ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικά δρώμενα
  • Τον Ντούσαν Κοβάσεβιτς τον ξέρουμε μόνο σαν σεναριογράφο του πασίγνωστου πια "Αντεργκράουντ".Στην πατρίδα του, όμως, είναι και θεατρικός συγγραφέας. Και ως τέτοιος απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, αφού πρώτα παρουσίασε στο φλεγόμενο από τον πόλεμο Βελιγράδι το έργο του "Ο επαγγελματίας",γραμμένο το 1991.

Αυτό το έργο επέλεξε να παρουσιάσει στην Αθήνα το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,που από σήμερα και μέχρι 7 Απρίλη φιλοξενείται στο Θέατρο "Αλίκη".Ο μύθος του "Επαγγελματία" είναι επίκαιρος, αλλά και διαχρονικός. Τέτοιος που ταιριάζει σε πολλούς βασανισμένους λαούς του κόσμου. Ενας χαφιές και ένας αντικαθεστωτικός. Και οι δύο είναι επαγγελματίες στη δουλιά τους. Και οι δύο οδηγούνται στην παρακμή και στην πτώση.

Το έργο πριν έρθει στην Αθήνα ταξίδεψε σε Βερολίνο, Πράγα, Αυστρία, ΗΠΑ, Βουδαπέστη.

Η παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου,μουσική Γκόραν Μπρέγκοβιτς,μετάφραση Γκάκα Ρόσιτς,σκηνικά - κοστούμια Αντι Παρτζίλι.Παίζουν Γιάννης Μόρτζος, Ρήγας Αξελός, Πελαγία Αγγελίδου, Δημήτρης Συμεωνίδης.

  • Το έργο του Μιχαήλ Χουρμούζη "Ο Λεπρέντης",παρουσιάζει, αύριο (8.30μμ) στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), ο "Θίασος Κόνιστρα",στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου "Δρώμενα '96 - Μήνας Θεάτρου".Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Παπανικολάου,η μουσική τουΔήμου Μούτση,οι χορογραφίες της Μαρίτας Ρίτζι,τα σκηνικά του Γιώργου Μπαρούνη και τα κοστούμια του Τάσου Πολυχρονόπουλου.Παίζουν οι: Αλέκος Μανδήλας Χρήστος Παναγιωτάκης, Μέτη Καρατζά, Χάρης Βασιλόπουλος, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Μαρία Τζανουκάκη κ.ά.
  • Τα 10 χρόνια του γιορτάζει το "Αερόπλοιο" και αφιερώνει την τελευταία του παράσταση, την Κυριακή των Βαϊων, με το έργο "Βίβλος" στα παιδιά της Αθήνας. Η απογευματινή θα είναι δωρεάν για τους μικρούς θεατρόφιλους.
  • Το έργο της Κύπριας Ειρένας Αδαμίδου "Η Ληστεία",σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη θα παρουσιάζεται από τις 15 του Απρίλη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο "Θέατρο 28".
Το "Μικρό", το σωματείο δηλαδή προώθησης των μικρού μήκους ταινιών,

Το "Μικρό",το σωματείο δηλαδή προώθησης των μικρού μήκους ταινιών, παρουσιάζει σήμερα (7.30μμ) στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11) αποσπάσματα από τις ταινίες μεγάλου μήκους: "Παραμονή Πρωτοχρονιάς" (Π. Ζούλια), "Ανεπιστρεπτί" (Α. Παπαϊωάννου), "Μικρές ιστορίες για ανθρώπους και πορτοκάλια" (Α. Φρατζή), "Ανεξίτηλα χρώματα" (Ν. Σέκερη), "Παραμονή Πρωτοχρονιάς" (Θ. Χριστόπουλου), "Πόλις" (Β. Μαζωμένου), "Αυτός που περισώζει το μέταλλο σώζει και τη σκουριά" (Λ. Κυπραίου), "Παράθυρο στη θάλασσα" (Μ. Ηλιού).

Βραδιά ποίησης

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα και ο υπαίθριος χώρος της "Βίλας Στέλλα" προχτές το βράδυ στην εκδήλωση - αφιέρωμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής προς τιμήν του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη.Μια εκδήλωση σεμνή, θερμή, ποιητική και μουσική, καθώς εκτός από τον τιμητικό λόγο που απηύθυναν για τον άνθρωπο και ποιητή Αναγνωστάκη η υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου, αντιδήμαρχος και ηθοποιός Μαίρη Ιγγλέση και ο δήμαρχος στο σύντομο χαιρετισμό του, η βραδιά πρόσφερε απαγγελία ποιημάτων του Αναγνωστάκη από την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου και πολλά, γνωστά, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη τραγούδια του. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο ποιητής υπέγραψε αντίτυπα του τελευταίου βιβλίου του "Τα Ποιήματα (1941 - 1971)" (εκδόσεις "Στιγμή").

Νέο "Επίκεντρο"

Μετά την πετυχημένη επταετή πορεία του στην Πάτρα, το "Επίκεντρο" αποκτά χώρο και στην Αθήνα, στην οδό Αρμοδίου 10, (1ος όροφος), στην πλατεία της Κεντρικής Αγοράς και ξεκινά τη λειτουργία του απόψε (7μμ). Την γκαλερί (150 τμ) διαμόρφωσε ο αρχιτέκτονας Χρήστος Παπούλιας.

"Ψυχή" του νέου χώρου, οι: Αγγελική Αντωνοπούλου, Γαβριήλ Μιχάλης.Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: "Το πρόγραμμα της γκαλερί θα δώσει βάρος στους νέους καλλιτέχνες και σε κάποια γνωστά ονόματα πέραν του Ελλαδικού χώρου, στηριζόμενο βέβαια και στην ομάδα που έχει συγκροτήσει από καιρό".

Η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο Γιάννη Γαϊτη (1923 - 1984). Θα παρουσιαστούν έργα της περιόδου 1967 - 1984. Η κόρη του καλλιτέχνη Λωρέττα Γαϊτη τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο Γ. Γαϊτης άφησε πίσω του μία τεράστια παραγωγή έργων, τα οποία ήταν αρχειοθετημένα και φωτογραφημένα από τον ίδιο. Ενα έργο τεράστιο, που με πρωτοβουλία του "Συλλόγου Φίλων του Γ. Γαϊτη", εδώ και τρία χρόνια, αναζητείται, μελετάται και καταγράφεται με σκοπό την έκδοση του αναδρομικού - κριτικού καταλόγου του καλλιτέχνη". Η σύνταξη του καταλόγου έχει ανατεθεί στους ιστορικούς τέχνης Εφη Αγαθονίκου (για την Ελλάδα) και P. Siauve (για τις υπόλοιπες χώρες).

Πασχαλινές εκδηλώσεις

Με συναυλίες σύμφωνες με το κλίμα των ημερών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει στις 6 του Απρίλη τον κύκλο των πασχαλινών εκδηλώσεων.Συγκεκριμένα, το Σάββατο και την Κυριακή, στην αίθουσα "Δ. Μητρόπουλου" φιλοξενείται το καταξιωμένο συγκρότημα παλιάς μουσικής της Κολωνίας με καλλιτεχνικό διευθυντή τον R. Goebel.

Στην "Αίθουσα Φίλων της Μουσικής" στις 7, 8 και 9 του Απρίλη θα παρουσιαστεί το μεγαλειώδες έργο του Ιωάννη Σεβαστιανού Μπαχ "Τα κατά Ματθαίον Πάθη".Στο πόντιουμ ο Μιλτιάδης Καρύδης.Στην παράσταση συμπράττουν: Ute Selbig, Δ. Ευαγγελάτου, R. Xall, Χ. Σταμπόγλης, Κ. Βασιλόπουλος, Κ. Κτώνα κ.ά. Συμμετέχει η "Καμεράτα" σε συνεργασία με τηνCappella Istropolitana.Επίσης, η Φιλαρμονική Χορωδία της πόλης του Duisburg και η Παιδική Χορωδία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Αφιερωμένο στη Ρουμανία

Ρεσιτάλ αφιερωμένο στη δεύτερη πατρίδα της, τη Ρουμανία, δίνει σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής,η ελληνικής καταγωγής σοπράνο, Μαρίνα Κρίλοβιτς.Η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνορουμάνα σοπράνο θα ερμηνεύσει εφτά τραγούδια του Ζορζ Ενέσκου,ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ρουμανικής σχολής σύνθεσης, σε στίχους Κλεμάν Μαρό, ένα τραγούδι, του επίσης Ρουμάνου Ελιάντε,πέντε λαϊκά ρουμάνικα τραγούδια,τραγούδια των Ρόμπερτ Σούμαν και Γκαμπριέλ Φορέ.Στο πιάνο θα τη συνοδεύει ο Δημήτρης Γιάκας.

"Μεταμορφώσεις"

Στα πλαίσια του Ζ Διεθνούς Συμποσίου Θεατρολογίας και Σημειολογίας του Θεάτρου,με θέμα "Ο ηθοποιός και το σώμα των μεταμορφώσεων",που διοργανώνει το Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών (διευθύνουσα Μαρίκα Θωμαδάκη) και θα πραγματοποιηθεί (5 - 8/4) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Καραολή Δημητρίου 80), θα λειτουργήσει και έκθεση ζωγραφικής του Διαμαντή Ζήση (5 - 26/4). Θέμα της "Μεταμορφώσεις",με έργα εμπνευσμένα από τους ποιητές Δ. Τζιβιλάκη, Π. Κυπαρίσση, Ε. Δρούζα, F. Fabbroni, P. Piovaticci. Η έκθεση θα λειτουργεί 4 - 8.30μμ στις ημέρες του Συμποσίου και τις εργάσιμες μέχρι τις 26/4. Πληροφορίες: τηλ. 4112.904.

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, θα δόσει σήμερα (8.30μμ)

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, θα δώσει σήμερα (8.30μ.μ.) στο ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14 - 16) την τρίτη συναυλία του έκτου κύκλου στη σειρά συναυλιών "Millenium - Μουσική στο Τέλος της Χιλιετίας", με τίτλο "Μονοδράματα". Με διεύθυνση Κ. Βαρότση θα εκτελεστούν έργα των Π. Αδάμ, Δ. Νικολάου, Α. Κουνάδη, Β. Χάιντερ, Τζ. Κέιτζ, Π. Μεφανό. (Τιμή εισιτηρίου 1.000δρχ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ