Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα χαρίσει το φιλέτο;

Κεντρική ιδέα της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι ένα τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα με τα εξής χαρακτηριστικά: Ενα ελάχιστο ποσό σύνταξης για όλον τον πληθυσμό, μια δεύτερη κλίμακα - υποχρεωτική - με ανταποδοτικό χαρακτήρα και μια τρίτη κλίμακα, η οποία θα βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Ομως ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου 2084 της ΝΔ, έγραψε στα "Νέα" στις 19.9.1992: "Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος... απαιτεί ένα σύστημα που να ορίζει σαφώς τους ρόλους της κοινωνικής πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και της ιδιωτικής ασφάλισης, έτσι ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά". Και πρότεινε το τρίπτυχο: "Εθνική σύνταξη", "αναλογική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από εισφορές" και μια "κλαδική" σύνταξη, κάτι σαν την επικουρική "ίσως και με τη συνεργασία της ιδιωτικής ασφάλισης".

Οπότε προκύπτουν τα ερωτήματα: Υπακούει και ο Σημίτης στον "κοινωνικό Δαρβινισμό"; Και τώρα που είναι πρωθυπουργός θα χαρίσει το φιλέτο στην ιδιωτική ασφάλιση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ