Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Στο έλεος του κέρδους οι καταναλωτές

  Η κυβέρνηση συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική καθησυχαστικής κοροϊδίας

Απροστάτευτοι εξακολουθούν να παραμένουν οι Ελληνες καταναλωτές, μετά τις αποφάσεις που υποτίθεται ότι πήρε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Το ίδιο απροστάτευτη παραμένει και η ελληνική κτηνοτροφία, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γνωστοποιηθεί ότι υπάρχουν κρούσματα «τρελών αγελάδων» ακόμα και στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, πάντως, έδειξε για άλλη μια φορά ότι θυσίασε στις Βρυξέλλες την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών και την προστασία της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών τροφίμων και των βιομηχανιών κρέατος και παραγωγής ζωοτροφών. Τα υποτιθέμενα μέτρα, που συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, γίνεται φανερό ότι αποτελούν ένα «πυροτέχνημα» αποπροσανατολισμού και καθησυχασμού των καταναλωτών. Γιατί επί της ουσίας δεν πάρθηκε κανένα άμεσο και αποτελεσματικό μέτρο προστασίας. Ακόμα και τα λεγόμενα γρήγορα τεστ (rapid tests) για τον εντοπισμό «τρελών αγελάδων» θα είναι μόνο δειγματοληπτικά και δε θα ξεκινήσουν πριν από τις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ επέκτασή τους δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν εφτάμισι μήνες (1/7/2001). Μέχρι τότε, υπάρχει επαρκής χρόνος για να «καμουφλαριστούν» οι «τρελές αγελάδες» και να μην υπάρξει καμία οικονομική ζημιά, που, από ό,τι φαίνεται, είναι το μόνο που νοιάζει τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο για το άλλο μεγάλο κεφάλαιο του προβλήματος, δηλαδή τις ζωοτροφές, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, πάρθηκε μια τόσο μεσοβέζικη απόφαση, που να μη θίγει ούτε στο ελάχιστο τα συμφέροντα των ευρωβιομηχανιών ζωοτροφών. Αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση της χορήγησης κρεατάλευρων και οστεαλεύρων σε όλα τα ζώα και όχι μόνο στα μηρυκαστικά. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά την παραγωγή ζωοτροφών με κρεατάλευρα και οστεάλευρα στο όρια της ΕΕ και, φυσικά, την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες. Διασφαλίζει, όμως, κανείς ότι τέτοιου είδους ζωοτροφές δε θα δοθούν σε ζώα εντός της ΕΕ; Εκτός αυτού, η ουσία είναι ότι η απαγόρευση χορήγησης κρεατάλευρων και οστεαλεύρων ισχύει για όλα τα ζώα μέχρι να γνωμοδοτήσει η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή και να ξαναποφασίσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνεδριάζει έκτακτα στις 4 του Δεκέμβρη. Τούτο δείχνει ότι πρόκειται για άλλο ένα μέτρο ψυχολογικού καθησυχασμού των καταναλωτών.

Η κοροϊδία, όμως, της κυβέρνησης σταματημό δεν έχει. Χτες ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά, με εντολή της κυβέρνησης, θα προτείνει στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή να μην απαγορεύεται μόνο η χρήση πτωμάτων στις ζωοτροφές, αλλά να απαγορευτεί η χρήση όλων των αποδεδειγμένα άρρωστων ζώων. Πρόκειται μάλλον για φοβερή κυβερνητική ιδέα... Απορούμε πώς εκεί στο υπουργείο Γεωργίας δεν τη σκέφτηκαν νωρίτερα!

Εκτός αυτών, ο υπουργός Γεωργίας, δείχνοντας την πλήρη υποτέλειά του στις εντολές των πολυεθνικών και την αμέριστη «συμπάθειά» του στη γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε εκτός των άλλων χτες και προχτές και ένα ακόμα καθησυχαστικό ...στοιχείο για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια: Οτι «στη Γαλλία αυτή τη στιγμή έχουμε 7 κρούσματα της νόσου ανά 1.000.000 ζώα». Δε διευκρίνισε, βέβαια, σε πόσα κρούσματα της νόσου Κρόιτσφελτ Γιάκομπς στους ανθρώπους, μεταφράζονται τα «κρούσματα» των «τρελών αγελάδων», που από το 1986 και μετά καταναλώνουν ανυποψίαστα οι καταναλωτές!

Νέα κρούσματα

Και μια και ο υπουργός Γεωργίας μιλάει για ύφεση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» στην ΕΕ χτες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Ισπανία, κάτι που συμβαίνει, όπως φαίνεται, για πρώτη φορά στη χώρα αυτή. Οπως διευκρινίστηκε από τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας, το ένα ζώο ανήκει σε ράτσα που ήρθε από την Ολλανδία και το δεύτερο από την Αυστρία.

Και μέσα στην τρέλα ...των «τρελών αγελάδων», ο πρωθυπουργός της Γαλλίας άρχισε για εμφανώς διαφημιστικούς λόγους να μασάει δημοσίως κοψίδια από γαλλικό βοδινό κρέας, πράγμα που βρήκαν ενδιαφέρον να δείξουν στους καταναλωτές και κάποια από τα ελληνικά κανάλια. Στη Γαλλία, πάντως, χτες, εντοπίζονταν ακόμα έξι νέα κρούσματα «τρελών αγελάδων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «σωρό» επικινδυνότητας και η Ελλάδα(2002-01-25 00:00:00.0)
Καθησυχαστικό ...κρυφτούλι από την κυβέρνηση(2001-11-22 00:00:00.0)
Δεκαεφτά τα κρούσματα στη Γερμανία(2001-01-25 00:00:00.0)
Ημίμετρα για τις «τρελές αγελάδες»(2000-11-30 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει πρόβλημα... αλλά ούτε και στοιχεία!(2000-11-18 00:00:00.0)
"Σήριαλ" οι αποζημιώσεις για τη Βρετανία(1996-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ