ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσέλσι, πάρε θέση...

Καλώς ήλθες, Τσέλσι. Η χώρα, τα χώματα της οποίας πατάς, ονομάζεται Ελλάδα. Κάτοικοί της είναι οι Ελληνες, που - όπως, ίσως, διδάχτηκες στο σχολείο σου - δημιούργησαν και μεταλαμπάδευσαν στην οικουμένη, τον πολιτισμό.

***

Εδώ έζησαν και δοξάστηκαν ο Ομηρος και ο Θουκυδίδης, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας, ο Πλάτων κι ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Αριστείδης ο Δίκαιος, ο Ευριπίδης κι ο Αριστοφάνης, ο Αρχιμήδης κι ο Ευκλείδης, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, ο Μεγαλέξανδρος.

Η Ιστορία μας, όμως, έχει και συνέχεια, που, μάλλον, δε διδάχτηκες στο σχολείο σου. Εδώ έζησαν και μεγαλούργησαν ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραϊσκάκης, ο Βελουχιώτης κι ο Μπελογιάννης, ο Ρίτσος κι ο Ελύτης.

***

Μην παρασυρθείς, όμως, και δεις την Ιστορία μονόπλευρα. Διότι μαζί με τους ένδοξους, έζησαν και έδρασαν εδώ ο Εφιάλτης και οι Τριάκοντα Τύραννοι, οι κοτσαμπάσηδες και οι Γλύξμπουργκ, ο Τσολάκογλου και τα Τάγματα Ασφαλείας, η χούντα και οι βασανιστές, ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου.

***

Τσέλσι, πρέπει να πάρεις θέση. Με ποιους Ελληνες είσαι; Μ' αυτούς που λάμπρυναν την πατρίδα και έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα, ή μ' εκείνους που την πρόδωσαν και προσπάθησαν να σβήσουν τα φώτα της; Με τους 300 του Λεωνίδα ή με τον Εφιάλτη, με τον αντάρτη του ΕΛΑΣ ή με τον "Ραλλικό", με τα παιδιά του Πολυτεχνείου ή με τον Παπαδόπουλο, με τον εργάτη και τον αγρότη που παλεύει σήμερα στους δρόμους του αγώνα ή με τον Σημίτη;

***

Αλλά, για να πάρεις θέση, δε φτάνει μόνο να γνωρίζεις όλες τις πλευρές της ελληνικής ιστορίας. Χρειάζεται να ξέρεις και την ιστορία της δικής σου χώρας και επιπλέον να μπορέσεις να αποστασιοποιηθείς από τα εθνικά συναισθήματά σου. Διότι, εδώ και μισό αιώνα, η Ελλάδα αποτελεί προτεκτοράτο της δικής σου χώρας. Η εθνική ανεξαρτησία της υπονομεύεται κι απειλείται από τον πλανητάρχη μπαμπά σου. Ο πολιτισμός της βιάζεται από τον αμερικάνικο "πολιτισμό" των "Ράμπο", με την COCA - COLA και την ηρωίνη.

***

Ξέρω ότι σου είναι δύσκολο να πάρεις θέση. Σκέψου, όμως, ότι την ώρα που με τη μαμά σου θα επισκέπτεσαι την Ακρόπολη και την Ολυμπία, ο μπαμπάς σου θα διαβουλεύεται με τον Ντεμιρέλ την "αμερικανοποίηση" του Αιγαίου και λίγο αργότερα θα συζητήσει με τον Σημίτη την ακόμα ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγίωση της εγκληματικής και βάρβαρης "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Σκέψου και πάρε θέση...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΝΑΤΟική υπεργολαβία

Η Ουάσιγκτον ανέθεσε στον γγ του ΝΑΤΟ το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας

Η αμερικανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, καθώς το ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας του Χ. Σολάνα έχουν αναλάβει υπεργολαβικά την υπόθεση, σε αυτή της τη φάση, από την Ουάσιγκτον.Η χρησιμοποίηση του ΝΑΤΟ ως πλαίσιο για την αναζήτηση διεξόδου στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα, όπως το αποκαλεί η Ουάσιγκτον, ήταν αναμενόμενη καθώς με τον τρόπο αυτό δεν εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο η αμερικανική διπλωματία και ο Πρόεδρος Κλίντον προφυλάσσεται από το κόστος που μπορεί να έχει η διαδικασία διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μέσα από την άσκηση ισχυρότατων πιέσεων, οι οποίες θα ασκηθούν στην Αθήνα.

Την ανάμειξη του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του σε υποεπιτροπή κατανομής κονδυλίων της αμερικανικής Βουλής. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και τόνισε ότι έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα (προφανώς για να του δώσει οδηγίες για τους χειρισμούς).

Οπως είναι γνωστό η αμερικανική διπλωματία παγίως επιδιώκει την πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου και μέσω του ΝΑΤΟ προωθεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Πριν περίπου από ένα χρόνο ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Β. Κλάες είχε προτείνει πακέτο μέτρων, τα οποία είχε απορρίψει ως απαράδεκτα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπονόμευαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μετά την κρίση της Ιμιας, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σαφή μηνύματα από την Ουάσιγκτον για την ανάγκη αποφόρτισης της έντασης στο Αιγαίο, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ηδη αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της ανάγκης πραγματοποίησης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του χαρακτήρισε θετική τη στάση του νέου Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας οι διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο θα εμφανίσουν αποτελέσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες θα τεθούν υπόψη του Ελληνα πρωθυπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον

Δημοσίευμα της "Μιλιέτ"

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ιταλικό έγγραφο που απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την κυριαρχία επί της Ιμιας, έφερε στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας εμφανίζεται άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του Τούρκου πρεσβευτή στη Ρώμη ο οποίος προειδοποίησε την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ, πως ιταλικά έγγραφα δείχνουν την ορθότητα των ελληνικών θέσεων και επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έγγραφα αυτά στον ΟΗΕ. Η Μιλιέτ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ, αγνόησε την προειδοποίηση, την απέκρυψε και διέταξε την καταστροφή του σχετικού τηλεγραφήματος.

Ολοι τους ήταν εκεί

Είναι κυρίως υποτελείς; Είναι κυρίως εθελόδουλοι; Είναι κυρίως αμετροεπείς; Η είναι κυρίως γελοίοι; Μετά το χτεσινό υπάρχει ασφαλής απάντηση: Είναι ακριβώς τόσο γελοίοι όσο αρμόζει στους υποτελείς, στους εθελόδουλους και στους αμετροεπείς της γλοιώδους και σαχλαμαροειδούς συμπεριφοράς.

Ολοι τους ήταν εκεί. Ολοι. Το MEGA. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο ΣΚΑΪ. Το ΣΤΑΡ. Το "Κανάλι 5". Με τις κάμερές τους. Με τα μικρόφωνά τους. Ολοι τους παρατάχθηκαν στο Ανατολικό Αεροδρόμιο για να μεταδώσουν, σαν να μην συνέβαινε τίποτα, σαν να ήταν κάτι αυτονόητο, ότι η Αθήνα Αμερικανοκρατείται. Για να μεταδώσουν ότι οι πράκτορες της CIA και του FΒΙ μετέτρεψαν το αεροδρόμιο της Αθήνας και τους δρόμους της πρωτεύουσας σε τσιφλίκι τους. Και κυρίως ήταν εκεί για να μεταδώσουν την άφιξη της Αυτού Μεγαλειότης Χίλαρι Κλίντον, συζύγου του γνωστού άντρα της...

Ηταν εκεί για να υποδεχτούν την κυρία Χίλαρι, η οποία έγινε "έκτακτο γεγονός", διεκόπησαν τα τηλεοπτικά τους προγράμματα και κέντραραν με τους φακούς τους επάνω στην πόρτα του αεροπλάνου της, προσμένοντας πότε θα πατήσει το ποδαράκι της επί ελληνικού εδάφους. Δεν τους ένοιαζε που αυτό το ελληνικό έδαφος μετατράπηκε με προκλητικό τρόπο χτες σε "αλάνα μπανανίας", όπου οι τρομοκράτες έδιναν εντολές στους αυτόχθονες ακόμα και για το αν θα έπρεπε να αναπνέουν. Οχι! Εκείνο που τους ένοιαζε ήταν να απαθανατίσουν τον ερχομό της Χίλαρι, και να υποβάλουν τον ελληνικό λαό στην υποχρέωση να γίνει θεατής αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος. Τι να τους πεις;

Τουλάχιστον, εκείνος ο πρόγονός τους, που παρουσίαζε τα ελληνικά νιάτα στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, με την προσφώνηση "στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σου", δεν το έκανε ενώπιον όλου του ελληνικού λαού. Πάλι καλά, που τα κρατικά κανάλια, δεν πήραν μέρος σ' αυτή την τηλεοπτική ιλαροτραγωδία...

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμούν τον Νίκο Μπελογιάννη

Η ΝΕ Ηλείας πραγματοποιεί εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννηαύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία "Νίκου Μπελογιάννη" στην Αμαλιάδα, όπου θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο "ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΝΤΕΛΟΝ". Η τιμή της πρόσκλησης είναι 3.000 δρχ. Για πληροφορίες και κρατήσεις στα γραφεία της ΝΕ Ηλείας, τηλ. (0621) 34.275 - 29.342.

ΒΥΡΩΝΑΣ
1η Νικηφορίδεια πορεία ειρήνης

Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 31 του Μάρτη ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Βύρωνα, η 1η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία.Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα, "διοργανώνουμε την 1η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία, για να τιμήσουμε τον Βυρωνιώτη ήρωα αγγελιοφόρο της Ειρήνης, Νίκο Νικηφορίδη, που εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951, σε ηλικία 23 χρόνων, για τα ιδανικά της Ειρήνης". Να σημειώσουμε ότι στη διοργάνωση της ειρηνοδρομίας συμμετέχει και ο Δήμος Βύρωνα.

Καραβάνι ειρήνης

Εκδρομή στη Φλώρινα διοργανώνει αυτή την Κυριακή, η Επιτροπή Ειρήνης Ε Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης της Φλώρινας. Η εκδρομή, "καραβάνι ειρήνης" όπως ονομάζεται, θα γίνει την Κυριακή 3 του Μάρτη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 811.905.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ προσφέρει μέσω ΝΕ Φθιώτιδας 10.000 δρχ.
  • Ο ΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ προσφέρει 75.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Δροσιάς - Αγ. Στέφανου στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ,ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΡΟΠΗΔΗΣ και ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ από 5.000 δρχ., ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ 30.000 δρχ., ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΚΙΝΗΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΚΟΥΡΑΚΗΣ από 1.000 δρχ.
  • Ο ΗΛΙΑΣ ΜΥΓΔΑΛΗΣ προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ και η ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑ παλαίμαχοι αγωνιστές του ΚΚΕ προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Α. Κυψέλης 20.000 δρχ.
  • Η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΑΘΗΝΕΛΗ από την Κοκκινιά προσφέρει 2.000 δρχ. στη μνήμη του Στάλιν.
Η Αλ. Παπαρήγα στην Πάτρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του Κόμματος για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως αυτές προκύπτουν από τα Προσυνεδριακά Ντοκουμέντα του, σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΝΕ Αχαϊας σήμερα,στις 6.30 μ.μ.,στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Στη συνέχεια, στις 10 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΝΕ Αχαϊας, προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο "Villy's Park".

Στη Βοσνία "ασκείται" ο νέος στρατός του ΝΑΤΟ

Σε ένα απέραντο στρατόπεδο εκπαίδευσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό συνθήκες πραγματικού πολέμου έχει μετατραπεί η Βοσνία. Εδώ δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα της μετατροπής των στρατών των ΝΑΤΟικών χωρών σε μισθοφορικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης που θα εκτελούν με πιο "επαγγελματικό" τρόπο τις εντολές που θα τους δίνονται. Δίνοντας μάλιστα ο Γερ. Αρσένης και το στίγμα των προτεραιοτήτων που θέτει, έδωσε την υπόσχεση στους εθελοντές του ελληνικού τάγματος ότι θα τους χορηγηθεί αύξηση 35% και αυτό άσχετα από την κατάληξη που θα έχει το θέμα των μισθολογίου των αξιωματικών που ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Να αναφέρουμε ότι σήμερα ένας λοχίας του ελληνικού τάγματος στη Βοσνία αμείβεται με 380 χιλιάδες δραχμές το μήνα, ποσόν στο οποίο προστίθεται και ο μισθός τους περίπου 170 χιλιάδες τον μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ