ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο "παρασκήνιο"

"Αδιάβλητο εθνικό Δημοψήφισμα", ζητά με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Αρχίζει σήμερα στο Τορίνο με τη συμμετοχή των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συνάντηση αυτή θα είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα, με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην έναρξη μιας διαδικασίας που θα κρατήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και όπως φιλοδοξούν οι "δεκαπέντε" θα καταλήξει στην υπογραφή μιας νέας Συνθήκης, με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει στις "προκλήσεις του 2000".

Στη σημερινή πρωινή συνάντηση οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρόκειται να προχωρήσουν πέρα από τη διατύπωση ενός κειμένου γενικών αναφορών, όπου θα εκφράζεται η πρόθεσή τους να συζητήσουν τα επίμαχα θέματα της Διακυβερνητικής με πνεύμα καλής θέλησης και διάθεση αλληλοκατανόησης. Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ έχει καταστήσει σαφές στους εταίρους του ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης συγκεκριμένων θέσεων απ' την πλευρά της Γερμανίας ή της Γαλλίας θα συναντήσει την έντονη αντίθεσή του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η Διακυβερνητική με ένα "φιάσκο".

Ετσι το ενδιαφέρον μετατίθεται στις συζητήσεις που θα έχουν οι "δεκαπέντε" στο περιθώριο της Συνόδου, όπου θα γίνει μια προσπάθεια καταγραφής των απόψεων για τα κρίσιμα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας, της αλλαγής τρόπου λήψης των αποφάσεων, της μείωσης των εδρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της στάθμισης της ψήφου με τον υπολογισμό του πληθυσμιακού μεγέθους κάθε χώρας, κτλ.

Αν και επισήμως το αντικείμενο της Συνόδου είναι η Διακυβερνητική, στις συζητήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει και πάλι το θέμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, αφού διαπιστώνεται πως η εμμονή στα κριτήρια του Μάαστριχτ και στο χρονοδιάγραμμα της "σύγκλισης" βρίσκονται πλέον εκτός πραγματικότητας.

Βέβαια τόσο στις συζητήσεις των ηγετών, όσο και των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνεδριάσουν επίσης αύριο, θα τεθούν τρέχοντα θέματα όπως "η ασθένεια των τρελών αγελάδων".

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

"Κεντρική κατεύθυνση των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών σε ένα ανεξέλεγκτο Διευθυντήριο,μέσα από τη θεσμοποίηση των κανόνων επιβολής των επιλογών των πολυεθνικών, των μονοπωλιακών κύκλων στην Ευρώπη και τη διαμόρφωση όρων για την ύπαρξη πολιτικής ένωσης στη βάση ενός "σκληρού πυρήνα" και "πολλών δορυφόρων"...", τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.Η Επιτροπή καλεί "τους Ελληνες πολίτες και κάθε μαζικό φορέα έκφρασής τους στη συγκρότηση ενός πανδημοκρατικού μετώπου αντίστασης σ' αυτή την καταστροφική πορεία. Τους καλεί να υπερασπιστούν αποφασιστικά το στοιχειώδες δικαίωμά τους να πληροφορηθούν ολοκληρωμένα και αντικειμενικά για το πραγματικό περιεχόμενο του μοντέλου ευρωπαϊκής οικοδόμησης που τους επιφυλάσσεται, αλλά και να πουν τη γνώμη τους γι' αυτό μέσα από ένα αδιάβλητο εθνικό Δημοψήφισμα".

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Δραστηριότητες Επιτροπών

Η τοπική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ που συγκροτήθηκε στη Ζάκυνθο διοργανώνει το Σάββατο 30 του Μάρτη, στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Στα αιτήματα της Επιτροπής περιλαμβάνεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε, όπως τονίζεται στη διακήρυξη που εκδόθηκε, να αποφανθεί ο λαός με "ναι" ή "όχι" συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή αν δέχεται εκχώρηση κυριαρχικών του δικαιωμάτων, αφού προηγηθεί του δημοψηφίσματος ενημέρωση του ελληνικού λαού για όλες τις πλευρές της Συνθήκης. Επίσης, όπως τονίζεται στη διακήρυξη, στην Επιτροπή έχει θέση κάθε πολίτης που στηρίζει το αίτημα για δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει για το ρόλο και τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, που έχει συσταθεί στα Τρίκαλα,διοργανώνει τη Δευτέρα 1 του Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων με θέμα: "Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η Διακυβερνητική Διάσκεψη". Ομιλητής θα είναι ο Αν. Ντρέκος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Πανελλαδικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.
  • Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ του Νομού Καρδίτσας, μετά από απόφασή της άρχισε από προχτές τη συγκέντρωση των υπογραφών που εκφράζουν επιθυμία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις υπό αναθεώρηση διατάξεις της.
  • Επίσκεψη στο νομάρχη Λάρισας πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ της Λάρισας και του υπέβαλε το αίτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις υπό αναθεώρηση διατάξεις.
Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,σε συντονισμό με ανάλογες πρωτοβουλίες που γίνονται σ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ημέρα της έναρξης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης,θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, στις 1.30 μ.μ., στο Ζάππειο Μέγαρο,όπου θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη των κομμάτων, που αποτελούν την Ομόσπονδη Ομάδα για μια Ευρωπαϊκή Αριστερά, με θέμα: "Ενάντια στην ανεργία. Για μια Ευρώπη των λαών, της δουλιάς και της κοινωνικής προόδου".

Ο Τζον Μέιτζορ

Μετά τον εκβιασμό, ο εμπαιγμός

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης συναντήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ Φ. Πένα

Μετά τον προκλητικό εκβιασμό των ΗΠΑ, με πρόσχημα τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά αεροδρόμια, οι Αμερικανοί μας "φίλοι" περνούν τώρα, αλλά με ακόμα πιο προκλητικό τρόπο, στον εμπαιγμό, προσποιούμενοι δήθεν ότι η παρέμβασή τους δεν είχε πολιτική σκοπιμότητα και ήταν "καθαρά απόρροια τεχνικών διαδικασιών"!

Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι αν οι εμπειρογνώμονές τους - που βρίσκονται από χτες ξανά στην Αθήνα - κρίνουν ικανοποιητικά τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τότε είναι... πρόθυμοι να ανακαλέσουν την ταξιδιωτική τους προειδοποίηση και να προβούν σε "κάποια θετική δήλωση για τους κανόνες ασφαλείας στα ελληνικά αεροδρόμια".

Τους αμερικανικούς ισχυρισμούς - πρόκληση ανέπτυξε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Φ. Πένα,κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής, ο Αμερικανός υπουργός "εξέφρασε την προσωπική του δυσφορία, επειδή ένα θέμα τεχνικής φύσης πήρε μια εντελώς διαφορετική διάσταση"! Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, οι ΗΠΑ υποκρίνονται τώρα με προκλητικό τρόπο ότι δήθεν η παρέμβασή τους είναι... αθώα και ότι... κακώς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα! Ολα αυτά, όμως, σε επίπεδο διπλωματίας για τη δημιουργία εντυπώσεων. Επί της ουσίας, ο Φ. Πένα,επικαλέστηκε "την υφιστάμενη πρακτική" και ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να αρθεί η ταξιδιωτική προειδοποίηση. Αυτό ίσως γίνει "εν ευθέτω χρόνω", μόλις επιστρέψουν στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες - άγνωστο πότε - και υπό την προϋπόθεση ότι η νέα έκθεση που θα συντάξουν θα είναι θετική για τα εφαρμοζόμενα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά, η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 3801.227.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ