Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα ADAPT

Toυ Γιώργη ΠΟΝΤΙΚΟΥ*

Στο λυκόφως του 20ού αιώνα, στη Γηραιά Ηπειρο, το συνταρακτικότερο γεγονός είναι η αδυσώπητη διόγκωση της ανεργίας ή της επισφαλούς απασχόλησης. Ο ένας στους επτά Ευρωπαίους έχει ήδη διαβεί το κατώφλι της φτώχειας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες που θυμίζουν εικόνες όπως τις περιέγραψε ο Τζακ Λόντον στις αρχές του αιώνα μας. Υπάλληλοι, εργάτες, αγρότες όλοι στην ίδια μοίρα, θύματα του οικονομικού πολέμου μεταξύ των πολυεθνικών που κρύβεται κάτω από το προσωπείο της"οικονομίας της αγοράς". Την ίδια στιγμή τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων πολλαπλασιάζουν, για το ατομικό και οικογενειακό όφελος, τα κάθε είδους προνόμια, στέλνοντας τον πανάκριβο λογαριασμό να τον πληρώσει το σύνολο. Βέβαια η φτώχεια και η ανεργία πάντα υπήρχε, σήμερα όμως παίρνει θεαματικές μορφές. Το κεφάλαιο θέλει να πάρει την εκδίκησή του από το εργατικό κίνημα, θέλει να πάρει πίσω τις κατακτήσεις των εργαζομένων που προήλθαν μέσα από κοινωνικούς αγώνες και από την επίδραση των επιτευγμάτων της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Ανταγωνιστικότητα - μείωση του κόστους εργασίας, άδουν εν χορώ τα επιτελεία των πολυεθνικών, αφού εξασφαλίσουν για τους εαυτούς τους κραυγαλέα υψηλές αποδοχές και χρυσά συμβόλαια απασχόλησης. Εξαιτίας του φόβου τους για ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις, η ωμότητά τους μετριάζεται και δέχονται να χρηματοδοτούν προγράμματα που θα χειραγωγούν το εργατικό δυναμικό. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ με το άρθρο 123 έθεσε ως έναν από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη συνδρομή για την "προσαρμογή" των εργαζομένων στη βιομηχανική μεταβολή και στις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία μέσω της κατάρτισης και επανακατάρτισης. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η "Λευκή Βίβλος", αλλά και ο στόχος 4 των διαρθρωτικών ταμείων.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια σχεδιάσθηκε και το κοινοτικό πρόγραμμα ADAPT (ΑΝΤΑΠΤ - προσαρμόζω). Ηδη στη χώρα μας έχουν εγκριθεί αιτήσεις 115 "φορέων" (δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιμελητήρια, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, "ερευνητικά" κέντρα, ΚΕΚ) που θα μοιρασθούν τα 5,5 δισ. δραχμές του προγράμματος για το 1996. Βασικά κριτήρια για την έγκρισή τους ήταν η εναρμόνιση με τις προδιαγραφές του ΕΚΤ και η διακρατικότητα ανάμεσα σε κράτη - μέλη της ΕΕ. Τέλος, τα σχέδια που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να συμπληρώνονται από άλλα κοινοτικά προγράμματα. Οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" αναγνωρίζουν ότι το ADAPT, όπως και τα άλλα κοινοτικά προγράμματα, έχουν πρωτίστως χαρακτήρα πειραματισμού, φαίνονται γελοία μπροστά στο εύρος του προβλήματος και καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Στόχος τους είναι η "απορρόφηση" των κονδυλίων και χωρίς αιδώ να πιπιλίζουν με λέξεις "καθαγιασμένες" την επιτακτική ανάγκη της ανταγωνιστικότητας, εμπεδώνοντας και ενίοτε εμπλουτίζοντας, τη ρητορική του καπιταλιστικού συστήματος.

Ωστόσο, ο οικονομικός πόλεμος δεν είναι κάτι μοιραίο. Αν και παραλυμένοι από το φόβο της ανεργίας και της ανασφάλειας, οι εργαζόμενοι έχουν τα μέσα να αντισταθούν στην υποβάθμιση της θέσης τους. Αρκεί να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τα συνδικάτα, αλλάζοντας τις ηγεσίες που επιδιώκουν την προσαρμογή τους στις νέες προσδοκίες της καπιταλιστικής οικονομίας. Ισως σήμερα αξιοπρέπεια να σημαίνει ό,τι δεν έχει ADAPT - δεν έχει προσαρμοσθεί με αυτά που σχεδιάζουν στις Διακυβερνητικές.

*Ο Γιώργης ΠΟΝΤΙΚΟΣ είναι μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ