Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Καθαρός» εμπαιγμός και για τη βιολογική παραγωγή

Το «χαρτί» της υποτιθέμενης ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αποφάσισε να παίξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου δείξει ότι προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στον «τροφοτρόμο» που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές της ΕΕ και τις οποίες απροκάλυπτα στηρίζει η πολιτική της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης και από κοντά η διοίκηση του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) επιχείρησαν προμελετημένα να δώσουν την ψευδή εικόνα ότι ξεκινάει στη χώρα η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Οι υπουργοί μοίρασαν κάποια σχετικά και άσχετα υλικά, τα οποία συνόδευσαν με «κορόνες» του τύπου ότι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποτελούν την ελληνική απάντηση σε προβλήματα σαν και αυτό των «τρελών αγελάδων». Παράλληλα έγινε εντέχνως και αναφορά σε κάποια κονδύλια της ΕΕ, που από ό,τι φάνηκε δεν αφορούσαν αμιγώς την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ειδικά για την κτηνοτροφία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου το μόνο που έκανε ήταν να δημιουργήσει εντυπώσεις. Κι αυτό το έκανε, χωρίς καν να έχει υπογραφεί καμία απόφαση για την προώθηση και την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας στη χώρα!

Ποιο ήταν τελικά το βασικό θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου και το οποίο Γ. Ανωμερίτης και Φ. Χατζημιχάλης θέλησαν να λανσάρουν ως αφετηρία της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας; Οτι έχει καταρτιστεί το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο διάφοροι ιδιώτες επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν αιτήσεις στο ΟΠΕΓΕΠ, για να πάρουν άδεια ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Δηλαδή το υπουργείο Γεωργίας ανοίγει πρώτα το δρόμο σε διάφορους ιδιώτες μπίζνεσμαν να βγάλουν φράγκα στο όνομα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα... Αυτό όμως σημαίνει πρακτικά ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα θα πρέπει να πληρώνουν «χαράτσια» σε ιδιωτικές εταιρίες για να πάρουν τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου δε δόθηκε καμία απόφαση και καμία απάντηση για το πώς θα αναπτυχθούν η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Καμία απάντηση δε δόθηκε επίσης για το ποιο θα είναι το ύψος των επιδοτήσεων και για πόσο καιρό θα δοθούν στους παραγωγούς που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Πιο ειδικά για τη βιολογική κτηνοτροφία, δε διευκρινίστηκε καν πότε θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να μπούνε στα υποτιθέμενα προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας. Κι όταν ο υφυπουργός Γεωργίας ρωτήθηκε ποιο είναι το κίνητρο για να αρχίσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι να παράγουν βιολογικά προϊόντα και πώς διασφαλίζεται ένα βιώσιμο εισόδημα, η απάντησή του περιορίστηκε σε κάποια ευχολόγια με την επισήμανση ότι θα λειτουργήσουν οι κανόνες του μάρκετινγκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ