Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΚΙΔΑ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μεθοδεύσεις κατά των συνεταιρισμών

Οι πλειοψηφίες στα διοικητικά συμβούλια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) στην Αμφισσα εκμισθώνουν το σούπερ - μάρκετ σε ιδιώτες, ενώ στο Αγρίνιο λειτουργούν την Ενωση σαν κυβερνητικό παράρτημα... Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις

Συρρικνώνουν τις δραστηριότητες των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας και Αγρινίου - αντί να αναπτύξουν τις εργασίες τους σε όφελος των αγροτών και των καταναλωτών - οι διοικήσεις τους που πρόσκεινται, κατά πλειοψηφία, στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, για ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο ΔΣ της ΕΑΣ Αμφισσας, αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να "εκμισθώσουν" το σούπερ - μάρκετ που διατηρεί η οργάνωση στην Αμφισσα, σε μεγάλη γνωστή εταιρία. Πρόσχημα ήταν η υπερχρέωση της Ενωσης (από την τοκογλυφική πολιτική που ασκεί η ΑΤΕ με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Μάλιστα, τη συγκεκριμένη απόφασή της η πλειοψηφία του ΔΣ προσπαθεί να την "περάσει" από τη γενική συνέλευση της Ενωσης, την οποία συγκαλεί, γι' αυτό το λόγο, μεθαύριο Κυριακή.

Οι μαζικοί φορείς της Φωκίδας (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Εργατικό Κέντρο, Εμπορικός σύλλογος, Εμπορικό Επιμελητήριο, αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί και σωματεία εργαζομένων), καταγγέλλουν την απόφαση αυτή και με ανακοίνωσή τους καλούν τους αντιπροσώπους να καταψηφίσουν την πρόταση στη γενική συνέλευση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των μαζικών φορέων, μαζί με τη μίσθωση του σούπερ μάρκετ θα δοθούν στον ιδιώτη και οι αποθηκευτικοί χώροι της Ενωσης, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και σταδιακά να καταργηθούν οι κύριες δραστηριότητές της, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε απολύσεις και σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες και έμποροι θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό του πολυεθνικού κεφαλαίου που θα κυριαρχήσει και θα"ξεζουμίζει" και τους καταναλωτές.

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Αμφισσας να μη συναινέσουν στους εκβιασμούς - που γίνονται, δήθεν, για το καλό της Ενωσης - και να απομονώσουν τους "προστάτες και αγροτοπατέρες" κλπ.

Με ανακοίνωσή της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τονίζει ότι το συνεταιριστικό κίνημα βρίσκεται σε σαφή αδυναμία να παρέμβει και να στηρίξει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Οσον αφορά τη διοίκηση της ΕΑΣ Αγρινίου, λειτουργεί στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των προσωπικών συμφερόντων, ενώ σαμποτάρει και κάθε αντίσταση και αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων. Διέλυσε τον υπηρεσιακό μηχανισμό, ενώ λειτουργεί με αδιαφάνεια. Τέλος, έκλεισε το τμήμα χονδρικής πώλησης του σούπερ - μάρκετ. Η ΝΕ εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον της Ενωσης Αγρινίου. Διαπιστώνει ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση των συνεταιρισμένων αγροτών και των εργαζομένων για αλλαγή πολιτικής και προσανατολισμού της διοίκησης της ΕΑΣ, υπάρχει σαφής κίνδυνος η οργάνωση να συρρικνωθεί. Τέλος, καλεί τους ενδιαφερόμενους να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια σ' αυτή την αντιαγροτική και αντισυνεταιριστική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ