Ο αστυκτηνίατρος Α. Γιαννακός διαπίστωσε ότι επρόκειτο για βρετανικά βοοειδή, που είχαν εισαχθεί, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις καρτέλες τους στοιχεία, στις 28 Ιούνη 1995. Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν ανήκαν στον Β. Καψικάρδη.Ελεγχοι πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλα ψυγεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν άλλες ύποπτες ποσότητες. Από έρευνες που γίνονται σε όλη σχεδόν τη χώρα σε αποθήκες, ψυγεία και σε σούπερ - μάρκετ, χτες βρέθηκαν χαρτοκιβώτια με κατεψυγμένο κιμά σε ψυγεία της Πάτρας. Το όνομα του εισαγωγέα δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ επιβεβαιωνόταν πως η εισαγωγή έγινε από τη Μ. Βρετανία. Είναι άγνωστο πόσες ακόμα ποσότητες έχουν εισαχθεί και πόσες απ' αυτές έχουν διατεθεί στην αγορά.

  • Επίσης, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε ανακοίνωσή του χτες συνιστά τη μη διάθεση στην κατανάλωση καλλυντικών προϊόντων, που από τα ενημερωτικά στοιχεία της συσκευασίας προκύπτει ότι περιέχουν συστατικά από βοοειδή. Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε οδηγίες στον ΕΟΦ για την έκδοση σχετικής απόφασης.
Προσωρινό "μπλόκο" της Κομισιόν

Η Κομισιόν αποφάσισε χτες - και η απόφαση δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (αρ. 239/96) - την απαγόρευση της εξαγωγής βοειδών, και όλων των παραγώγων τους, από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης "μέχρι νεοτέρας".

Η απαγόρευση αφορά ζώντα βοειδή, σπέρμα και έμβρυα αυτών, κρέατα ζώων του βόειου είδους που σφάχτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και προϊόντα που έχουν παραχτεί από τα ζώα αυτά και ενδέχεται να εισέλθουν στην ανθρώπινη ή ζωική τροφική αλυσίδα, καθώς και τα προϊόντα που προορίζονται για ιατρική - φαρμακευτική χρήση ή για χρήση στο τομέα των καλλυντικών. Ακόμα, κρεατοστεάλευρα που προέρχονται από θηλαστικά.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται να συμπληρώσει τα ημίμετρα που είχαν ληφθεί μέχρι πρότινος, βασίστηκε επίσης και στη γνώμη της επιστημονικής κτηνιατρικής επιτροπής και η οποία ζητήθηκε στις 22 του Μάρτη 1996. Η επιστημονική κτηνιατρική επιτροπή αποφάνθηκε ότι ως έχει η κατάσταση σήμερα δεν είναι δυνατή η λήψη οριστικής θέσης ως προ τον κίνδυνο μεταδοτικότητας της σπογγώδης εγκεφαλοπάθειας των βοειδών στον άνθρωπο. Οτι, δεν αποκλείεται η ύπαρξη του κινδύνου αυτού και ότι η αβεβαιότητα που προκύπτει δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες στους καταναλωτές. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη μορφή επειγόντως μέτρου φαίνεται σκόπιμο να απαγορευτεί για μια μεταβατική περίοδο η αποστολή βοειδών και κρεάτων βοοειδών ή προϊόντων που προέρχονται από βόειο κρέας από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα λοιπά κράτη μέλη. Οι ίδιες απαγορεύσεις πρέπει να εφαρμοστούν στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ώστε να αποφευχθεί η εκτροπή του εμπορίου (!).

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλει κάθε δύο βδομάδες στην Επιτροπή έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται σχετικά με την προστασία από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, σύμφωνα με τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις. Ακόμα, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών βδομάδων κοινοτική επιθεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποτιμήσει την εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων.

Εκτακτο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Εκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συγκαλείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης από τη νόσο των "τρελών αγελάδων", έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Φ. Βασέρ. Η είδηση επιβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες από αξιωματούχο της ΕΕ. Η γαλλική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε "με στόχο τη διευθέτηση της υπόθεσης εντός του κοινοτικού πλαισίου" και "για να αποφευχθούν κινήσεις πανικού" δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαχείρισης, για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά βοειδών.

Ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ:

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Το έγκλημα δεν αφορά μόνο τα ζώα, αλλά και τους καταναλωτές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ