Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα αδιέξοδα στην αγροτική οικονομία
  • Επερώτηση για τις καταστροφικές συνέπειες της εφαρμοζόμενης  πολιτικής κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του Κόμματος
  • Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες για τις εξελίξεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία
  • Απαράδεκτη η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες

Την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική και τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία της χώρας, καθώς και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος στη Βουλή. Την Επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Σπύρος Στριφτάρης, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη, Ορέστης Κολοζώφ, Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιάννης Πατάκης, Σταύρος Σκοπελίτης, Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης. Στο κείμενό της, το οποίο απευθύνεται προς τον υπουργό Γεωργίας, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται:

«Στη φτώχεια και την εγκατάλειψη έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και την ύπαιθρο γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων έχουν διαμορφωθεί σε εξευτελιστικά επίπεδα, εξαιτίας της κατάργησης των τιμών παρέμβασης και της ελάχιστης τιμής που υπήρχαν σε βασικά αγροτικά προϊόντα. Στο βαμβάκι, στο λάδι και σε πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα οι ονομαστικές τιμές εσοδείας 1999-2000 ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Το κόστος όμως παραγωγής των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατακόρυφα από την αύξηση των τιμών των γεωργικών καυσίμων, των εφοδίων και μηχανημάτων. Τα προβλήματα διάθεσης βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως χοιρινού κρέατος, ροδάκινων και άλλων οπωροκηπευτικών οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών και τη μαζική χρεοκοπία αγροτών και κτηνοτρόφων.


Η χρεοκοπία, η συρρίκνωση και το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο των συνεταιριστικών οργανώσεων έχει περιθωριοποιήσει το ρόλο του συνεταιριστικού κινήματος και έχει γιγαντώσει την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών. Την υποταγή των μικρομεσαίων αγροτών στους εμποροβιομήχανους η κυβέρνηση τη θεσμοθέτησε με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, στις οποίες θα συνυπάρχουν για τα κοινά τους τάχα συμφέροντα οι εμποροβιομήχανοι με τους μικρομεσαίους αγρότες. Δηλαδή οι "λύκοι" μαζί με τα "πρόβατα". Τη θεσμοθέτησε επίσης με το νέο νόμο - "έκτρωμα" για τους συνεταιρισμούς, στους οποίους θα συνυπάρχουν σε κοινές ανώνυμες εταιρίες οι συνεταιρισμοί με τους εμποροβιομήχανους. Σ' αυτούς τους συνεταιρισμούς οι μεγαλοαγρότες θα έχουν το πάνω χέρι, επειδή θα διαθέτουν μέχρι και τρεις ψήφους. θα λειτουργούν αντιδημοκρατικά και με αδιαφάνεια, μια και το εκλογικό σύστημα μας γυρίζει σε αλήστου μνήμης εποχές. Και θα εξαρτώνται πλήρως από το κράτος, το οποίο θα έχει δικαίωμα διάλυσης, αν δεν ευθυγραμμίζονται με τις επιθυμίες του...

Εγκληματικές ευθύνες

Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και η κατάργηση της αλληλέγγυας ευθύνης των συνεταιρισμών στα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτών θα καταργήσει στην πράξη τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ θα την παρέχει απλόχερα στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Θα διαμορφώσει τα επιτόκια δανεισμού σε τοκογλυφικά επίπεδα και θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών.

Εγκληματική είναι η ευθύνη της κυβέρνησης για την πρωτοφανή καταστροφή των δασών, που είναι η μεγαλύτερη σε όλη την ιστορία της χώρας. Δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών, δασικών και γεωργικών εκτάσεων κάηκαν, τεράστιες περιουσίες καταστράφηκαν και ανθρώπινες ζωές χάθηκαν εξαιτίας της αντιδασικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εμπορευματοποιεί το δάσος για χάρη των συμφερόντων των μεγαλοκαταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει πάνω από 500.000 συνταξιούχους αγρότες να ζουν με την ..."αστρονομικού" ύψους σύνταξη των 41.500 δραχμών το μήνα και άλλους 250.000 συνταξιούχους με συντάξεις που κυμαίνονται από 50.000 μέχρι 70.000 δραχμές το μήνα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και για την κατάσταση στον ΕΛΓΑ. Δώδεκα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όχι μόνο δεν επιχορήγησαν από τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΛΓΑ, όπως προβλεπόταν από το νόμο, αλλά τον ανάγκασαν σε δανεισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτή την αρνητική κατάσταση, που τη δημιούργησε η κυβέρνηση, την εκμεταλλεύεται για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και μάλιστα με επιδότηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, όπως προβλέπεται σε σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ατζέντα της καταστροφής

Εφαρμόζοντας την πάγια προσφιλή τακτική της η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει και να συγκαλύψει την πολιτική της με τον πακτωλό τάχα των χρημάτων της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000 και του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Μάλιστα ανάλογα με τις ανάγκες του αποπροσανατολισμού αναπροσαρμόζει αυτά τα κονδύλια από 9 τρισ. δρχ. σε 12 και σε 15 τρισ. δρχ. πιστεύοντας ότι έτσι θα εξαπατήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και θα τους κάνει να ξεχάσουν ότι του 3ου ΚΠΣ προηγήθηκαν άλλα δύο ΚΠΣ, τα οποία όχι μόνο δεν ανέτρεψαν, αλλά επιτάχυναν τη συρρίκνωση της γεωργίας και του γεωργικού εισοδήματος και το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Πόσο όμως πιστεύει η κυβέρνηση στην αποτελεσματικότητα αυτών των κονδυλίων φαίνεται από το γεγονός ότι - αν και πέρασε ένας χρόνος, από την έναρξη εφαρμογής των κινήτρων στους νέους αγρότες - δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση για την υλοποίησή τους.

Με την ΑΤΖΕΝΤΑ 2000 θα επιταχυνθεί η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής για να αναπροσαρμοστεί στις ανάγκες της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης αγοράς, θα προωθηθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, με το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και θα ενταθεί η εκμετάλλευση αγροτών και καταναλωτών από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές, που θα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα.

Στα πλαίσια της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000, που υπερψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, προωθούνται οι νέοι κανονισμοί για τα οπωροκηπευτικά, που καταργούν την ελάχιστη τιμή, μειώνουν δραστικά τις επιδοτήσεις στην παραγωγή, ορίζουν πολύ χαμηλές σε σχέση με την παραγωγή ποσοστώσεις και οξύνουν τα προβλήματα διάθεσης στη διεθνή και εσωτερική αγορά.

Στα πλαίσια της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000 προωθείται ο νέος κανονισμός για το ρύζι, που καταργεί την παρέμβαση, για να "αλωνίζουν" οι εμποροβιομήχανοι και βάζει πολύ χαμηλή ποσόστωση, με αποτέλεσμα να εξατμίζονται οι όποιες αντισταθμιστικές ενισχύσεις.

Στα πλαίσια της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000 επιβάλλονται διοικητικοί αυταρχικοί περιορισμοί στο βαμβάκι με σαθρά περιβαλλοντικά προσχήματα και προωθείται νέος κανονισμός, που αυξάνει τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η λεγόμενη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και τα αδιέξοδα που δημιουργεί αναγκάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες να κινητοποιούνται και να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Γι' αυτό είναι απαράδεκτη η τακτική της υπονόμευσης, της διάσπασης και μαζικής τρομοκρατίας, που επέλεξε η κυβέρνηση και είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες, ακόμα και σήμερα, να οδηγούνται στα δικαστήρια και να καταδικάζονται για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός για τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η γεωργία - κτηνοτροφία και την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στους μικρομεσαίους αγρότες η πολιτική της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ