Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με παρατράγουδα στη Θεσσαλονίκη

Μειωμένη σε σχέση με πέρσι ήταν η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες, τόσο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές έγιναν σε ήπιο κλίμα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας ελάχιστα προβλήματα δημιουργήθηκαν στις σχολές, πέρα από τις συνηθισμένες καθυστερήσεις στο άνοιγμα της κάλπης.

Στο Γαλλικό Τμήμα η ΔΑΠ προσωρινά πήρε τα ψηφοδέλτια, την κάλπη και τη σφραγίδα του Συλλόγου προκειμένου να μη μοιράζεται το ψηφοδέλτιο ενός σχήματος. Ζήτημα που τελικά διευθετήθηκε με παρέμβαση όλων των άλλων παρατάξεων. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εμφανίστηκε ο ίδιος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΠΟΝΤΟΥ και της ΠΑΣΠ. Και τέλος, στο ΤΕΙ η ΠΑΣΠ αποχώρησε από τις εκλογές σε 4 από τις 6 σχολές.

Στο ΑΠΘ η μαζικότητα ήταν πεσμένη στις περισσότερες σχολές, και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως το Παιδαγωγικό, η συμμετοχή μειώθηκε μέχρι και 40%. Εξαίρεση αποτελούν το Γερμανικό και το Ιστορικό όπου προσήλθαν περισσότεροι φοιτητές από πέρσι για να ψηφίσουν.

Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν μετά τις 7 το απόγευμα στις περισσότερες σχολές. Σε ορισμένες όμως, όπου η ΔΑΠ έχει την απόλυτη πλειοψηφία στους Συλλόγους, η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι τις 9 και 10 το βράδυ ώστε να προλάβουν να φέρουν τους καθυστερημένους ψηφοφόρους τους.

Στα ΤΕΙ

"Ηθελα να πέσω, καλά που μ' έσπρωξες". Αυτή η φράση πάει γάντι στην απόφαση της ΠΑΣΠ να αποσύρει χτες στις 9 το πρωί τα ψηφοδέλτιά της από τους συλλόγους των σχολών ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ, ΣΔΟ και ΣΤΕΤ - Δ που στεγάζονται στο συγκρότημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, επικαλούμενη την τρομοκρατία που ασκεί η ΔΑΠ. Η τελευταία, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στα ΔΣ των Συλλόγων, απέρριψε όλους τους εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξης από τις Εφορευτικές Επιτροπές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγες ώρες μετά ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, Σ. Εμινίδης, δήλωσε: "Δεν απέχουμε από τις εκλογές αλλά από το νεοφασισμό που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν στις σχολές". Δεν απάντησε όμως στο τι έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΠΑΣΠ, όταν έβλεπε τη ΔΑΠ με τραμπουκισμούς να μετατρέπει το ΤΕΙ σε τσιφλίκι της.

Τώρα ανακάλυψε η κυβερνητική παράταξη την τρομοκρατία της ΔΑΠ και τη διάλυση των σπουδαστικών συλλόγων, ή μήπως βρήκε την αφορμή που έψαχνε για να καλύψει την πολιτική της ανυπαρξία και τη διαρκή αποδυνάμωσή της στο ΤΕΙ; Με αυτή της την πράξη πάντως διευκολύνει τη σχεδιασμένη προσπάθεια της ΔΑΠ για νόθευση των αποτελεσμάτων.

Το κλίμα τρομοκρατίας μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές στο συγκρότημα του ΤΕΙ στη Σίνδο, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σημειώνουν ότι γεγονότα όπως "διορισμένες" Εφορευτικές Επιτροπές από τα γραφεία της ΔΑΠ, απειλές και τραμπουκισμοί, είναι ενάντια σε κάθε δημοκρατική διαδικασία και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνιστικές παραδόσεις του σπουδαστικού κινήματος, αντίθετα δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για την εγκυρότητα των εκλογών.

Ιδιαίτερα για την εσπευσμένη αποχώρηση της ΠΑΣΠ από τις εκλογές, οι ΠΚΣ αναφέρουν: "Πρόκειται για πράξη αποπροσανατολισμού με στόχο να κρύψει τις δικές της ευθύνες. Η κυβερνητική παράταξη στο ΤΕΙ, όλο το χρόνο βάδιζε χέρι - χέρι με τη ΔΑΠ στο δρόμο της υποβάθμισης των ΤΕΙ και της διάλυσης του σπουδαστικού κινήματος και σήμερα με την ενέργειά της ουσιαστικά έρχεται να διευκολύνει τη σχεδιασμένη από τη ΔΑΠ προσπάθεια νοθείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ