Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τρελά", τα άνομα παιχνίδια

Οι εταίροι του Διευθυντηρίου της ΕΕ, ενώ γνώριζαν από χρόνια το πρόβλημα απέφυγαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα όταν έπρεπε. Ο "Ρ" αποκαλύπτει, με επίσημα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ, τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται με αφορμή τη νόσο της "σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας" των βοοειδών

Ενα βρώμικο κερδοσκοπικό παιχνίδι αδίσταχτων συμφερόντων, με πολλές προεκτάσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αποκαλύπτει η όλη κινδυνολογική - τρομοκρατική επιχείρηση που αναπτύσσεται, με αφορμή τις "τρελές αγελάδες" της Μ. Βρετανίας και με "θύματα" τους καταναλωτές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και απ' την προχτεσινή απόφαση της Κομισιόν για την απαγόρευση εξαγωγών βοοειδών - και των παραγώγων τους - απ' τη Μ. Βρετανία, όταν η νόσος διαπιστώθηκε πριν δέκα χρόνια και παρουσίασε έξαρση την περίοδο 1992 - 93. Τότε, όμως, δεν απαγόρεψαν τις εξαγωγές, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στα ζώα των υπολοίπων χωρών, όχι μόνον της ΕΕ, αλλά και άλλων τρίτων χωρών. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η μετάδοση της νόσου στους ζωικούς πληθυσμούς άλλων χωρών - κάτι που θα διαπιστωθεί με βάση την επιδημιολογία της νόσου μετά από αρκετά χρόνια...

Ετσι, η απόφαση που πάρθηκε απ' το Διευθυντήριο της ΕΕ - όταν μειώθηκαν τα κρούσματα των "τρελών αγελάδων" στην Αγγλία - φαίνεται να υπακούει, μάλλον, σε άλλες σκοπιμότητες παρά στην έγνοια των ιθυνόντων για προστασία της κοινοτικής κτηνοτροφίας και πολύ περισσότερο για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών. Αντίθετα, οι καταναλωτές φαίνεται να χρησιμοποιούνται, απλώς, ως άλλοθι για να δικαιολογηθούν, τώρα, τα μέτρα της απαγόρευσης των εξαγωγών βοοειδών κλπ. Κι αυτό, αφού προηγούμενα, "κατάφεραν" να τους πανικοβάλουν, αποφεύγοντας να ενημερώσουν υπεύθυνα, ότι δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα συσχετισμός της νόσου των "τρελών αγελάδων" με την ασθένεια, την επονομαζόμενη "σύνδρομο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ", η οποία προσβάλλει τους ανθρώπους. Ασθένεια που, όπως αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία, εμφανίστηκε πολλές δεκαετίες πριν τη διαπίστωση της νόσου των "τρελών αγελάδων".

Τι λέει η πραγματικότητα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο "Ρ", η νόσος Β. S. E. (σπογγοειδής εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών) διαπιστώθηκε, αρχικά, στη Μ. Βρετανία το Νοέμβρη του 1986. Μέχρι και τον Ιούλη του 1988 επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για "τροφιμογενή λοίμωξη" προκαλούμενη πιθανότατα από τη χρήση ζωοτροφών για την παρασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί πρωτεϊνες από πρόβατα προσβεβλημένα από "Scrapie". Από την εμφάνιση της νόσου μέχρι τέλους 95, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ διαπιστώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μ. Βρετανία και Β. Ιρλανδία) 131.988 κρούσματα. Στο ίδιο διάστημα παρουσιάστηκαν περιστασιακά κρούσματα της νόσου και σε άλλες κοινοτικές χώρες (Γαλλία, Δανία, Αυστρία, Γερμανία, Πορτογαλία) και σε τρίτες χώρες όπως Ελβετία και Σ. Αραβία.

Φέτος, απ' τις αρχές του 1996 μέχρι την 12η του Φλεβάρη 1996, διαπιστώθηκαν 1.041 κρούσματα στο Ην. Βασίλειο. Το 1993 που υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων της νόσου στη Μ. Βρετανία - διαπιστώθηκαν περισσότερα από 35.000 κρούσματα - η Γερμανία έθεσε ζήτημα να εξεταστεί το πρόβλημα σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που όμως, δε συγκλήθηκε ποτέ, γιατί φαίνεται οι δύο χώρες τα "βρήκαν στο παρασκήνιο"! Η Μ. Βρετανία έστειλε απλώς ένα ενημερωτικό υπόμνημα στη Γερμανική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, που είχε δημιουργήσει το ζήτημα, στο οποίο ανέφερε πως μετά από τις έρευνες και τα μέτρα που είχαν πάρει οι βρετανικές αρχές, έβγαινε το συμπέρασμα "ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ BSE των βοοειδών και του συνδρόμου Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ".

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από τα μέτρα που είχε πάρει μονομερώς η Μ. Βρετανία στην επικράτειά της από το 1986, εφαρμόζονται και κοινοτικά μέτρα προστασίας κατά το ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώντων βοοειδών και των προϊόντων τους.

Ετσι, το θέμα έμεινε εκεί χωρίς να απαγορευτούν γενικά οι εξαγωγές. Και εκεί που στα επόμενα χρόνια διαπιστώνεται σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, άνοιξε πάλι το πρόβλημα, για να δημιουργηθεί ο γνωστός θόρυβος που προκάλεσε ανησυχία έως και πανικό, για να επιβληθεί τελικά και η γενική απαγόρευση εξαγωγών βοοειδών κλπ. από τη Μ. Βρετανία. Η όλη μεθόδευση και, κυρίως, η ένταση του θορύβου και η απαγόρευση, υλοποιείται τώρα που εφαρμόζεται η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ στα πλαίσια της οποίας ΗΠΑ, Αργεντινή και άλλες χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για αύξηση των εξαγωγών τους στην ΕΕ.

Από την άλλη η Γερμανία φαίνεται να ασκεί πιέσεις με το χαρτί των "τρελών αγελάδων" στη Μ. Βρετανία, ενόψει της Διακυβερνητικής Σύσκεψης. Ολα αυτά αποκαλύπτουν το επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος των καταναλωτών και των λαών της ΕΕ. Ακόμα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μπροστά στην προώθηση των άνομων κερδοσκοπικών συμφερόντων τους, τα μεγάλα συμφέροντα δε διστάζουν ούτε μπροστά στο έγκλημα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ημίμετρα για τις «τρελές αγελάδες»(2000-11-30 00:00:00.0)
Στο έλεος του κέρδους οι καταναλωτές(2000-11-23 00:00:00.0)
Αρνείται τη σφαγή η Μ. Βρετανία(1996-09-24 00:00:00.0)
Μέτρα;(1996-08-21 00:00:00.0)
Θα δηλώνονται στο εξής τα κρούσματα(1996-04-12 00:00:00.0)
"Σήριαλ" οι αποζημιώσεις για τη Βρετανία(1996-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ