ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το βόδι μας

Πότε και πώς άρπαξε τη νόσο των βοοειδών η αγ - Ελλάδα μας δεν ξέρω να σας πω. Πολλές εκδοχές έχω ακούσει γι' αυτό το θέμα, αλλά η πιθανότερη απ' όλες μου φαίνεται εκείνη που υποστηρίζει ότι το ζωντανό μας κουβαλάει τη φυρομυαλιά από γεννησιμιού του. Απόδειξη τούτου, λένε οι υποστηρικτές αυτής της γνώμης, είναι ότι ευθύς ως ήρθε το τετράποδο στη ζωή, έβαλε στο κεφάλι του βασιλιάδες και "προστάτες", φυλάκισε ως επικίνδυνους πολλούς από τους πρωτεργάτες του μεγάλου αγώνα, μοίρασε τα αξιώματα στους Βαυαρούς και τους κοτσαμπάσηδες και γενικά έθαψε τα όνειρα του λαού για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, δημοκρατική και υπερήφανη.

Πάντα ταύτα, λένε, ήταν οι πρώτες εκδηλώσεις της σοβαρής πάθησης που είχε εκ γενετής η Αγ - Ελλάδα μας και όσο αυτή μεγάλωνε τόσο παρουσίαζε εντονότερα την τρέλα που κουβαλούσε από κούνια. Γύρω στο '15, μάλιστα το παθημένο ζο εκδηλώνει έντονο Διχασμό... προσωπικότητας και χάνει κυριολεκτικά τον μπούσουλά του. Το μισό στρέφεται προς τη Θεσσαλονίκη, φορώντας τη σκούφια του βενιζελισμού και το άλλο μισό παραμένει στην Αθήνα "καπελωμένο" από το στέμμα και επιδεικνύοντας τη μωρία του με την ιαχή "Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά"!

Βλέποντας την απερίγραπτη τρέλα αυτού του ζωντανού, οι Αγγλοι και Γάλλοι ποιμένες, που το εξουσίαζαν από τα γεννοφάσκια του, κατάλαβαν ότι για να έχουν στο μαντρί τους την αγ - Ελλάδα και να την αρμέγουν, έπρεπε να την εξουθενώσουν εντελώς. Και ως προσφορότερο μέσο για να πετύχουν το σκοπό τους θεώρησαν να την ωθήσουν στην "κρεοφαγία". Και το βόδι μας ούτε που κατάλαβε τι έγινε στο παχνί του και άρχισε να τρώει τα θύματα των δολοφονιών, που διέπρατταν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του, για να φτάσει εντέλει στο ζενίθ του κανιβαλισμού κατά τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια. Τότε, δηλαδή, που τα έκτακτα στρατοδικεία και οι διαβόητες επιτροπές εκτοπίσεων δούλευαν νυχθημερόν και έστελναν κατά χιλιάδες τους λαϊκούς αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στα ξερονήσια.

Παλιές ιστορίες όλες αυτές θα μου πείτε. Παλιές, ναι, αλλά πώς να ξεχαστεί τόσο αίμα και τέτοια παραφροσύνη; Εν πάση περιπτώσει όμως, αν θέλετε ας αφήσουμε τα παρελθόντα και ας έρθουμε στα σύγχρονα. Τι νομίζετε, δηλαδή, ότι τώρα το ζωντανό μας συνήλθε; Αμ' δε! Τρέλα με το καντάρι κουβαλάει πάλι κι αν δεν το πιστεύετε, δείτε καλά όλα όσα κάνει. Δείτε, λόγου χάρη, πόσο ανόητα κλείστηκε στη στρούγκα της Ευρώπης των τραστ και των αφεντικών. Δείτε πώς ξεπουλάει με πρωτοφανή μωρία εύρωστες επιχειρήσεις του δημόσιου. Δείτε πώς ακολουθεί και συνυπογράφει επιλογές των "εταίρων" και "συμμάχων" που είναι άκρως επιζήμιες γι' αυτό. Δείτε τέλος, πόσο απερίσκεπτα κινείται σε όλα τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Κι αν θέλετε και το άκρον άωτον της παραφροσύνης της, να σας το θυμίσω: Δεν έχουν περάσει παρά δύο μήνες, όπως θυμόσαστε, που οι πέραν του Ατλαντικού "σύμμαχοι" έβαλαν πλάτες στους "χασάπηδες" της Αγκυρας για να "σφάξουν" την αγ - Ελλάδα. Και αντί το βόδι μας να μουγκρίσει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων του, που το πήγαιναν σε σφαγή, ξέρετε τι έκανε: Ανήλθε στο βήμα της Βουλής και είπε... "Ευχαριστώ" στους μακελάρηδες των ΗΠΑ!

Κατόπιν όλων αυτών σας ερωτώ: Τι χρείαν άλλων αποδεικτικών στοιχείων έχουμε για την τρέλα της αγ - Ελλάδας; Εμπρός, λοιπόν, ας "κόψουμε" την... κεφαλή της, αφού όπως λένε οι επιστήμονες εκεί είναι το κέντρο της νόσου των βοοειδών. Ας κόψουμε το άρρωστο κεφάλι, γιατί αλλιώς ούτε το ζωντανό μας ούτε εμείς θα βρούμε γιατρειά!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τηρούν στάση κοινού εκβιαστή

Με μια απροκάλυπτα αισχρή τακτική η ηγεσία του υπουργείου εκβιάζει το Δήμο Ζεφυρίου να επιβάλει πρόσθετους φόρους στους δημότες του

Λουκέτο στο Δήμο Ζεφυρίου Αττικής, βάζει η κυβέρνηση εκβιάζοντας αισχρά τη δημοτική αρχή της πόλης που αρνείται να επιβάλει νέους φόρους στους δημότες της και διεκδικεί τα ποσά που της ανήκουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο εκβιασμός που ασκείται με τη μέθοδο του οικονομικού στραγγαλισμού του δήμου, έχει φέρει ήδη ως αποτέλεσμα να έχει παραλύσει από την προηγούμενη Παρασκευή η υπηρεσία καθαριότητας καθώς οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ενώ στο ταμείο του δήμου δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για την αγορά καυσίμων για τα απορριμματοφόρα τα οποία επίσης παραμένουν ακινητοποιημένα, με τα σκουπίδια στους δρόμους να συσσωρεύονται.

Κι ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συζητά ήδη το ενδεχόμενο να παραδώσει τα κλειδιά του δήμου στον καθ' ύλη υπεύθυνο υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος και διάφοροι κολαούζοι του στον 3ο και 4ο όροφο του υπουργείου, εμφανίζονται να επιλέγουν ως επόμενο βήμα της τακτικής τους τον εξευτελισμό του κομμουνιστή δημάρχου Κ. Λιάρου. Ετσι χτες όταν ο δήμαρχος συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους πήγε στο υπουργείο - αφού επί βδομάδες προσπάθησε μάταια να κλείσει ένα ραντεβού με τον υπουργό - συνάντησε αρχικά τη χλεύη από διάφορα τσιράκια που περιφέρονται στους ορόφους του υπουργείου, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, ο Αγραφιώτης, είχε το θράσος αντί να ακούσει το πρόβλημα, να καταγγείλει το δήμαρχο για "συνδικαλισμό" στους διαδρόμους του υπουργείου. Κι αυτό, την ώρα που οι διάδρομοι έσφυζαν από τους γνωστούς ρουσφετάκηδες τους οποίους βέβαια οι επί της εκλογικής πελατείας έσπευδαν να εξυπηρετήσουν...

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ζεφυρίου, με υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Οικονομικών, έχει εκθέσει τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του και τα οποία έχουν να κάνουν με το χρέος 1,3 δισ. που κληροδοτήθηκε από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ προηγούμενη δημοτική αρχή. Προβλήματα που εντείνονται από τις ληστρικές διαθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο με έγγραφό του ζήτησε από το δήμο να χαρατσώσει άγρια τους δημότες. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη καθώς η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούται ο δήμος.

Με το υπόμνημα, η δημοτική αρχή ζητά άμεση, έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 30 εκατομμυρίων για αγορά καυσίμων για τα απορριμματοφόρα και τις μισθοδοσίες των 50 εργαζομένων του δήμου, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων το τελευταίο 15ήμερο και ενδεχομένως δε θα πληρωθούν ούτε για το επόμενο και δεν θα πάρουν το δώρο του Πάσχα. Ο δήμος ζητά επίσης 250 εκατομμύρια από τα αντισταθμιστικά οφέλη της χωματερής των Ανω Λιοσίων καθώς τα απορριμματοφόρα όλων των δήμων περνούν μέσα από το Ζεφύρι επιτείνοντας το πρόβλημα της καθαριότητας, ενώ διεκδικεί άλλα 250 εκατομμύρια από τη ΣΑΤΑ.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Κ. Λιάρος, εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή του από την ελαφρότητα με την οποία ο Α. Τσοχατζόπουλος αντιμετωπίζει τα προβλήματα του δήμου, αν και έχει ενημερωθεί σχετικά. Τόνισε ότι ο υπουργός συνεχίζει να αγνοεί το δήμο παρά τις επίμονες προσπάθειες για μια συνάντηση και επεσήμανε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κυβερνητική τακτική τότε ως δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να παραδώσει στους υπεύθυνους της κεντρικής διοίκησης, τα κλειδιά του δήμου.

Θ. Μπ.

Να είχανε μιλιά τα δέντρα...

Το ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;", πήρε χτες εμμέσως πλην σαφώς μια ακόμα - αναμενόμενη βέβαια - απάντηση. Ο Χρ. Λαμπράκης, ναι, ο μεγαλοεκδότης που ανέλαβε μαζί με τους Λάτσηδες και του Γουλανδρήδες να σώσει τον πολιτισμό μας, την παιδεία και το περιβάλλον, αυτός είναι σίγουρα ένας από τους εκλεκτούς που κυβερνούν τον τόπο, σε πείσμα όσων πασχίζουν να πείσουν πως στην Αθήνα όχι μόνο γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά και συνεχίζει να ανθεί. Το Συμβούλιο της Επικρατείας υιοθέτησε χτες τον ισχυρισμό του Λαμπράκη ότι τα δέντρα που ξερίζωσαν οι μπουλντόζες του από το πάρκο Ελευθερίας, συνεχίζουν να είναι ζωντανά κάπου αλλού κι ότι δε μένει τίποτα άλλο παρά να μεταφερθούν ξανά πίσω στο χώρο από τον οποίο ξεριζώθηκαν και αφού φυτευτούν πάνω από τα μπετά που θα έχουν πέσει στο μεταξύ, να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία. Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για την ντροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ