Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
"Μαγειρεύουν" επέμβαση των ΜΑΤ!

Με προκλητικά ψέματα οι Καναδοί ιδιοκτήτες των Μεταλλείων Κασσάνδρας, επικαλούμενοι κάποια - άγνωστη στους εργαζόμενους - απόφαση του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, προετοιμάζουν το έδαφος για λήψη των "αναγκαίων" μέτρων, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, που ζητούν, εδώ και δύο μήνες, να μη δημιουργηθεί μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή τους. Επίκαιρη ερώτηση του Γ. Κατσαρού στη Βουλή

Επέμβαση των ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους της Κοινότητας Ολυμπιάδας, που αντιδρούν δυναμικά στη λειτουργία εργοστασίου χρυσού στην περιοχή τους, επιδιώκουν να προκαλέσουν οι Καναδοί ιδιοκτήτες των Μεταλλείων Κασσάνδρας και σ' αυτή τους την επιδίωξη η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους.

Την καταγγελία κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, κόντρα στις επιδιώξεις των Καναδών. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η πολυεθνική TVX - GOLD προετοιμάζει το κλίμα για την επέμβαση των ΜΑΤ και γι' αυτό κατηγορεί τους κατοίκους πως με τις κινητοποιήσεις τους δεν επιτρέπουν την κανονική λειτουργία του υπάρχοντος ορυχείου και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων!

Οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας απαγορεύουν με δυναμικό τρόπο τη μεταφορά τεχνολογικού και χημικού εξοπλισμού και επισημαίνουν πως η λειτουργία του εργοστασίου θα πολλαπλασιάσει τη χρήση επικίνδυνων χημικών, θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον, θα μολύνει τον Στρυμονικό Κόλπο και θα μετατρέψει την περιοχή σε μόνιμη χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων. Ζητούν να μεταφερθεί το εργοστάσιο μακριά από κατοικίες, αλλά οι Καναδοί αρνούνται διότι θα μειωθούν τα κέρδη από το κόστος μεταφοράς του μεταλλεύματος.

Περίεργη συμπαράσταση

Μπροστά στον αποφασιστικό αγώνα των κατοίκων της Ολυμπιάδας, η πολυεθνική κινητοποίησε λυτούς και δεμένους και κατόρθωσε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίσει ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, που "περιέργως" δεν κοινοποιήθηκε στο Τύπο και το οποίο υποστηρίζει πως οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας εμποδίζουν με οδόφραγμα τη διέλευση απαραίτητων υλικών, τόσο για την ασφάλεια των στοών, όσο και για την εξουδετέρωση των βεβαρημένων με χημικά νερών του ορυχείου, γεγονός που προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον! Στο ίδιο ψήφισμα, αναφέρεται πως οι κάτοικοι τρομοκρατούν, προπηλακίζουν τους εργαζόμενους και τους παρενοχλούν διαρκώς, τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την αναχώρηση από τον χώρο του ορυχείου. Ζητείται, μάλιστα, η επέμβαση του κράτους για την εφαρμογή των νόμων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η υπουργός Βιομηχανίας Β. Παπανδρέου κατηγόρησε την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής πως δε "λαμβάνει" τα αναγκαία μέτρα καταστολής αυτών κινητοποιήσεων...

Κι άλλες αντιδράσεις

Απαντώντας, οι κάτοικοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το κλίμα αστυνομοκρατίας στην περιοχή - η αστυνομική παρουσία είναι καθημερινή και έντονη - ενώ κατηγορούν τη διοίκηση του ΕΚ Χαλκιδικής, για συνεργασία με τους Καναδούς εργοδότες. Χαρακτηριστικό, πάντως, της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι πως παρά τις πιέσεις, ίσως και γι' αυτό, η αγωνιστική διάθεση των κατοίκων στις 12 κοινότητες του Στρυμονικού Κόλπου εκφράζεται όλο και πιο δυναμικά, ενώ πρόσφατα άλλες 7 κοινότητες της επαρχίας Λαγκαδά, με φήφισμά τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και απαιτούν νέα χωροθέτηση της μονάδας.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου επισημαίνει πως ποτέ κανείς δεν εμπόδισε τους εργαζόμενους στην εργασία τους και πως όλα αυτά είναι παράγωγα της προπαγάνδας των Καναδών. "Ας αναλογιστούν, επιτέλους, οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και ας πορευτούν στους δρόμους των εναλλακτικών λύσεων πριν είναι αργά", καταλήγει η Επιτροπή.

Το ΚΚΕ

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή, με ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα παράγει 20.000 τόνους αρσενικού το χρόνο, τη στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή αρσενικού το χρόνο είναι 50.000 τόνοι. "Παραχωρούμε τη δυνατότητα σε καναδέζικη πολυεθνική να κάνει μία επένδυση στην καρδιά της χώρας μας, με τα γνωστά προβλήματα και συνέπειες", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

"Δεν ξέρω, καμία κυβέρνηση, σε καμία εποχή, σε κανένα πολιτικό σύστημα, σε καμία χώρα, όπου θα μπορούσε να γίνει το θαύμα "και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος". Αυτά δε γίνονται", ήταν η προκλητική απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδη,που ομολόγησε, έτσι, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έχει κάνει την επιλογή της. Μεταξύ των συμφερόντων της χώρας και των συμφερόντων των πολυεθνικών, εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα των δεύτερων...

Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ