Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Προετοιμασία απάρσεως ενόψει "δράκου"

Μάχη για μία ανθρώπινη ζωή στο Κερατσίνι έδιναν ως αργά χτες το βράδυ οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου, προκειμένου να αποτρέψουν την έγκριση της πρότασης του δημάρχου Γ. Χάσκα για αποδοχή των κυβερνητικών σχεδίων που "βάζουν μπροστά τις μηχανές του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αη - Γιώργη".

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην πόλη μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία του δημάρχου με την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της ΔΕΗ, είναι το γεγονός που ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, Α. Αντωνίου,ότι "έσπαγαν τα τηλέφωνα στην ΤΕΔΚΝΑ κάτοικοι του Κερατσινίου" που διαμαρτύρονταν για την καταδίκη τους σε μόνιμη συμβίωση με το ρυπογόνο εργοστάσιο. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του, γιατί η κυβέρνηση δε ζήτησε ποτέ την άποψη της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για το θέμα. Στο Κερατσίνι, κόντρα στις επιλογές του δημάρχου, το σύνολο σχεδόν των τοπικών μαζικών φορέων προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει και η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί με στόχο το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και την απόδοση των χώρων που καλύπτει στους κατοίκους.

Χτες ο Μ. Λιονής πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου κατήγγειλε ότι "το σχέδιο του υπουργείου Βιομηχανίας για επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, θα πλήξει περιβαλλοντικά την πόλη, αλλά και όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο". "Θα αγωνιστούμε, υπογράμμισε, με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση, ανεξάρτητα από τη θέση που θα κρατήσει η δημοτική αρχή".

Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και εκτός Κερατσινίου. "Η επαναλειτουργία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος, γιατί η υγεία των παιδιών μας δεν είναι ανταλλάξιμο είδος", επισήμανε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" Π. Σαλπέας."Το περιβάλλον της περιοχής, σημείωσε, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, σειρά μελετών όλα τα χρόνια που ήταν κλειστό το εργοστάσιο, αλλά και πριν, το έχει αποδείξει και τα εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου πρέπει να αντιδράσουν στην επιχείρηση υποβάθμισης της ζωής τους".

Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο επικεφαλής του συνδυασμού "Πρωτοβουλία για τον Πειραιά", Χ. Κεφάλας,καλώντας δημοτικά συμβούλια, πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς και το λαό να αντιδράσουν για την αποτροπή "ενός διαρκούς και αποτρόπαιου εγκλήματος".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Αθηναίων εξέφρασε την ανησυχία του δήμου για την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας που υιοθετείται και ανέφερε ότι το θέμα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ