Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσωρινό "μπλόκο" της Κομισιόν

Η Κομισιόν αποφάσισε χτες - και η απόφαση δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (αρ. 239/96) - την απαγόρευση της εξαγωγής βοειδών, και όλων των παραγώγων τους, από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης "μέχρι νεοτέρας".

Η απαγόρευση αφορά ζώντα βοειδή, σπέρμα και έμβρυα αυτών, κρέατα ζώων του βόειου είδους που σφάχτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και προϊόντα που έχουν παραχτεί από τα ζώα αυτά και ενδέχεται να εισέλθουν στην ανθρώπινη ή ζωική τροφική αλυσίδα, καθώς και τα προϊόντα που προορίζονται για ιατρική - φαρμακευτική χρήση ή για χρήση στο τομέα των καλλυντικών. Ακόμα, κρεατοστεάλευρα που προέρχονται από θηλαστικά.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται να συμπληρώσει τα ημίμετρα που είχαν ληφθεί μέχρι πρότινος, βασίστηκε επίσης και στη γνώμη της επιστημονικής κτηνιατρικής επιτροπής και η οποία ζητήθηκε στις 22 του Μάρτη 1996. Η επιστημονική κτηνιατρική επιτροπή αποφάνθηκε ότι ως έχει η κατάσταση σήμερα δεν είναι δυνατή η λήψη οριστικής θέσης ως προ τον κίνδυνο μεταδοτικότητας της σπογγώδης εγκεφαλοπάθειας των βοειδών στον άνθρωπο. Οτι, δεν αποκλείεται η ύπαρξη του κινδύνου αυτού και ότι η αβεβαιότητα που προκύπτει δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες στους καταναλωτές. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη μορφή επειγόντως μέτρου φαίνεται σκόπιμο να απαγορευτεί για μια μεταβατική περίοδο η αποστολή βοειδών και κρεάτων βοοειδών ή προϊόντων που προέρχονται από βόειο κρέας από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα λοιπά κράτη μέλη. Οι ίδιες απαγορεύσεις πρέπει να εφαρμοστούν στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ώστε να αποφευχθεί η εκτροπή του εμπορίου (!).

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλει κάθε δύο βδομάδες στην Επιτροπή έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται σχετικά με την προστασία από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, σύμφωνα με τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις. Ακόμα, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών βδομάδων κοινοτική επιθεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποτιμήσει την εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων.

Εκτακτο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Εκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συγκαλείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης από τη νόσο των "τρελών αγελάδων", έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Φ. Βασέρ. Η είδηση επιβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες από αξιωματούχο της ΕΕ. Η γαλλική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε "με στόχο τη διευθέτηση της υπόθεσης εντός του κοινοτικού πλαισίου" και "για να αποφευχθούν κινήσεις πανικού" δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαχείρισης, για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά βοειδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ