ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση, επιδρομές και συλλήψεις

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.-

Η δυσαρέσκεια και η οργή των Παλαιστινίων έχει αρχίσει να ξεχειλίζει μετά και τις τελευταίες επιδρομές της παλαιστινιακής αστυνομίας. Τις διαδοχικές συλλήψεις υπόπτων ισλαμιστών μαχητών ακολούθησε η βίαιη επέλαση των Παλαιστινίων αστυνομικών στο Πανεπιστήμιο Αλ Ναγιάχ, της Ναμπλούς, το Σάββατο, όπου οι συγκεντρωμένοι φοιτητές, τόσο μέλη της "Χαμάς" όσο και της"Φατάχ" του Γιάσερ Αραφάτ, διαμαρτύρονταν για τις εκατοντάδες αδικαιολόγητες συλλήψεις συμφοιτητών τους. Η αστυνομία επενέβη με γκλομπς, δακρυγόνα, ακόμα και σφαίρες και ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις.

Καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά και εκπρόσωποι των φοιτητών, απηύθυναν έκκληση προς την Παλαιστινιακή Αρχή να ελέγξει τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, ειδάλλως θα πυροδοτηθεί σειρά βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους. Πολλοί, μάλιστα, παραλλήλισαν τη συμπεριφορά της παλαιστινιακής αστυνομίας με αυτή του ισραηλινού στρατού κατοχής. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις ανάγκασαν τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας επιτροπής, που θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά των Παλαιστινίων αστυνομικών.

Η βίαιη διάλυση της φοιτητικής συγκέντρωσης του Σαββάτου βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής διαμαρτυρίας των φοιτητών του πανεπιστημίου Μπεν Ζέιτ της Δυτικής Οχθης. Τουλάχιστον 2.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μπεν Ζέιτ, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά της παλαιστινιακής Αστυνομίας. Επεισόδια και πετροπόλεμος προκλήθηκε, όταν στο σημείο της διαδήλωσης έφθασαν Ισραηλινοί στρατιώτες, που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Διαμαρτυρία, όμως, πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, και δεκάδες μικροί Παλαιστίνιοι μαθητές, που συγκεντρώθηκαν στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ. Οι μικροί διαδηλωτές, κρατώντας πανό, ζήτησαν την άμεση άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών και την επιστροφή των γονιών τους στις εργασίες τους. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη αρχίσει κύκλος επαφών με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, ώστε να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο αίτημα, υπογράμμισε ότι η παράταση του αποκλεισμού, η αναβολή της αποχώρησης από τη Χεβρώνα και η επανακατάληψη απελευθερωμένων εδαφών στο όνομα της ασφάλειας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων. Μάλιστα, ένας άλλος ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψει τις εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων, έστω και αν διογκωθούν τα οικονομικά προβλήματα των αυτόνομων.

Στην ένταση αυτή το Τελ-Αβίβ αντέδρασε πολύ υποτονικά, υποβαθμίζοντας τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη. Από χτες το πρωί ισχύει μερική άρση του αποκλεισμού, καθώς περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι (5% των Παλαιστινίων εργατών) μεγαλύτεροι των 45 ετών έχουν άδεια να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες αναφερόταν, για πρώτη φορά επίσημα, στην απόφασή του να διενεργήσει δημοψήφισμα, εφόσον παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές του Μάη, για την τελική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Στις δηλώσεις του ο Πέρες δε σχολίασε καθόλου τις απειλές που εκτόξευσε εκ νέου εναντίον του Ισραήλ, ο ηγέτης της "Τζιχάντ" Ραμαντάν Αμπντάλα Σάλα, μέσα από συνέντευξή του.

Ενταση στο Β. Ισραήλ

Δύο επιθέσεις με πυραύλους "Κατιούσα" πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι σιίτες φιλοϊρανοί αντάρτες της "Χεζμπολά" εναντίον της περιοχής της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού υπάρχει μόνο ένας τραυματίας, καθώς η οργάνωση είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις αυτές και οι κάτοικοι είχαν κρυφτεί στα καταφύγια.

Η κατάσταση δε φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση καθώς, χθες το μεσημέρι, ο λιβανικός στρατός άνοιξε πυρ με αντιαεροπορικά πυρά εναντίον ισραηλινών αεροπλάνων, που πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό! Σύμφωνα με ανακοίνωση των λιβανικών αρχών ασφαλείας, κανένα ισραηλινό αεροσκάφος δε χτυπήθηκε.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ
Οραματίζονται "τρίτο δρόμο" για την ανεργία

Τα σχέδια στην κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου" τα περνούν σαν σχέδια για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα που οι ίδιοι δημιούργησαν

ΛΙΛ.-

Ενας "τρίτος δρόμος" ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και στο αμερικανικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης παρουσιάζεται υποκριτικά ως λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας ανεργίας. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η κατεύθυνση που έδωσε με την εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο της Ομάδας των εφτά πιο ανεπτυγμένων χωρών ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Η ισορροπία και η γεφύρωση του ευρωπαϊκού μοντέλου, που, κατά τον Ζακ Σιράκ, "συνίσταται από την ευρύτερη κοινωνική ασφάλιση και τη λιγότερο δυναμική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", και στο αμερικανικό, που "συνίσταται από τις περιορισμένες κοινωνικές παροχές και τη δυναμική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", φέρεται να είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών για τους εκπροσώπους των εφτά πιο ανεπτυγμένων χωρών. Παρουσιάζοντας τον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη δεύτερη αυτή διήμερη σύνοδο της "Ομάδας των 7", ο Ζακ Σιράκ δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί στους τρόπους μείωσης του δημοσίου ελλείμματος, στη μείωση του κόστους της ανειδίκευτης εργασίας, στην αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και στην εισαγωγή νέων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι η προσπάθεια ισορρόπησης των παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων και καταπολέμησης της ανεργίας μπορεί, κάλλιστα, να οδηγήσει στο κοινωνικό περιθώριο και σε κάκιστη οικονομική κατάσταση μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Με την αριθμητική υπεροψία της δημιουργίας 8,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία 3 χρόνια εμφανίστηκε στη Σύνοδο ο Γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρον Μπράουν. Χαρακτήρισε ως κλειδιά στην καταπολέμηση της ανεργίας τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του πληθωρισμού. Ο Μπράουν, όμως, απέφυγε να αναφερθεί στις συνέπειες της οικονομικής αυτής πολιτικής, που δεν είναι άλλες από την αύξηση της φτώχειας, την περικοπή των μισθών και συντριπτική αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης, την εργασιακή αβεβαιότητα, την ανισότητα στους μισθούς, την πτώση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γκέδερ Ρέξντροτ, υπογράμμισε ότι η χώρα του, τουλάχιστον, δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει το αμερικανικό σύστημα της "πρόσληψης και απόλυσης", χωρίς, βέβαια, και αυτός να σχολιάσει καθόλου το θέμα της μείωσης των κατώτερων μισθών που έχει προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση των γερμανικών εργατικών συνδικάτων.

Η σύνοδος των αντιπροσωπειών από τις 7 πιο ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζεται και σήμερα. Στο περιθώριο της συζήτησης αυτής, ορισμένες ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ζαν Κλοντ Παϊ, δίνοντας το στίγμα της συνόδου των 26 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μάη. Ο γγ του ΟΟΣΑ αποκάλυψε ότι ο οργανισμός δεν πρόκειται να εισηγηθεί τη θέσπιση "κοινωνικής ρήτρας" στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, όπως έχει ζητήσει επιμόνως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την προτεινόμενη"κοινωνική ρήτρα" θα επιβάλλονταν κυρώσεις στις χώρες που έχουν διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, αλλά δε σέβονται τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Στην προοπτική αυτή είχαν αντιδράσει, κυρίως, η Ινδία, η Γερμανία (!) και ο Καναδάς.

ΒΟΣΝΙΑ
Κροατομουσουλμανική σύσφιγξη σχέσεων

Υπογράφτηκε καινούρια συμφωνία

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Συμφωνία για την ενίσχυση της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας υπέγραψαν μουσουλμάνοι και Κροάτες.

Δυτικοευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι βασικό στοιχείο της συμφωνίας, που υπεγράφη την Κυριακή, είναι η δέσμευση Κροατών και μουσουλμάνων για την κατάργηση των εσωτερικών δασμών και η δέσμευση των Κροατών της Βοσνίας να καταβάλλουν στο ομοσπονδιακό ταμείο όλους τους δασμούς που εισπράττουν στα σύνορα με την Κροατία. Η συμφωνία ρυθμίζει γύρω στα 20 ζητήματα, μεταξύ των οποίων μία κοινή σημαία, την προετοιμασία για το σχεδιασμό προϋπολογισμού, τη δημιουργία τραπεζικού συστήματος στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία. Ο Μίχαελ Στάινερ, βοηθός του διεθνούς μεσολαβητή Καρλ Μπιλντ, λίγο μετά την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας ανήγγειλε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης κορυφής σχετικά με την ενίσχυση της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας στο Πίτερσμπουργκ της Γερμανίας μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Χτες, ο Ζακ Κλάιν, πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στην Ανατολική Σλαβονία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζητώντας του να πείσει τους Σέρβους της Ανατολικής Σλαβονίας να παραμείνουν σ' αυτή την περιοχή που παραδίδεται σταδιακά στην Κροατία. "Αν αυτοί οι άνθρωποι (Σέρβοι της ανατολικής Σλαβονίας) φύγουν, θα έχουμε αποτύχει. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν τίποτε να φοβούνται. Υπάρχουν διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια για την οικονομική τους ανάκαμψη", δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, Ζακ Κλάιν.

  • Περίπου 9.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βέρνη της Ελβετία,ς με αίτημα την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου, ουδέτερου κράτους. Οι διαδηλωτές επέκριναν "την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας" και ζήτησαν την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέος ηγέτης για τους Σοσιαλδημοκράτες

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας εξέλεξε την Κυριακή έναν γνωστό πολιτικό αναλυτή και καθηγητή πανεπιστημίου στην ηγεσία του, με την ελπίδα να βοηθήσει να βγάλει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από την κρίση μετά τις δύο συνεχόμενες εκλογικές αποτυχίες.

Ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σούσα εξελέγη με 733 ψήφους των 1.000 αντιπροσώπων που συγκεντρώθηκαν στη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα, για τη διεξαγωγή του 18ου Συνεδρίου του κόμματος. Ομως, έχει το μειονέκτημα ότι δεν αποτελεί μέλος του Κοινοβουλίου και αντικειμενικά δεν μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στη Βουλή και στις νομοθετικές διαδικασίες.

Ωστόσο, ο Ρεμπέλο ντε Σούσα δέχτηκε από την πρώτη μέρα προειδοποίηση από τον ηττηθέντα αντίπαλό του Πέντρο Σαντάνα Λόπες και πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπόρτινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν τελείωσαν όλα σήμερα".

Παλαιστίνιοι μαθητές ρίχνουν πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, στη διάρκεια χτεσινής διαδήλωσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ