Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΔΕΔΥ
Αυξάνονται τα νοσήλια

Η κυβέρνηση προχωρά σε πλαγιοκόπημα των ασφαλιστικών ταμείων στο όνομα της κάλυψης του κόστους νοσηλείας στα νοσοκομεία. Αδικαιολόγητη σιωπή των υγειονομικών συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι σε προηγούμενες αυξήσεις κατήγγειλαν παρόμοιες αποφάσεις ως πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα νοσήλια - και μάλιστα πάνω απ' τον πληθωρισμό - στο όνομα της κάλυψης του κόστους νοσηλείας στα νοσοκομεία, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή στις 26.3.1996.

Η ΑΔΕΔΥ έθεσε στη συνάντησή της με τον υπουργό το θέμα της υποβαθμισμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, αναδείχτηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα νοσήλια, πράγμα που οδηγεί στην αύξηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και σε πλήθος άλλων παρενεργειών, όπως αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

Το θέμα της αύξησης των νοσηλίων, όπως αποκάλυψε ο "Ρ" την επομένη της συνάντησης, τέθηκε απ' την κυβέρνηση, πριν απ' τη συνάντηση, ως μια πηγή άντλησης των κονδυλίων για τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια. Στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Αν. Πεπονής υποστήριξε ότι μελετά την αύξηση τόσο της κάρτας εισόδου των 5.000 στα νοσοκομεία όσο και την αύξηση του χιλιάρικου στα εξωτερικά ιατρεία για να εξοικονομήσει τους πόρους για το επίδομα των 35.000 δραχμών που υποσχέθηκε ότι θα δώσει απ' την 1.8.1995 στους εργαζόμενους. Και είναι απορίας άξιο πώς η ΑΔΕΔΥ παρακάμπτει αυτή την πλευρά - εκτός αν στην έννοια της αύξησης του νοσήλιου διαλαμβάνει και αυτές τις αυξήσεις - που εμφανίζει τους υγειονομικούς ως "μακρυχέρηδες" στην τσέπη του άρρωστου ασφαλισμένου. Επίσης προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά η σιωπή των υγειονομικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) όταν σε παλιότερες αποφάσεις για την αύξηση των νοσηλίων μιλούσαν για πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Διότι, όπως αναλυτικά έγραψε ο "Ρ" στις 27.3.1996, κάθε αύξηση του νοσήλιου για την εξεύρεση πόρων για τα επιδόματα ή για την κάλυψη του κόστους νοσηλείας των νοσοκομείων, θα σημάνει στην πράξη και περίπου ισόποση διαφυγή των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων - κυρίως απ' το ΙΚΑ - προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δικαιούνται γενναίες αυξήσεις στους βασικούς τους μισθούς και όχι μόνο κάποια επιδόματα - αν και η ΑΔΕΔΥ έθεσε στον υπουργό, γενικώς, θέμα περί γενναίων αυξήσεων.

Κατά τα άλλα η ΑΔΕΔΥ τονίζει - ορθώς - ότι οι αυξήσεις των νοσηλίων, σε συνδυασμό με τις "γνωστές απόψεις για το ασφαλιστικό (σ.σ. βλέπε έκθεση του ΙΟΒΕ) μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς καλλιεργούνται και πάλι απόψεις που προϊδεάζουν για την πλήρη αποδέσμευση του κρατικού προϋπολογισμού από τις δαπάνες υγείας". Δεδομένου όμως, υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, ότι το κόστος νοσηλείας στα νοσοκομεία το διαμορφώνουν σε υψηλό επίπεδο οι δαπάνες για εκπαίδευση, έρευνα, πρωτοβάθμια φροντίδα και εφημερίες, που αποτελούν τις μίνιμουμ προϋποθέσεις ενός συστήματος υγείας, που οφείλει να εξασφαλίζει το κράτος σύμφωνα και με τη συνταγματική επιταγή, είναι αδιανόητο να μην αναλαμβάνει ταυτόχρονα και την κάλυψη αυτών των δαπανών.

Η ΑΔΕΔΥ κρίνει αναγκαίο να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι λογιστικές και εισπρακτικές πολιτικές οδηγούν σε αδιέξοδα, ένταση και συγκρούσεις. Η κοινωνική ευαισθησία, τονίζει, δεν εκφράζεται με νέες περικοπές των κοινωνικών δαπανών και μεταφορά των οικονομικών βαρών για τομείς, όπως η υγεία, στους ώμους των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Ευρύτερες παρενέργειες απ' την αδιαλλαξία

Αυξάνεται στις 20.000 δραχμές το όριο συνταγογράφησης φαρμάκων, τα οποία μπορούν να προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του δημοσίου, σύμφωνα με απόφαση του Αν. Πεπονή. Το όριο που ισχύει σήμερα είναι 12.000 δραχμές από ελεύθερους γιατρούς και 15.000 δραχμές από κρατικά νοσοκομεία.

Η απόφαση, πάντως, έχει προσωρινό χαρακτήρα και στοχεύει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στη διευκόλυνση των ασφαλισμένων του δημοσίου, οι οποίοι την περίοδο αυτή δεν μπορούν να θεωρήσουν συνταγές άνω των 12.000 λόγω της παρατεταμένης απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να υπερκεράσει και να διεμβολίσει τον αγώνα των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας με ενέργειες σαν την παραπάνω, αλλά η αδιαλλαξία της στα αιτήματα των εργαζομένων έχει παρενέργειες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Οπως καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, δεν υπάρχει τρόπος να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους καθώς δε γίνεται παραλαβή των συνταγών τους, που εκτέλεσαν τον προηγούμενο μήνα και δεν μπορούν να χορηγήσουν φαρμακευτικές ουσίες στους καρκινοπαθείς.

Ο ΦΣΑ δηλώνει ότι σέβεται τα αιτήματα των απεργών και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ