ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Για αγωνιστικό και ταξικό περιεχόμενο

Οι θέσεις της ΕΣΑΚ, για να δοθεί αγωνιστικό, διεκδικητικό και ταξικό περιεχόμενο στην πρωτομαγιάτικη απεργία, που προκηρύχτηκε χτες από τη ΓΣΕΕ

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την 1η Μάη αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, ενώ η πλειοψηφία της έχει εξουσιοδοτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή, με τη συμμετοχή των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ "ΣΥΝ", να καταλήξει στο περιεχόμενο του φετινού γιορτασμού. Οπως έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, την οποία θα συνδιοργανώσουν ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση απορρίφθηκαν από τις υπόλοιπες παρατάξεις οι προτάσεις της ΕΣΑΚ,για το αγωνιστικό, διεκδικητικό και ταξικό περιεχόμενο της απεργίας.Το γραφείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ αναφέρει σε χτεσινό σχόλιό του σχετικά με της θέσεις της παράταξης:"Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, είναι ανάγκη να προβάλουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους. Η ΕΣΑΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική τους ενότητα. Να δυναμώσουν τα συνδικάτα τους. Να οργανώσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς. Να πάρουν μέρος στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις των Συνδικάτων με τις δικές τους σημαίες, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

- Να απαιτήσουν σταμάτημα της λιτότητας, να καταδικάσουν τα προγράμματα "σύγκλισης", που εφαρμόζουν, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, που υποχρεώνουν σε μακρόχρονη λιτότητα και υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

- Να παλέψουν ενάντια στην ανεργία, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους, που αφαιρούνται βίαια από την επίθεση του κεφαλαίου.

- Να βροντοφωνάξουν ενάντια στη "Λευκή Βίβλο" και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αξιοποιούν την ανεργία για να αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

- Να καταγγείλουν τη γραμμή υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που προωθεί μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, στηριζόμενη, τόσο από τη ΔΑΚΕ, όσο και από το "ΣΥΝ", στο όνομα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της κοινωνικής συναίνεσης.

Να αναδείξουν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και τις αρνητικές επιπτώσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη ζωή των εργαζομένων από τη γραμμή υποταγής της Συνομοσπονδίας".

  • Αύριο η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα υπογράψει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ντροπής, η οποία προβλέπει "αύξηση" 202 δραχμών στο κατώτερο μεροκάματο.
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα ADAPT

Toυ Γιώργη ΠΟΝΤΙΚΟΥ*

Στο λυκόφως του 20ού αιώνα, στη Γηραιά Ηπειρο, το συνταρακτικότερο γεγονός είναι η αδυσώπητη διόγκωση της ανεργίας ή της επισφαλούς απασχόλησης. Ο ένας στους επτά Ευρωπαίους έχει ήδη διαβεί το κατώφλι της φτώχειας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες που θυμίζουν εικόνες όπως τις περιέγραψε ο Τζακ Λόντον στις αρχές του αιώνα μας. Υπάλληλοι, εργάτες, αγρότες όλοι στην ίδια μοίρα, θύματα του οικονομικού πολέμου μεταξύ των πολυεθνικών που κρύβεται κάτω από το προσωπείο της"οικονομίας της αγοράς". Την ίδια στιγμή τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων πολλαπλασιάζουν, για το ατομικό και οικογενειακό όφελος, τα κάθε είδους προνόμια, στέλνοντας τον πανάκριβο λογαριασμό να τον πληρώσει το σύνολο. Βέβαια η φτώχεια και η ανεργία πάντα υπήρχε, σήμερα όμως παίρνει θεαματικές μορφές. Το κεφάλαιο θέλει να πάρει την εκδίκησή του από το εργατικό κίνημα, θέλει να πάρει πίσω τις κατακτήσεις των εργαζομένων που προήλθαν μέσα από κοινωνικούς αγώνες και από την επίδραση των επιτευγμάτων της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Ανταγωνιστικότητα - μείωση του κόστους εργασίας, άδουν εν χορώ τα επιτελεία των πολυεθνικών, αφού εξασφαλίσουν για τους εαυτούς τους κραυγαλέα υψηλές αποδοχές και χρυσά συμβόλαια απασχόλησης. Εξαιτίας του φόβου τους για ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις, η ωμότητά τους μετριάζεται και δέχονται να χρηματοδοτούν προγράμματα που θα χειραγωγούν το εργατικό δυναμικό. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ με το άρθρο 123 έθεσε ως έναν από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη συνδρομή για την "προσαρμογή" των εργαζομένων στη βιομηχανική μεταβολή και στις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία μέσω της κατάρτισης και επανακατάρτισης. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η "Λευκή Βίβλος", αλλά και ο στόχος 4 των διαρθρωτικών ταμείων.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια σχεδιάσθηκε και το κοινοτικό πρόγραμμα ADAPT (ΑΝΤΑΠΤ - προσαρμόζω). Ηδη στη χώρα μας έχουν εγκριθεί αιτήσεις 115 "φορέων" (δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιμελητήρια, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, "ερευνητικά" κέντρα, ΚΕΚ) που θα μοιρασθούν τα 5,5 δισ. δραχμές του προγράμματος για το 1996. Βασικά κριτήρια για την έγκρισή τους ήταν η εναρμόνιση με τις προδιαγραφές του ΕΚΤ και η διακρατικότητα ανάμεσα σε κράτη - μέλη της ΕΕ. Τέλος, τα σχέδια που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να συμπληρώνονται από άλλα κοινοτικά προγράμματα. Οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" αναγνωρίζουν ότι το ADAPT, όπως και τα άλλα κοινοτικά προγράμματα, έχουν πρωτίστως χαρακτήρα πειραματισμού, φαίνονται γελοία μπροστά στο εύρος του προβλήματος και καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Στόχος τους είναι η "απορρόφηση" των κονδυλίων και χωρίς αιδώ να πιπιλίζουν με λέξεις "καθαγιασμένες" την επιτακτική ανάγκη της ανταγωνιστικότητας, εμπεδώνοντας και ενίοτε εμπλουτίζοντας, τη ρητορική του καπιταλιστικού συστήματος.

Ωστόσο, ο οικονομικός πόλεμος δεν είναι κάτι μοιραίο. Αν και παραλυμένοι από το φόβο της ανεργίας και της ανασφάλειας, οι εργαζόμενοι έχουν τα μέσα να αντισταθούν στην υποβάθμιση της θέσης τους. Αρκεί να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τα συνδικάτα, αλλάζοντας τις ηγεσίες που επιδιώκουν την προσαρμογή τους στις νέες προσδοκίες της καπιταλιστικής οικονομίας. Ισως σήμερα αξιοπρέπεια να σημαίνει ό,τι δεν έχει ADAPT - δεν έχει προσαρμοσθεί με αυτά που σχεδιάζουν στις Διακυβερνητικές.

*Ο Γιώργης ΠΟΝΤΙΚΟΣ είναι μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Μεροκάματο θανάτου

Κομματιάστηκε από τον τόρνο στο μηχανουργείο "Τριβειοσπαστηροτεχνική", ο ανασφάλιστος εργαζόμενος Ν. Λούπας, μόλις 21 χρόνων, το περασμένο Σάββατο, ενώ ο εργοδότης παραμένει άφαντος

Τραγικό θάνατο βρήκε το Σάββατο γύρω στις 9 το πρωί ενώ εργαζόταν, ο Ν. Λούπας μόλις 21 χρόνων Βορειοηπειρώτης, όταν ο τόρνος τού μάγκωσε τα ρούχα και τον κομμάτιασε! Ο Ν. Λούπας - ο οποίος ήταν ανασφάλιστος - εργαζόταν στο μηχανουργείο "Τριβειοσπαστηροτεχνική" του Μαλιαρόπουλου στη Δραπετσώνα μόλις 15 μέρες. Ο άτυχος νέος που έμενε στο Ρέντη βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπάθειά του να βγάλει ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνούσε τις 4.000 δραχμές!

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά ενημέρωσε για το δυστύχημα τους αντιπροσώπους του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά όπου και αποφασίστηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών να πραγματοποιήσει παράσταση στην Εισαγγελία Πειραιά και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του εργοδότη.Ο εισαγγελέας υπηρεσίας απάντησε στους συνδικαλιστές ότι έχει δοθεί εντολή να συλληφθεί ο εργοδότης και από εκεί και πέρα θα γίνει ό,τι ορίζει ο νόμος και τίποτα παραπάνω. Οπως καταγγέλθηκε, για ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η επιβολή προστίμου 200 - 300 χιλιάδες δραχμών στους εργοδότες και στη συνέχεια ορίζεται τακτική δικάσιμος. Στο μεταξύ ο εργοδότης εξαφανίστηκε προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο. Το Συνδικάτο Μετάλλου απευθύνθηκε και στο ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Ελέγχου - Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), αλλά το βρήκε κλειστό! Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο αν ο εργοδότης - ο οποίος διαθέτει μηχανουργείο και στο Ρέντη με 15 εργαζόμενους - είχε άδεια για να δουλεύει υπερωρία το Σάββατο!

Εκλογές στην Ενωση φαρμακεργατών

"Η μόνη εγγύηση για τη λύση των προβλημάτων μας είναι η συμμετοχή και το δυνάμωμα του σωματείου μας", τονίζει η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας,σε ανακοίνωσή της για τις αρχαιρεσίες ανάδειξης νέας διοίκησης του σωματείου, που πραγματοποιούνται στις 7, 8 και 9 Απρίλη.

Την Κυριακή 7 Απρίλη οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Τη Δευτέρα 8 Απρίλη από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ και την Τρίτη 9 Απρίλη από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Για την ψηφοφορία είναι απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στα γραφεία του σωματείου, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος.

Από την περσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
Το ΕΚ Ζακύνθου καταγγέλλει

Την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει την "κατάπτυστη" διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, χωρίς να πάρει υπόψη της τις ανάγκες των εργαζομένων, καταγγέλλει με απόφαση της διοίκησής του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Το ΕΚ Ζακύνθου τονίζει ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις απαιτείται ο συντονισμένος αγώνας των συνδικάτων που θέλουν να είναι υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους για ανάπτυξη πρωτοβουλιών αντίστασης και διεκδίκησης: Υπογραφής κλαδικών συμβάσεων που θα υπερασπίζονται το εισόδημα των εργαζομένων, κατοχύρωσης της ΑΤΑ, σύνταξης ίση με 20 ΗΑΕ, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, μέτρων για την ανεργία κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ