ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΕΝΔΥΣΗ
Επιδοτούμενα "λουκέτα"

Περισσότερα από 15 δισ. δραχμές έχουν δοθεί σε εργοδότες των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης, ενώ καταστρατηγούν εργασιακές σχέσεις και απειλούν με κλείσιμο

Περισσότερα από 15 δισ. δραχμές έχουν δοθεί μέσω σκανδαλωδών επιδοτήσεων στους εργοδότες των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού,τοντελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου,όχι όμως για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, αλλά για το κλείσιμο εργοστασίων και το "σάρωμα" εργατικών δικαιωμάτων.Αυτό επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και τη συμμετοχή σωματείων από εργοστάσια που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα.

Η ανάγκη συντονισμού της δράσης των εργαζομένων επισημάνθηκε απ' όλους τους συνδικαλιστές και αποφασίστηκε η διοργάνωση, τις επόμενες μέρες, κοινής συνέντευξης Τύπου και στη συνέχεια πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ανά περιοχή.

"Θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η εφαρμογή κλαδικής πολιτικής στήριξης και ανάπτυξης του κλάδου, προς όφελος των εργαζομένων. Αντίθετα, δίνονται αρκετά δισ. δραχμές για να επιδοτούνται σκανδαλωδώς οι βιομήχανοι, για να κλείνουν εργοστάσια και να κάνουν απολύσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν δοθεί πάνω από 15 δισ. δρχ. για επιδοτήσεις εργοδοτών", σημείωσε ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στις αιτίες και τους υπεύθυνους για τη συνεχή συρρίκνωση του κλάδου και τόνισε πως "η μεμονωμένη προσπάθεια δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα και πρέπει συντονισμένα να προχωρήσουμε".

Το δίλημμα "θα πρέπει να πούμε να πάρει επιδότηση και να λειτουργήσει; Η να μην πάρει και να κλείσει", έθεσε ο Μ. Λεμπιδάκης,γραμματέας της ΟΕΚΙΔΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και σε πλήρη ταύτιση με την εκβιαστική τακτική των εργοδοτών.

Ο Σ. Τσίτσης απ' το κλαδικό σωματείο Νάουσας σημείωσε πως "στα Κλωστήρια Β ανακοινώθηκαν 60 απολύσεις, στον Βαρβαρέσο 50 απολύσεις, στα Κλωστήρια Γ δίνονται υποχρεωτικές 15νθήμερες άδειες, ενώ η ΤΡΙΚΟΛΑΝ σχεδιάζει να μεταφερθεί στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, η εντατικοποίηση είναι στο φουλ, ενώ οι συμβάσεις αορίστου χρόνου μετατρέπονται σε δίμηνες και τρίμηνες. Την ίδια στιγμή ο Βαρβαρέσος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο 4,7 δισ. δρχ., ενώ η ΤΡΙΚΟΛΑΝ πήρε 540 εκατ. δρχ. επιδότηση".

Η Ι. Μούζου,απ' το σωματείο του "Σακαλίδη" στην Πάτρα, είπε ότι "αν και τα τελευταία χρόνια ο εργοδότης έχει αγοράσει μια σειρά από εργοστάσια, στο εργοστάσιο της Πάτρας άρχισε να απειλεί ότι δεν πάει καλά. Από 115 εργαζόμενοι πριν 4 χρόνια μείναμε 57, ενώ η παραγωγή παρέμεινε η ίδια και υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να κάνουμε όλες τις ειδικότητες. Στις 10 του Μάρτη ήρθε με πρόταση ή δεχόμαστε τριήμερη εργασία ή κλείνει το εργοστάσιο. Ομόφωνα το ΔΣ του σωματείου είπε "όχι" στην υποαπασχόληση και τα σχέδια δεν πέρασαν".

Η Ζ. Παπαγιαννοπούλου απ' το κλαδικό σωματείο Πάτρας σημείωσε πως "απ' τους 6.000 εργαζόμενους του κλάδου, μόλις 1.000 εργάζονται μόνιμα και άλλοι 2.500 εκ περιτροπής, με τις διάφορες επιδοτήσεις. Η Πάτρα έχει μπει στον νόμο περί φθινουσών περιοχών, πέφτουν "χοντρά" λεφτά, αλλά ο κλάδος αφανίζεται".

Απολύσεις ξεκίνησε και η επιχείρηση ΕΛΛΑΣ στην Πάτρα. Οπως είπε η Ε. Στεφανοπούλου,απ' το επιχειρησιακό σωματείο "ήδη έχει διώξει υπαλλήλους. Βάζει εργαζόμενους σε διαθεσιμότητες, ενώ ανακοίνωσε πως μέχρι τέλος '96 θα δουλέψει το μισό εργοστάσιο και στη συνέχεια θα κλείσει. Το μεταφέρει στην Αλβανία και απ' όσο γνωρίζουμε έχει ήδη ανοίξει εκεί μονάδα με 1.000 εργαζόμενους".

Με στόχο τη μείωση του κόστους, η επιχείρηση "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά, πρότεινε τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 102 άτομα. Οπως σημείωσε ο Π. Μπαμπάσης,γραμματέας του σωματείου "οι εργαζόμενοι θέλοντας να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, πραγματοποιούν εδώ και 25 μέρες δίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά".

Ο Κ. Κωστόπουλος απ' το κλαδικό της Λάρισας είπε πως "στη Λάρισα έχουμε άγρια επίθεση των εργοδοτών σε όλα τα δικαιώματά μας και το σωματείο βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση. Ειδικά στη ΡΟΚΑ που παραμένει κλειστή τόσους μήνες, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με την προσφορά που έχει κατατεθεί και η οποία δε διασφαλίζει την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων".

Φιλοκυβερνητικά δεσμά

Χωρίς να αναδειχτούν τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων έληξε το απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τονίζει η ΔΕΣΚ

Δέσμια της φιλοκυβερνητικής πολιτικής, παρέμεινε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,όπως σημειώνει η ΔΕΣΚ,σχετικά με το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου που έληξε χτες και στο οποίο η ΔΕΣΚ καταψήφισε τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης του.

Χαρακτηριστικά η ΔΕΣΚ αναφέρει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ, δέσμια της φιλοκυβερνητικής και φιλοευρωπαϊκής πολιτικής, δεν ανέδειξε και δεν αντιμετώπισε τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων και τις δυσμενείς συνέπειες από τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα ψηφίσματα του ΕΚΠ, όπως διαμορφώθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους αντιπροσώπους, αφορούν την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και το εισοδηματικό πρόβλημα των εργαζομένων. Η κατά πλειοψηφία ψήφιση του τρίτου ψηφίσματος - που προκάλεσε την αποχώρηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - αναφέρει ότι το ΕΚΠ θεωρεί απαραίτητο τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού σ.κ. στη βάση του νόμου 1264/82.

Στο πρώτο ψήφισμα γίνεται κριτική στη ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,που όπως διαμορφώθηκε βρίσκεται πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και από τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματος. Επισημαίνεται επίσης ότι οποιαδήποτε πολιτική που βασιλεύει στην υποβάθμιση της μισθωτής εργασίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει! "Το συνδικαλιστικό κίνημα - υπογραμμίζεται, τέλος, στο ψήφισμα - συνεχίζει τον αγώνα του για την ανατροπή αυτής της οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής και θα εντείνει τις προσπάθειες, ώστε οι κλαδικές συμβάσεις να ξεπεράσουν τα χαμηλά ποσοστά που καθορίζει η ΕΓΣΣΕ".

Στο δεύτερο ψήφισμα που αφορά την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τονίζεται ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τη γνώμη τους με δημοψήφισμα και να παλέψουν σε μια νέα πορεία για μια Ευρώπη των λαών, βασισμένη στην απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και την ειρήνη.

"Απαίτηση των ναυτεργατών - αναφέρεται στο τρίτο ψήφισμα - για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι να αναχαιτιστεί ο δραστικός αφελληνισμός του πλοίου, να αναδιοργανωθεί το ΓΕΝΕ, να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση του ΝΑΤ, να διατηρηθεί το καμποτάζ, να καταργηθούν οι εγκριτικές πράξεις, να εξασφαλιστούν συντάξεις στο 80% των μισθών ενεργείας, παρεχόμενη υγεία στη βάση των αναγκών και αμοιβές που θα καλύπτουν την προσφορά τους και τις απώλειες του εισοδήματός τους". Προϋπόθεση για την εξασφάλιση αυτών των όρων αναγκαία και ικανή - σημειώνεται - είναι ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση του 1264/82 και όχι στη βάση της απαράδεκτης τροπολογίας του νόμου 2224/94.Πρέπει άμεσα οι ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε εκκαθάριση - έλεγχο των μητρώων μελών τους. Πρέπει να συζητηθεί και να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στη διαδικασία των εκλογών των ναυτεργατικών σωματείων. Πρέπει, επίσης, να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την απαρτία των συνελεύσεων των οργανώσεων.

Αγώνας για την επαναλειτουργία

Σε κινητοποιήσεις για την επαναλειτουργία προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας Βόλου", ενώ συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΡΟΚΑ

Συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,θα έχει αύριο στην Αθήνα στο σωματείο των εργαζομένων στη "Βαμβακουργία Βόλου", προκειμένου να θέσει το αίτημα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, που παραμένει κλειστό επί μήνες. Το σωματείο προειδοποιεί πως αν δε δοθεί λύση και μετά απ' αυτή τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν, από το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, σε αποκλεισμό των καταστημάτων των τραπεζών, στο Βόλο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, Γερμανός επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να αγοράσει το μισό εργοστάσιο, με τον όρο, όμως, να απολυθούν οι 200 από τους 530 εργαζόμενους. Το υπόλοιπο μισό θα λειτουργήσει υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς με νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Βεβαίως, είναι φανερό ότι κι αυτή η "λύση" - όπως και οι προηγούμενες που δόθηκαν κατά καιρούς με συνεχείς χρηματοδοτήσεις που φαγώθηκαν - δεν εξασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε το μέλλον της επιχείρησης. Η λύση είναι - όπως τονίζουν συνεπείς συνδικαλιστές του Βόλου - η ένταξή της στον ΟΑΕ, η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα κλωστοϋφαντουργίας και η εφαρμογή κλαδικής πολιτικής.

Η ΡΟΚΑ

Ενα χρόνο άνεργοι κλείνουν οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας ΡΟΚΑ της Λάρισας, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προωθεί συνολική ή τμηματική πώληση της επιχείρησης, χωρίς να εξασφαλίζεται η επαναλειτουργία της και η επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Επισημαίνει ότι σοβαρές ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις έχουν και οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν άσκησαν πίεση προς την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πάλης, την επαναλειτουργία της επιχείρησης με την επαναπρόσληψή τους.

Κινητοποίηση κλωστοϋφαντουργών για το δικαίωμα στη δουλιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ