ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικές συναντήσεις
  • Ο Ηλίας Λιούγκος φιλοξενείται από τις "Μουσικές Συναντήσεις" της ΠΠΚ "Κίνηση" (Υπατείας 1β και Μητροπόλεως). Σήμερα και αύριο (10μ.μ.) θα δώσει δύο συναυλίες με υλικό από την τελευταία του δισκογραφική δουλιά "Κωμοπόλεις", και παλαιότερους κύκλους τραγουδιών του.
  • Ο Ορφέας Περίδης συνεχίζει τις εμφανίσεις του στο "Μετρό"(Γκύζη και Κάλβου), ενώ ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα παρατείνει μέχρι την Τρίτη τις συναυλίες του στη "Σφεντόνα". Μαζί του η Κατερίνα Νιτσοπούλου.
  • Σήμερα, (9μ.μ.), στο Εθνικό Γυμναστήριο Δραπετσώνας θα δώσουν συναυλία οι Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ανακύκλωση του χαρτιού του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.
  • Διαφορετικό κλίμα στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), όπου απόψε (8μ.μ.) θα φιλοξενηθεί το ρεσιτάλ του Αγγλου πιανίστα Κρίστιαν Μπλάκσο με έργα Μότσαρτ, Σούμαν, Σοπέν και Μπραμς. Στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41), σήμερα (8.30μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ των Μπέσσυ Διαγωμά και Γιάννη Γιακουμάκη με έργα για δύο κιθάρες και αύριο (7μ.μ.) συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για όμποε και τρίο εγχόρδων από τους Σπύρο Κοντό, Δημήτρη Αγγελίδη, Ανδρέα Γεωργοτά και Νίκο Βελιώτη.
  • Αύριο, (8μ.μ.), στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Σπύρος Αποστόλου" του Δήμου Αγ. Αναργύρων θα φιλοξενηθεί το ρεσιτάλ πιάνου του Ούβε Μάτσκε με έργα Μπαχ, Μπετόβεν και Λιστ. Στο "Ατενέουμ" (Αμερικής 8) την Κυριακή, (12μ.) η Αλίκη Βατικιώτη και Νέλλη Σεμιτέκολο θα παρουσιάσουν έργα για δύο πιάνα. Την ίδια μέρα (11.30π.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί το ορατόριο του Μπαχ "Τα κατά Ιωάννην Πάθη", ενώ στις 8.30μ.μ., οι Γιάννης Γεωργιάδης και Σεργκέι Μουζαελιάν θα ερμηνεύσουν έργα για βιολί και πιάνο.
  • Στο "Ρόδον" η αποψινή βραδιά έχει τα χρώματα της ελληνικής ροκ. Συμμετέχουν οι "Ziggy Was" "Nightstalker" και "Honeydive". Αύριο, (10μ.μ.), στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί ο Steve Wynn.
  • Τη Δευτέρα, (8.30μμ), στον χώρο "Δειπνοσοφισταί" (Τσακάλωφ 18) ο Νίκος Γράψας και η μουσική του συντροφιά με καλαμένιο αυλό, ταμπουράδες και κρουστά θα ερμηνεύσουν ελληνική μουσική.
ένα πρόγραμμα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα της "Εβδομάδας βιβλίου" που διοργανώνει το περιοδικό "Διαβάζω" και η Σχολή Αηδονοπούλου στο θέατρό της (Νικ. Μίληση 153, Παλλήνη). Σήμερα (11.30π.μ.) ο ζωγράφος - χαράκτης και εκδότης του περιοδικού "Νέο Επίπεδο", Γιάννης Σταφανάκης,ανατρέχει στην ιστορία της τυπογραφίας. Ομάδα παιδιών τυπώνει κείμενά της σε χειροκίνητο τυπογραφείο. Η ζωγράφος Μαργαρίτα Βασιλάκου δείχνει πώς γίνεται η χαρακτική σε ξύλο και λινόλεουμ. Τη Δευτέρα, ο κλόουν Γιώργος Μαρίνος παρουσιάζει "Το θέατρο της βαλίτσας".

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση, και με την εκπληκτική ερμηνεία της Αλέκας Παϊζη,μπορείτε να δείτε στη Νέα Σκηνή του "Απλού Θεάτρου".Πρόκειται για τα δύο έργα του Φραντς Ξαβέρ Κρετς "Νέες προοπτικές" και "Τα αγαπημένα σας τραγούδια",σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα,μετάφραση Σωτηρίας Ματζίρη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,μουσική Ελένης Καραϊνδρου.Δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες - πρόκληση ερμηνεύει η Αλέκα Παϊζη.Με αξιοπρέπεια, χιούμορ και αισιοδοξία, η κυρία Ρούζαμ, στις "Νέες προοπτικές",αντιμετωπίζει την απόφαση του γιου της να την πάει στο γηροκομείο. Η δεσποινίς Μάιερχοφ, η μεσόκοπη ηρωίδα στα "Αγαπημένα σας τραγούδια",έχει συνθλιβεί από τη ρουτίνα της μονότονης δουλιάς της στο εργοστάσιο χαρτοποιίας και τη μοναξιά της μέσα στη μικρή, καθαρή, καλοσυγυρισμένη γκαρσονιέρα της. Ούτε η αγαπημένη της ραδιοφωνική εκπομπή μπορεί να ανατρέψει την ερημιά της.

Συλλογική προσπάθεια διεύρυνσης της σχέσης του κοινού, με τη διαδικασία δημιουργίας του έργου τέχνης, αποτελεί η ομαδική έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε και φιλοξενείται μέχρι μεθαύριο Κυριακή, στο εργαστήριο του Μιχάλη Παπαδάκη (Ι. Δροσοπούλου 133, Κυψέλη, στάση Καλλιφρονά). Παρουσιάζουν έργα τους οι γλύπτες Ασπασία Παπαδοπεράκη, Μιχάλης Παπαδάκης,οι ζωγράφοι Λιάνα Μελισσαράτου, Πέτρος Καρυστινός,οι χαράκτες Εύα Μελά, Γιάννης Κολιός.Εκθέτουν σχέδια - μελέτες σε μολύβι, παστέλ, ακριλικά κτλ., δοκίμια - χαρακτικά, προπλάσματα, μικρά γλυπτά σε γύψο και ορείχαλκο. Η δουλιά που παρουσιάζεται είναι, κυρίως, αυτή που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε "υπόστρωμα" του τελικού έργου. Είναι τα "βήματα" της διαδρομής μέχρι την ολοκλήρωση ή διαδρομές που δεν ολοκληρώθηκαν. Η έκθεση θα λειτουργεί από 10πμ - 10μμ. Κατά τη διάρκειά της, οι καλλιτέχνες θα παρευρίσκονται και θα συζητούν για τη δουλιά τους.

  • Βραδιά - αφιέρωμα στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, στις 8μμ, στη Βίλλα Στέλλα (Σοφίας και Γαλήνης). Ποιήματά του θα απαγγείλει ο Κώστας Καζάκος, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί συναυλία με συντελεστές από το Ωδείο Ριζοπούλου.
  • Η 1η Απριλίου είναι η τέταρτη και τελευταία "Ποιητική Δευτέρα" (8.30μμ) στο "Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας " από το θίασο "Πράξη". Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι: Εκτωρ Κακναβάτος, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Αλέξης Σταμάτης.Ο μουσικός Κώστας Γανωτής θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα των: Γιάννη Ρίτσου, Τάκη Παπατσώνη, Ματθαίου Μουντέ.
  • "Η Παρουσία των Απόντων" τιτλοφορείται ο κύκλος λογοτεχνίας της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (Υπατίας 1β και Μητροπόλεως). Τη Δευτέρα(9μμ) για τους: Δημήτρη Λούκαρη, Στέλιο Λύτρα, Αμαλία Τσακνιά θα μιλήσουν αντίστοιχα οι: Βαγγέλης Κάσσος, Μάνος Κοντολέων, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.Αποσπάσματα έργων θα διαβάσει η ηθοποιός Αννα Γεραλή.

Μαντολινάτες και παραδοσιακοί χοροί τη Δευτέρα, στις 8.30μμ, στο θέατρο "Ακροπόλ", όπου ο Σύλλογος Φαρακλάδων "Η Εύγερος" Κεφαλονιάς θα πραγματοποιήσει μουσική βραδιά, αφιερωμένη στον μεγάλο μουσουργό Διονύση Λαυράγκα.Θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα του συλλόγου: Μεικτή Χορωδία - Μαντολινάτα και Κλασική Μαντολινάτα υπό τη διεύθυνση των Διονύση Αποστολάτου και Παναγιώτη Μπαρμπάτη,ενώ θα παρουσιαστούν και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αξιοποίηση του Αλσους Λαυράγκα, στην Κεφαλονιά.

Βιβλίο - "σπίτι" της μουσικής

Με ένα μουσικοεικαστικό βίντεο- με εικόνες του Εμμανουέλε Λουζάτι και φωτογραφίες του Ντανιέλ Αμπάντο (γιού του διάσημου μαέστρου Κλαούντιο Αμπάντο- το οποίο προβλήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του ωδείου Φ.Νάκας,άνθρωποι της μουσικής και σπουδαστές ωδείων "μπήκαν" χθες στο "σπίτι των ήχων". Λέμε για τη χθεσινή, επίσημη παρουσίαση του μικρού σε "όγκο", μεγάλου σε δουλιά, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο της μουσικής και να γοητευθούν απ'αυτόν, βιβλίου του Κλαούντιο Αμπάντο "Το σπίτι των ήχων-Μια περιήγηση στον κόσμο της Μουσικής" το οποίο κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,σε μετάφραση Κατερίνας Σαριδάκη.

Για το βιβλίο, με το οποίο τα παιδιά και οι νέοι γνωρίζουν τα όργανα, το στήσιμο και τη διέυθυνση ορχήστρας, τις διάφορες μουσικές φόρμες από την πιο αλή έως την πιο σύνθετη, μίλησαν η μεταφράστρια, ο πιανίστας Δ.Τουφεξής, ο διευθυντής των ΠΕΚ Σ.Τραχανάς, και ο δημοσιογράφος Θ.Λάλας.

"Πάντα αγαπούσα ιδιαίτερα το μικρό αυτό βιβλίο. Ηταν καρπός της συνεργασίας μου με νέους ανθρώπους και για αυτό το λόγο είναι αφιερωμένο στους νέους μουσικούς. Εκείνους που θα συνεχίσουν το έργο μας στο μέλλον",αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Κλ. Αμπάντο σε μήνυμά του για τη μετάφραση και έκδοση του όμορφου βιβλίου του.

ένας δίσκος

Η Δήμητρα Γαλάνη μελωδεί και τραγουδάει. Η Λίνα Νικολακούλου γράφει και ο Νίκος Οικονομόπουλος αφηγείται με εικόνες, που οι λέξεις μόνο να τις χαλάσουν θα μπορούσαν. Το αποτέλεσμα είναι η "Ανάσα, η τέχνη της καρδιάς",ο τελευταίος δίσκος της Δήμητρας Γαλάνη, που μόλις χτες κυκλοφόρησε από τον Πόλυγκραμ σε μορφή cd, το οποίο εμπεριέχεται σε μία μοναδική έκδοση με φωτογραφίες του Νίκου Οικονομόπουλου,συνοδευμένες από ολόκληρα τα τραγούδια. Αλλωστε, "τα μάτια διαβάζουν, ξέρουν δεν ξέρουν γραμμάτα..." κι αυτή η έκδοση είναι "θέληση συνάντησης, προέκτασης, συνύπαρξης κι ελεύθερης ανταλλαγής".

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • "Δοκίμιο ιστορίας ΚΚΕ" Α τόμος 1918 - 1949 (ΣΕ)
  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών "Οι αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας" (ΣΕ)
  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών "Θέματα ελληνικής ιστορίας - Μαρξιστική προσέγγιση" (ΣΕ)
  • Β. Λιόγκαρης "Συνοικισμός Χαροκόπου" (ΣΕ)
  • Ι. Μπέργκμαν "Οι καλύτερες προθέσεις" (ΣΕ)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ