Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ατέλειωτη Πρωταπριλιά

Μένουν μόνο τρεις μέρες. Είναι αρκετός χρόνος για να σκεφτούμε το μεγάλο ψέμα που θα πούμε τη Δευτέρα. Ετσι, για να γελάσουμε. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, θα πουν ψέματα και στις ειδήσεις, και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, και στα διεθνή πρακτορεία, και στις εκπομπές...

Κι εκείνη τη μέρα θα ακούσω όλα τα δελτία και θα διαβάσω όλα τα πρωτοσέλιδα. Θα ρουφήξω όλες τις δηλώσεις για να διαλέξω το μεγαλύτερο απ' τα μεγάλα ψέματα.

Μα νομίζω ότι τα ξέρω κιόλας...

Οι μισθοί αυξήθηκαν, το ίδιο και η αγοραστική δύναμη. Η οικονομία της χώρας πάει καλά και οι άνεργοι θα βρουν δουλιές. Η τιμή του πετρελαίου "ξεχάστηκε" και ανεβαίνει κάθε μέρα, αλλά, ναι βέβαια, "πήραμε αυξήσεις, μπορούμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα, που ξεχάστηκε κι αυτός στη χώρα μας". Και η τιμή του ρεύματος. Κι αυτή αυξάνεται, από κεκτημένη ταχύτητα. Είναι κι εκείνοι οι 2.000 άνθρωποι που θα επαναπροσληφθούν. Ποιος θα τους πληρώσει; Πρέπει να συμβάλουν οι Ελληνες πολίτες, για το καλό του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας επιχείρησης. Αλλωστε δεν είναι δικιά μας, δικιά σας είναι, των Ελλήνων πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκέφτεται για το καλό μας, γι' αυτό ξεπουλάμε τον ΟΤΕ. Αλλά και οι ΗΠΑ το ίδιο. "Ευχαριστούμε πολύ!". Αλλωστε εμείς αποφασίζουμε για μας.

Κίνηση είχε σήμερα στους δρόμους της Αθήνας. Φταίνε τα πολλά τροχοφόρα και η βροχή. Ναι, βέβαια, και η βροχή. Εντάξει, υπήρχε και μία πορεία, αλλά αμελητέα ποσότης. Είπαμε, τα τροχοφόρα φταίνε. Αλλά, τέλος πάντων θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών. Πότε; Τι σημαίνει πότε; Στο άμεσο μέλλον θα εξετάσουμε το θέμα. Θα το ακούσετε στα δελτία ειδήσεων.

Φυσικά, φροντίζουν για την απρόσκοπτη ενημέρωση του κόσμου. Χτες έκαναν δηλώσεις τα κόμματα. Τέσσερα κόμματα. Πήγαν και στις εκπομπές διαλόγου να εκθέσουν τις απόψεις τους, το ίδιο βράδυ. Βγάζω από τις τσέπες τα δάχτυλά μου, σαν μαθητούδι, στην Πρώτη Δημοτικού και μετράω. Και ξαναμετράω. Μα τι γίνεται εδώ; Τα βγάζω πέντε. Ε, μάλλον το πέμπτο δε θα δήλωσε τίποτα.

Ηρθε κι έφυγε η κυρία Κλίντον. Σημαντικά θέματα συζήτησε με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου δήλωσε ότι έχει φιλικά αισθήματα για τη χώρα μας. Είδατε; Η γυναίκα δεν ήρθε μόνο για τουρισμό.

Δε θα αυξηθεί σημαντικά η τιμή για το πασχαλινό αρνάκι. Οι λογαριασμοί των "δικών μας" δημόσιων επιχειρήσεων θα έρθουν κοντά στο καλοκαίρι. Εντάξει, θα κάνουμε και φέτος Ανάσταση.

Μήπως και δε γιορτάζουμε όλες τις αργίες, αγιασμένες και μη; Μήπως και δεν τιμούμε όλα τα λαϊκά έθιμα; Και γι' αυτό, της Πρωταπριλιάς κάνουμε τα δέοντα.

Μόνο που μπερδεύτηκα λίγο. Ολα αυτά τα αστεία ψεματάκια, έτσι για να γελάσουμε, κάτι μου θυμίζουν. Σαν να τα 'χω ξανακούσει. Σαν να σταμάτησαν τα χρόνια στην ...1η Απριλίου. Σαν να στέρεψαν οι αλήθειες.

Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεχασμένα» τραγούδια στον «902»(2011-07-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-07-14 00:00:00.0)
Τα μετεκλογικά...(2004-03-09 00:00:00.0)
Η αλήθεια για την ακρίβεια(2003-08-01 00:00:00.0)
Ούτε ανέκδοτο(2001-11-24 00:00:00.0)
Από περιέργεια...(1997-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ