Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σύμβαση στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής

Κατά πλειοψηφία το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ υπερψήφισε την πρόταση των τραπεζιτών. ΕΣΑΚ Τραπεζών: Πάσχει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,που συνεδρίασε χτες, υπερψήφισε - όπως αναμενόταν - την πρόταση των εργοδοτών για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, επισφραγίζοντας μια επιλογή που συνάντησε αντιδράσεις από τις άλλες παρατάξεις και παράλληλα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ Τραπεζών.

Η πρόταση ψηφίστηκε από την ΠΑΣΚΕ,τη "Συσπείρωση" (Πουλαρίκας) και τη... μισή ΔΑΚΕ,συγκεντρώνοντας 39 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 6 λευκά. Καταψηφίστηκε από την ΕΣΑΚ Τραπεζών,τις Συσπειρώσεις,την Ταξική Προοπτική και την... υπόλοιπη ΔΑΚΕ.Λευκό ψήφισε η Αγωνιστική Συνεργασία ("ΣΥΝ").

Η εργοδοτική πρόταση αφορά μονοετή σύμβαση, με αυξήσεις 4%+4,5% (6,3% μέση αύξηση) και εξομάλυνση του ενιαίου μισθολογίου. Από τα θεσμικά αιτήματα προβλέπεται να δίνεται μια μέρα επιπλέον άδεια στα 5, 10 και 15 χρόνια υπηρεσίας αντίστοιχα. Το 35ωρο παραπέμφθηκε σε διμερή επιτροπή, η οποία θα το εξετάσει με χρονικό περιθώριο τους 8 μήνες. Από επιτροπή θα εξεταστεί και η παροχή συνδικαλιστικών επιδομάτων, στο όνομα της άρσης των αντικινήτρων για τη συνδικαλιστική δράση, ένα ζήτημα που επέμεναν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτών των δυο θεμάτων θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου,στην οποία συμμετέχουν η ΟΤΟΕ και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Επίσης κάποιες ρυθμίσεις προβλέπονται για τα στεγαστικά δάνεια (αύξηση δανείων και μείωση επιτοκίων).

Από την πλευρά της ΕΣΑΚ Τραπεζών ασκήθηκε έντονη κριτική στην πλειοψηφία που διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση, αφήνοντας στο περιθώριο τους εργαζόμενους. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι πρόκειται για μια σύμβαση που έχει τη σφραγίδα της επιλογής της ΠΑΣΚΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι κινείται στα πλαίσια της εισοδηματικής κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και στα όρια του προγράμματος "σύγκλισης". Να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα για πιστή τήρηση του προγράμματος "σύγκλισης" ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εργοδοτών για να μη δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις. Επίσης η ΕΣΑΚ επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πάσχει στα θεσμικά και δε συνδέεται με την τεράστια κερδοφορία των τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου, συζητήθηκε και το θέμα των 27 απολυμένων από τις Γενικές Αποθήκες,θυγατρικής επιχείρησης της Εθνικής Τράπεζας. Οπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελά,έχουν δοθεί υποσχέσεις από κρατικές τράπεζες ότι θα προσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ