ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σύμβαση στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής

Κατά πλειοψηφία το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ υπερψήφισε την πρόταση των τραπεζιτών. ΕΣΑΚ Τραπεζών: Πάσχει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,που συνεδρίασε χτες, υπερψήφισε - όπως αναμενόταν - την πρόταση των εργοδοτών για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, επισφραγίζοντας μια επιλογή που συνάντησε αντιδράσεις από τις άλλες παρατάξεις και παράλληλα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ Τραπεζών.

Η πρόταση ψηφίστηκε από την ΠΑΣΚΕ,τη "Συσπείρωση" (Πουλαρίκας) και τη... μισή ΔΑΚΕ,συγκεντρώνοντας 39 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 6 λευκά. Καταψηφίστηκε από την ΕΣΑΚ Τραπεζών,τις Συσπειρώσεις,την Ταξική Προοπτική και την... υπόλοιπη ΔΑΚΕ.Λευκό ψήφισε η Αγωνιστική Συνεργασία ("ΣΥΝ").

Η εργοδοτική πρόταση αφορά μονοετή σύμβαση, με αυξήσεις 4%+4,5% (6,3% μέση αύξηση) και εξομάλυνση του ενιαίου μισθολογίου. Από τα θεσμικά αιτήματα προβλέπεται να δίνεται μια μέρα επιπλέον άδεια στα 5, 10 και 15 χρόνια υπηρεσίας αντίστοιχα. Το 35ωρο παραπέμφθηκε σε διμερή επιτροπή, η οποία θα το εξετάσει με χρονικό περιθώριο τους 8 μήνες. Από επιτροπή θα εξεταστεί και η παροχή συνδικαλιστικών επιδομάτων, στο όνομα της άρσης των αντικινήτρων για τη συνδικαλιστική δράση, ένα ζήτημα που επέμεναν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτών των δυο θεμάτων θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου,στην οποία συμμετέχουν η ΟΤΟΕ και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Επίσης κάποιες ρυθμίσεις προβλέπονται για τα στεγαστικά δάνεια (αύξηση δανείων και μείωση επιτοκίων).

Από την πλευρά της ΕΣΑΚ Τραπεζών ασκήθηκε έντονη κριτική στην πλειοψηφία που διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση, αφήνοντας στο περιθώριο τους εργαζόμενους. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι πρόκειται για μια σύμβαση που έχει τη σφραγίδα της επιλογής της ΠΑΣΚΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι κινείται στα πλαίσια της εισοδηματικής κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και στα όρια του προγράμματος "σύγκλισης". Να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα για πιστή τήρηση του προγράμματος "σύγκλισης" ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εργοδοτών για να μη δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις. Επίσης η ΕΣΑΚ επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πάσχει στα θεσμικά και δε συνδέεται με την τεράστια κερδοφορία των τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου, συζητήθηκε και το θέμα των 27 απολυμένων από τις Γενικές Αποθήκες,θυγατρικής επιχείρησης της Εθνικής Τράπεζας. Οπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελά,έχουν δοθεί υποσχέσεις από κρατικές τράπεζες ότι θα προσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.

Ανθρώπινο ωράριο απαιτούν οι εμποροϋπάλληλοι

ΣΕΛΠΕ - ΕΒΕΑ: Ούτε συζήτηση για αλλαγή. Πρόβλημα για την αγορά είναι οι μικρομεσαίοι!

Συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 8.30 μ.μ. χειμώνα - καλοκαίρι, τρία απογεύματα κλειστά τη βδομάδα, θεσμοθέτηση της Κυριακής αργίας, κατάργηση των εορταστικών ωραρίων και των απελευθερωμένων εργασιακών σχέσεων,είναι οι προτάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων για το πολυσυζητημένο θέμα του ωραρίου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο γεύονται καθημερινά τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης του ωραρίου, το οποίο συμπαρέσυρε τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα. Είναι - τονίζεται - το ωράριο που επέβαλαν οι μεγαλέμποροι με δύο στόχους: "την ισοπέδωση της δομής του εμπορίου και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που περνά μέσα από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Στην ανακοίνωση εκφράζεται και η απορία του Συλλόγου για τη στάση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία "συντάσσεται με τον πρωτεργάτη της απελευθέρωσης του ωραρίου ΣΕΣΜΕ", παρότι ανήκει στο χώρο των μικρομεσαίων εργοδοτών που "προσπαθούν να επιβιώσουν από αυτή την ισοπέδωση".

"Οριστικά λυμένο" (!), θεωρεί ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και αρνείται ακόμα και τη συζήτηση για κάποιους έστω περιορισμούς στο σημερινό πλήρως απελευθερωμένο ωράριο! "Οποιαδήποτε απόφαση αναταράξεως, σημειώνει, θα έχει μόνο δυσμενείς επιπτώσεις". Επικαλείται, μάλιστα, γι' αυτό την "προσπάθεια σύγκλισης" και χαρακτηρίζει το απελευθερωμένο ωράριο "πηγή ανάπτυξης", που "διασφαλίζει τον καταναλωτή"! Βάλλει, στη συνέχεια, κατά της όποιας προστασίας της επαγγελματικής στέγης, που - όπως αναφέρει - θρέφει τον "υπερεπαγγελματισμό" και την κρίση στην αγορά!

Τα ίδια υποστήριξε χτες με νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ,προσθέτοντας κυνικά ότι "τα μικρά καταστήματα που δεν καταφέρνουν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα μεγάλα καταστήματα, θα συνεχίσουν να κλείνουν"...

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Επιχειρείται περικοπή αποδοχών

Να περικόψουν ένα μέρος των αποδοχών των εργαζομένων, που παρέχεται με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης ενόψει των γιορτών του Πάσχα, επιχειρούν οι πιστώτριες τράπεζες των Ναυπηγείων Ελευσίνας.Σε προχτεσινή συνάντηση με το σωματείο, η διοίκηση της εταιρίας δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν αμφισβητεί τη συγκεκριμένη συμβατική υποχρέωση και ότι θα καταβληθεί σε "εύλογο χρονικό διάστημα" μετά τις γιορτές. Το σωματείο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν καλύπτεται από αυτή τη δέσμευση και ζητά καθορισμό του χρόνου καταβολής.

Στην ίδια ανακοίνωση το σωματείο χαρακτηρίζει "μαύρη και επικίνδυνη" την προπαγάνδα ορισμένων ΜΜΕ, που τροφοδοτείται από παραπλανητικές "ειδήσεις" για δήθεν παράλογες οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων. "Μας κατασυκοφαντούν, επιχειρώντας να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας", σημειώνει και αναφέρει ότι "χωρίς συγκεκριμένο λόγο, χωρίς να αμφισβητείται η συμβατική υποχρέωση της εταιρίας και με μόνο επιχείρημα τον "ντόρο" των ΜΜΕ, αποφάσισαν οι πιστώτριες τράπεζες να περικόψουν ένα μέρος των αποδοχών". Και το σωματείο καταλήγει: "Χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στο χώρο εργασίας μας, που έχουν σχέση με την προοπτική και το μέλλον της επιχείρησης. Ολα αυτά τα προβλήματα απορρέουν από τη γενικότερη πολιτική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων και από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως αυτοί που πλήττονται είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και είναι βέβαια οι μόνοι που έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα σε λειτουργία την επιχείρηση".

Ανοδος της ΕΣΑΚ στο ΕΚ Κοζάνης

Ενισχυμένη σε ψήφους και σε έδρες βγήκε από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης η ΕΣΑΚ. Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι: Η ΕΣΑΚ πήρε 10 ψήφους και δυο έδρες, από μία που είχε. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 34 ψήφους και 7 έδρες, από 8. Η ΔΑΚΕ πήρε 30 ψήφους και έξι έδρες όσες δηλαδή είχε. Η κίνηση Τσοβόλα πήρε δυο ψήφους και δεν έβγαλε έδρα.

Στο Αυτόφωρο οι κακοπληρωτές εργοδότες

Εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Οι εργοδότες που καταβάλλουν εκπρόθεσμα τις αποδοχές στους εργαζόμενους, θα παραπέμπονται στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου.Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταστεί δυνατό να συλληφθεί, η υπόθεση θα προσδιορίζεται για εκδίκαση την πρώτη δικάσιμο και ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν μπορεί να την παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο. Οι εντολές αυτές δίνονται στους εισαγγελείς Εφετών με σχετική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Αφορμή για την έκδοση αυτής της εγκυκλίου ήταν έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου αναφερόταν ότι οι εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία του άρθρου 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής των αποδοχών στους εργαζόμενους. Τέλος, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι η σύλληψη του εργοδότη θα πρέπει να γίνεται το αργότερο την επόμενη μέρα από την τέλεση της πράξης.

Εκβιάζει η "Σούλις"

Τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία που ασκεί στους εργαζόμενους η διεύθυνση της εταιρίας "Σούλις",καταγγέλλει η παράταξη της "Εργατικής Ενότητας".Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, "μετά την προχθεσινή Γενική Συνέλευση του σωματείου όπου οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση της εταιρίας για άδεια άνευ αποδοχών, χθες στελέχη της επιχείρησης απαίτησαν εκβιαστικά από τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από την εργασία τους".

Η "Εργατική Ενότητα", σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της εταιρίας και με τον τρόπο που γίνεται, δείχνει ότι "δε νοιάζεται για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα τυχόν προβλήματα που επικαλείται πως έχει, αλλά όλο το βάρος των ενεργειών της έχει πέσει στο πώς θα προβεί στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όσο διάστημα τους έχει ανάγκη η εταιρία και το υπόλοιπο να αποδέχονται προτάσεις άνευ αποδοχών".

Μετά από τις ενέργειες αυτές η "Εργατική Ενότητα" καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν και να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση. Καλεί ακόμα και τη διεύθυνση της εταιρίας να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους.

Να ανακληθεί!

Την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης δύο ωρών την ημέρα στους 40 εργαζόμενους της εταιρίας "ΚΕΡΑΜΟΣ ΑΤΟΕΕ" στη Λήμνο, από τη Διεύθυνση Ορων Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και ζητάει την ανάκληση της άδειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια στην εταιρία, δεν ευσταθούν. Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται: "Η ανεργία στην οικοδομή έχει φτάσει το 45%. Πέρα από τους 49 συναδέλφους, οι οποίοι είναι γραμμένοι στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ, υπάρχουν ακόμα κι αυτοί που έληξε η επιδότησή τους και δε βρήκαν δουλιά. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν προϋποθέσεις λόγω ανεργίας να γραφτούν στον ΟΑΕΔ, αυτοί που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια για συνταξιοδότηση και προτιμούν έστω και 4 - 5 μεροκάματα, γιατί τους λείπουν ένσημα και δε γράφονται στον ΟΑΕΔ. Ολα τα παραπάνω καταμαρτυρούν ότι κακώς δώσατε άδεια υπερωριακής απασχόλησης στην εν λόγω εταιρία".

Από παλιότερη κινητοποίηση τραπεζοϋπαλλήλων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και αυτή τη φορά δε θέλησε την κινητοποίηση των εργαζομένων για την υπογραφή της σύμβασης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ