Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ελπιδοφόρο μήνυμα η άνοδος των ΠΚΣ
  • Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι ΠΚΣ, μοναδική πανελλαδικά συγκροτημένη παράταξη που ενισχύεται σε ψήφους και ποσοστά
  • Αναδεικνύεται σε μοναδική αγωνιστική δύναμη αντίστασης
  • Πτώση της δύναμης των παρατάξεων του δικομματισμού
  • Αυξήθηκε το ποσοστό αποχής από τις εκλογές

Η αγωνιστική παρουσία των ΠΚΣ όλη τη χρονιά τόσο στα ΑΕΙ όσο και τα ΤΕΙ είχε και την εκλογική της έκφραση στις χτεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Οι ΠΚΣ βγαίνουν από αυτή την εκλογική μάχη ενισχυμένες τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχουν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα πρώτα πανελλαδικά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνεται άνοδος των ΠΚΣ. Η άνοδός τους και σε ψήφους έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιτεύχθηκε παρόλη την πτώση της μαζικότητας στις χτεσινές εκλογές.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει πτώση και για τις δύο παρατάξεις των κομμάτων του δικομματισμού καθώς τόσο η ΔΑΠ όσο κυρίως η ΠΑΣΠ εμφανίζουν σοβαρές απώλειες. Οι φοιτητές εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την αμφισβήτησή τους και την αποδοκιμασία τους στις δύο παρατάξεις που με την τακτική τους έχουν καταδικάσει στην αδράνεια τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, αλλά και την ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο οδοστρωτήρας του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου για την παιδεία απειλεί με ολοκληρωτικό σάρωμα την ενιαία, δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά η κυβερνητική ΠΑΣΠ παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη πτώση, κάτι που αποτελεί ένα σαφές δείγμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πτώση αυτή, που από τα επιτελεία της ίδιας της παράταξης ήταν αναμενόμενη, εξηγεί το μένος της ΠΑΣΠ κατά των ΠΚΣ που εκφράστηκε με τη χτεσινή προβοκατόρικη ανακοίνωσή της όπου ανακάλυπτε συμπόρευση των ΠΚΣ με τη ΔΑΠ (!) προκειμένου να χτυπηθεί η κυβερνητική παράταξη.

Η συμμετοχή των φοιτητών και των σπουδαστών στις χτεσινές εκλογές ήταν αισθητά χαμηλότερη από την περσινή. Το φαινόμενο αυτό ήταν και αποτέλεσμα της ενορχηστρωμένης επίθεσης από διάφορα κέντρα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που επιλέγοντας το ρόλο του νεκροθάφτη του κινήματος προπαγάνδιζαν με κάθε τρόπο την αποχή. Ηταν επίσης αποτέλεσμα της αποστροφής που αρκετοί φοιτητές και σπουδαστές ένιωσαν από την παρέλαση πρωτοκλασάτων στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού, που μετέβαλλαν τα αμφιθέατρα σε πασαρέλα ψηφοθηρίας από αρχηγούς και δελφίνους των κομμάτων αυτών.

Τα χθεσινά αποτελέσματα δε συνιστούν βέβαια συνολική ανατροπή του δικομματικού σκηνικού μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά για μία ακόμα χρονιά δόθηκε ένα χτύπημα το οποίο μπορεί να βαθύνει με την αγωνιστική συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών και των σπουδαστών σε κάθε σχολή.

Οπως άλλωστε αναμένονταν, ούτε και φέτος η ΕΦΕΕ κατόρθωσε να εκδώσει επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ